Jim Sheppard és Van Williams (Nevermore)

A Nevermore ritka stabil felállású csapat volt, csak a második gitáros személye változott az évek során. Sheppard a kezdetektől a banda feloszlásáig, vagyis 1992–2011 között volt a Nevermore basszusgitárosa, Williams pedig 1994-ben csatlakozott hozzá a ritmusszekcióban, és tartott ki szinte a végsőkig. A dobos már a zenekar bemutatkozó albumán is játszott, igaz, akkor még Mark Arrington-nal megosztva, onnantól viszont ugyanaz a négy ember alkotta az együttes megingathatatlan alappilléreit.

Loomis és Williams 2011 áprilisában jelentette be, hogy személyes és zenei nézetkülönbségek miatt távoznak a bandából. Júliusban Warrel Dane úgy nyilatkozott, hogy a Nevermore-t Loomis nélkül nincs értelme és nem is akarja folytatni; a csapat nem szűnik meg létezni, azonban az elkövetkezőkben ő maga a Sanctuary-ra kíván fókuszálni. Bár a tagok barátilag váltak el egymástól, a várva várt reunion-ra, mint tudjuk, végül nem került sor, és már nem is fog, a zseniális énekes ugyanis két évvel ezelőtt elhunyt.

Jim Sheppard

Loomis 2012-ben megjelentette második szólóalbumát, két évvel később pedig csatlakozott az Arch Enemy-hez, amelynek azóta is tagja. De mi történt az egykori Nevermore-ritmusszekció tagjaival?

Jim Sheppard

Az 1961-es születésű basszusgitáros Seattle-ben született, és jelenleg is ott él. Az eredeti szakmája séf, akárcsak Warrel Dane-nek, akivel még a Nevermore-t megelőzően volt egy közös étterme a városban. A zenekar jegelését követően, 2016-ig még együtt vitte az énekessel a Sanctuary-t, ám azóta, úgy tűnik, civil életet él. A Grungery stábja 2015-ben futott össze vele a Seattle szélén található Twede’s Café-ban, ahol ő sütötte a Twin Peaks című tévésorozatból is ismert cseresznyés pitét.

Az egykori muzsikus eredeti nevén, James Patrick Sheppard-ként szerepel a Facebook-on. Innen tudható, hogy 2018 januárjában eljegyezte barátnőjét, Priscila Queiroz-t. Ugyanabból az évből származik az az oldalán látható videó is, ahol Jim egykori barátjára, zenésztársára, Warrel-re emlékezik:

https://www.facebook.com/james.p.sheppard.50/videos/10210199840712309/

Van Williams

Williams 1966-ban látta meg a napvilágot. Zenei pályafutását New York-ban kezdte, több más banda mellett a Pure Sweet Hell nevű együttesben, ahol a mai napig nemcsak dobol, hanem énekel is. Az ütős 1993-ban települt át Seattle-be, ahol már a következő évben csatlakozott Warrel Dane-ékhez. Talán nem mindenki tudja, hogy Williams civilben grafikus, ő tervezte a Nevermore logóját és számos pólómintáját is.

Közös csapatuk leállását követően az ő zenei karrierje jóval mozgalmasabban alakult, mint Sheppard-é. 2012–2013 között tagja volt az – akkor már death metalt játszó – Armageddon-nak, ahol többek között Christopher Amott-tal és honfitársunkkal, a dobos Veress Mártonnal muzsikált együtt.

Ashes of Ares

2012-17 között játszott a progresszív power metal-ban utazó Ashes of Ares-ben, ahol az ex-Iced Earth, ex-Cauldron énekes Matt Barlow a frontember. Közös produkciójuk a csapat saját magáról elnevezett, 2013-as bemutatkozó albuma.

A progresszív groove metal-t toló Pure Sweet Hell 1997 óta létezik, a triót Williams mellett Jim Colson énekes és Christ Eichhorn gitáros, bőgős, billentyűs alkotja. Az együttes a Nevermore-ral párhuzamosan is működött, olyannyira, hogy mindhárom kiadványukat (Pure Sweet EP – 2001, Voyeurs of Utter Destruction As Beauty – 2002, Spitting at the Stars – 2011) a kétezres évek bő első évtizedében, Dane-ék utolsó négy albumával nagyjából egy időben jelentették meg.

Ghost Ship Octavius

Williams számára vonzó lehet a hármas felállás, ugyanis 2013-ban egy másik ilyen formációt is létrehozott Matt Wicklund gitárossal (ex-God Forbid, ex-Warrel Dane, ex-Armageddon stb.) és Adon Fanion énekes-gitárossal (koncerten a lengyel Dagna Silesia játszik basszusgitáron). Ez a csapat a progresszív metal vonalon mozgó Ghost Ship Octavius, amelynek eddig két hanghordozója jelent meg (Ghost Ship Octavius – 2014, Delirium – 2018). Facebook-oldala tanúsága szerint a dobos jelenleg ezt tekinti első számú zenekarának.

Muszáj is sorrendet állítani, mert Williams az idén egy újabb felkérésre is igent mondott: mostantól a legendás Liege Lord-ban is ő üti a bőröket, ahol, mint tudjuk, a mikrofonnál az Overkill-t is megjárt Joe Comeau áll.

A szerző: Alby 45 Articles
Az egykori Metal Attack/Rattle Inc. fanzine-ek képregényfigurája. Néhány évvel ezelőtt magánnyomozó-irodát nyitott, amely reflektorfényből eltűnt rockzenészek felkutatására szakosodott. :-)

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*