Fémcica

– Ez itt, Jenőke, az állatok királya. Figyelsz, Jenőke? Az állatok királya este vadászik, nappal alszik. Ő az oroszlán. Minden világos, Jenőke? Tehát hogy hívják ezt a vadállatot?
– Cica.

Hangulati felvezetésként nem hagyhattam ki egyik kedvenc párbeszédemet a Keménykalap és krumpliorr című ifjúsági filmből. Ennyi komolytalankodás után pedig váltsunk harapósabb témára: mai főszereplőink, a macskafélék családjának tagjai bőven kínáltak/kínálnak inspirációt a heavy metal előadói számára.

Zenekarnevek

Szép számmal találtam közönséges házi macskáról, oroszlánról, tigrisről és párducról elnevezett együtteseket, sőt több zenekart a hiúz (lynx), egyet-egyet pedig a puma (cougar) és az ocelot is megihletett. Érdekes, hogy még ezen a gazdag vadászmezőn sem tolonganak a neves csapatok, leszámítva a Faster Pussycat-et, a White Lion-t, Steve Harris British Lion-ját, a Tygers of Pan Tang-ot, a Pantera-t, a Steel Panther-t, valamint a ’80-as évek olyan egylövetű, nevük hasonlósága miatt felcserélhető bandáit, mint a svéd Lion’s Share, a belga Lions Pride vagy a német Lions Breed.

Annál több akad viszont hülye nevű formációkból. A pálmát nálam Lee Dorrian-ék doom metal szupergroup-ja, a Teeth of Lions Rule the Divine viszi el, de a Cat of Nine Tails (Kilencfarkú macska, ami valójában a kilencágú korbács) és a 3 Legged Cat (Háromlábú macska, ilyet kutyában láttunk korábban) is komoly éremesélyes.

Albumcímek

Az ismertebb előadók közül Ron Jarzombeknek van egy The Ink Panther című albuma, a Y&T-nek egy Black Tiger-e, a Faithful Breath-nek egy Rock Lions-a, a Tygers of Pan Tang pedig ugye Wild Cat címmel jelentette meg bemutatkozó nagylemezét. Az egyik legötletesebbnek a japán Survive Rebel-Lion lemezcímét gondolom, a „legérdekesebbek” közé pedig az alábbi (nagy)macskás anyagokat nevezném:

A Losing Season: How to Confuse a Cat
A.M.Q.A.: Mutant Cats from Hell
Barishi: Blood from the Lion’s Mouth
Catatomic: Lords of Cat Metal
Cauldron of Puke: Kentucky Fried Cat
Domini Canes: Green Lion
Earth: The Bees Made Honey in the Lion’s Skull
Mancubus: You Are No Longer a Cat, You Are Bagel
Pervert Asshole: Welcome to My Zombie Cat House
Slamcat: Cat Got Your Tongue
Sons of Lobnor: Cowboys, Cats & Magic
Thralldom: The Seven Heads of the Lion-Serpent
Tiger Junkies: Sick of Tiger
Tyrannia: Cat Guts and Pig Squeals (Macskabelek és malacvisítás)
Vegas Martyrs: Tiger Tongue Pussy Cactus – Terminal Fantasies for Malefic Youth

Lemezborítók

Bármilyen meglepő, a rock/metal lemezek előlapján néhanapján még az édibédi házi macska is megjelenik. A műfaj művelői persze inkább a nagyragadozókkal tudnak azonosulni. A White Lion, a Diablo Blvd és a Pride of Lions albumgrafikáin visszatérő vendég az állatok királya; a Savoy Brown pedig ugyan egy másik korszak és műfaj képviselője, de nem hagyhattam ki a galériából a ’72-es Lion’s Share lemez kiöregedett hippi medvére hajazó, kalapos-nyakkendős oroszlánját.

A Tygers of Pan Tang kis túlzással egymaga annyi tigrises borítót alkotott, mint pályatársai együttvéve. Ebben az állatseregletben is van minden: képregény-figura és háromfejű, kardfogú, fekete és félig gép-félig állat tigris. Párducfronton viszont egyértelműen a fekete változat a nyerő, ezzel együtt a Pantera nemistudommiféle címerállatára (pumájára?) is felhívnám a figyelmet.

Természetesen itt, a Nagy Cicaharcban is van vigaszág, ahol klasszikus rockalbumok szőrmentén újragondolt változatai mérik össze egymással erőiket.

Ki tudnátok egészíteni a gyűjteményt az általatok ismert, kedvelt (nagy)macskás borítókkal?

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*