Kedvenc énekeseim – régen és ma

Bajban lennék, ha ma rangsorolnom kellene kedvenc zenekaraimat. Az a felfokozott, meghatározott irányú rajongás, ami volt bennem a ’80-as, talán még a ’90-es években is, rég nincs meg. A Black Sabbath-on és a Metallica-n nőttem fel, plusz az Alice in Chains és a Dream Theater is nagyban formálta zenei ízlésemet, de már messze nem hallgatom őket annyit, mint korábban, nem részesei a hétköznapjaimnak. A többi, mostanában tetsző csapat pedig túl számos és túl egyenrangú ahhoz, hogy bármiféle sorrendet állítsak fel közöttük. Hogy mely zenekarok voltak rám az elmúlt évtizedekben a legnagyobb hatással, azt könnyen meg tudom mondani. Hogy aktuálisan melyik a kedvenc együttesem? Fogalmam sincs.

Hasonlóan érzek a „kedvenc énekes, gitáros, dobos” stb. kategóriák kapcsán is, ráadásul itt még nagyobb súllyal esik latba a mennyiségi szempont. Pontosan tudom, mert akkoriban mindent dokumentáltam, hogy 1985 végén kereken 100 kazettám volt, azokon pedig 88 előadótól 751 számom. Ma ennek a sokszorosa. Abban az esztendőben nálam Ronnie James Dio volt az év énekese, mellette jobbról-balról Klaus Meine és Ozzy Osbourne állt a képzeletbeli dobogón (a hölgyeknél akkoriban Wendy O. Williams volt a favoritom).

Jelenleg csaknem lehetetlen küldetésnek gondolom kedvenc énekeseim Top 10-es listájának összeállítását, de azért teszek rá egy kísérletet, hogy megfogalmazzam, manapság kinek a hangja tetszik, kinek a teljesítménye fog meg a leginkább. Természetesen ez is szubjektív kategória, több kell hozzá, mint pusztán jó énekhang: kisugárzás, karizma, plusz valamekkora életmű, legalábbis nálam nem egy album alapján válik valaki házi kedvenccé. Így például, bár a Grand Magus-tól több lemezt is ismerek, és Janne „JB” Christoffersson hangja is tetszik, egyelőre nem sorolnám őt a favoritjaim közé.

Persze, itt is különválik, hogy kiket hallgatok rendszeresen, és kik válnak egyre inkább múlt idővé. Nem is olyan régen még a Jeff Scott Soto–Jørn Lande–Chris Cornell szentháromságot neveztem meg kedvencemként, de mostanában őket is hanyagolom. Hozzáteszem, a régiek közül alig hallgatok valakit, mostanában ugyanis mániákusan kutatom az újonnan megjelenő vagy az általam eddig nem ismert jó zenéket.

Na, de nézzük! Ronnie James Dio továbbra is etalon, és a már említett Jeff Scott Soto, Jørn Lande, Chris Cornell trió sem esett ki nálam a pikszisből. Rajtuk kívül egyértelműen Top 10-es szereplő még Layne Staley, Dee Snider, Eric Wagner, Warrel Dane és Marilyn Manson is. A tizedik helyre a Volbeat frontemberét, Michael Poulsen-t vagy a Mustasch énekesét, Ralf Gyllenhammar-t nevezném – bár inkább az utóbbit, mert a svéd bajuszbagázs muzsikája mostanában egyértelműen közelebb áll hozzám, mint a dánoké.

A legjobb húszban nálam bérelt helye van Ray Alder-nek, Burton C. Bell-nek, Mike Howe-nak, Serj Tankian-nek, Russell Allen-nek, Johan Edlund-nak (Tiamat), a néhai Peter Steele-nek és Zak Stevens-nek. Érdekes, hogy bár a Judas Priest az örök favoritjaim közé tartozik, Rob Halford-ra, akit egyébként nagyon kedvelek és tisztelek, valahogy mégsem tudok úgy gondolni, mint kedvenc énekesemre. Ennél is abszurdabb történet, hogy James Hetfield sok éven át az első számú zenész/énekes volt az életemben, mára viszont valahogy eltávolodtam a Metallica-tól – ami megint egy külön történet, egyszer talán meg is írom.

Az említetteken kívül Zaher Zorgati (Myrath), Andy Beresky (Palace in Thunderland), Christian „Spice” Sjöstrand (Spiritual Beggars), Henk Vanhee (Cowboys & Aliens) és Niklas Stålvind (Wolf) orgánumát is nagyon bírom. Jelenleg – a fentebb említettekkel együtt – ők a kedvenc énekeseim. És persze még valaki, akiről itt szándékosan nem írtam, ugyanis holnapi cikkem kifejezetten róla fog szólni.

Ti össze tudnátok állítani kedvenc énekeseitek Top 10-s listáját? Ha igen, elő vele! 🙂

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

14 Comments

 1. 1. John Cyriis, 2. King Diamond, 3. Dee Snider, 4. Ozzy Osbourne, 5. Ronnie James Dio, 6. Bruce Dickinson, 7. Rob Halford, 8. Eric Adams. Egyenlőre ennyi jutott eszembe…-:)

 2. Sorrend nélkül:
  Lemmy
  Peter Steele
  Glenn Danzig
  Ian Astbury
  Serj Tankian
  Szatai Gábor/Bono Vox
  Deák Bill Gyula
  Billy Gibbons
  Johan Edlund

 3. Thomas Gabriel Fischer. Quarthon. Zetro Sousa. Bruce Dickinson. Rob Halford. Pete Steele. Gigi Hangach. Amalie Bruun. Kyle Thomas. Jeff Becerra. John Tardy. (Eredeti hangok.)

 4. Az én totálisan műfajfüggetlen listám:
  King Diamond-Chris Barnes-John Tardy-David Bowie-Nivek Ogre-Carl McKoy-Ozzy Osbourne-Björk-Siouxsie Sioux-Diamanda Galas

 5. A 10 -es listám
  Bruce Dickinson
  Rob Halford
  Eric Adams
  David Lee Roth
  Paul Stanley
  Dee Snider
  Max Cavalera
  Geddy Lee
  Vince Neil
  Michael Monroe

 6. A lista:

  Daniel Heiman
  King Diamond
  David Wayne (RIP)
  Midnight (RIP)
  Rob Haéford
  Geoff Tate
  Ray Adler
  Tim RIPPER Owens
  Buddy Lackey (aka: Devon Graves)
  Zak Stevens

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*