Csányi Ferenc

Feri, sok szeretettel köszöntelek magazinunk nevében, és köszönöm, hogy elfogadtad az interjúfelkérést! Milyen rendszerességgel látogatod felületünket, és mi a véleményed róla?

Szia, Laci! Üdvözöllek téged és a magazin olvasóit! Rendszeresen nézegetem, és természetesen tetszik.

Van olyan rovat, tartalom, amely különösen elnyerte a tetszésedet?

A zenekaros játék, amiben az albumokra lehet szavazni, a Heti Ötös, a zenekari interjúk, a lemezismertetők, szóval sok minden.

Gyakran olvasol online rock/metal zenei weboldalakat?

Természetesen. Bár jó magyarhoz méltóan sokat melózom, úgyhogy amikor időm engedi.

Mindenekelőtt egy rövid bemutatkozást kérek szépen tőled!

Somogy megyében, Marcali városban élek, ami a Balaton déli partján található. Egyszerű ember vagyok, egy 44 éves testbe zárt 18 éves. 🙂

Mikor, hogyan, kinek/minek a hatására kerültél kapcsolatba a metal zenével?

Hehe, elég régen történt. Talán 1985-ben. Az unokabátyám fel szokott járni a fateromékhoz. Farmerszerkó, western csizma veretes bokapánttal. A dzsekije ujján Metallica Jump in the Fire-felvarró és Motörhead, a hátán Saxon-sas. Mindig felnéztem rá, gondoltam, nagyon menő rokonom van, hahaha. Baromi hosszú haja volt, hatalmas, lelógó bajusszal. 🙂 A zenét akkor még nem ismertem, de kölyökként eldöntöttem, hogy én is ilyen leszek. 🙂

Önmagad fedezted fel a zenét, esetleg ajánlották, úgymond „belevittek a jóba”?

Hát, az úgy történt, hogy egyszer elmentem hozzá, és leesett az állam a padlóra. A szobája fullon volt poszterekkel, a fal nem is látszott. Ilyet akkor még senkinél nem láttam. Festett alakok bőrben, gonosz arcot vágva, természetesen egyből magával ragadott. Csak ültem ott, és órákig csodáltam, nagyon félelmetesek és egyben vonzóak is voltak.

Mi fogott meg téged ebben a stílusban?

Elsősorban ez a misztikus világ, ami a posztereken, lemezborítókon, az öltözködésben rejtőzött. Aztán jött a zene!!!

Metalossá válásod előtt milyen zenéket hallgattál?

Komolytalan voltam zenei téren: szinti pop diszkózenéim voltak, például Fancy, Alphaville, Pet Shop Boys, Depeche Mode, The Cure stb.

Melyek voltak a legelső albumok/előadók, amelyeket felfedeztél, megismertél, illetve meghallgattál?

A fentebb említett unokabátyám mutatott Black Sabbath-ot, Motörhead-et, Kiss-t, Iron Maiden-t, Metallica-t. Egyből beleszerettem a műfajba, legközelebbi látogatásomkor már másoltuk is át őket a diszkó kazikra. :-). Apám, azok de remekül szóltak, még ma is beleborsódzom!

Melyek azok a metal irányzatok/előadók, amelyektől kiráz a hideg, amelyeket egyáltalán nem szeretsz?

Hát, igazából mindenevő vagyok, a heavy-től a death/grind-ig mindent gyűjtök. Talán a Volbeat-, Sabaton-szerű dolgokat nem csípem.

Hogyan viszonyulsz a „csak jó és rossz zene van”-elvhez?

Rossz zene véleményem szerint nem létezik. Maximum nekem nem tetszik, de akkor is tisztelem a zenekart, hiszen minden album mögött baromi sok meló van.

A gyűjtőszenvedélyed mikor alakult ki? Mekkora kollekcióval rendelkezel? Melyek a gyűjteményed legféltettebb kincsei?

Hát, ez nehéz kérdés. Igazából általános iskolában kezdtem, kazettagyűjtéssel. Mindig fontosnak tartottam, hogy mindenhez meglegyen a borító is, ne pedig csak egy másolat. A kézzel fogható dolgokat szeretem. Több száz eredeti kazettám van, CD-m pedig 1500 vagy több. Nem törekszem első kiadásokra, de azért azokból is akad. Igazából mindenre büszke vagyok, ami megvan.

Számodra a metal csak egy zene vagy életforma/életérzés?

Nálam természetesen ez egy életforma. A főnököm minden nap le akarja vágni a hajam. :-). Szeretek úgy kinézni, amit képviselek, imádom a zenekaros pólókat, a bőrcuccokat, a bakancsot, a weszkót. 🙂

Mi a véleményed azokról, akik egy idő után hátat fordítanak a metalnak, és megtagadják a múltjukat?

Nem ítélkezem, de nem értem.

Az adott muzsika hangulata is fontos számodra? Mitől függ, hogy mikor mit hallgatsz?

Természetesen fontos. A hangulattól függ, hogy mit hallgatok, no meg az időjárástól. 🙂 Esőben például valami sátánista black metalt vagy kriptaszagú death metalt, napsütésben pedig vidám thrash-t vagy heavy metal-t. 🙂

Szerinted van a metalnak összetartó ereje?

Hát hogyne. Atom jó érzés koncerteken, fesztiválokon összefutni a haver arcokkal, és sörözgetni, beszélgetni, együtt tombolni velük. 🙂

Benne voltál a ’80-as években kialakult kazettacserélgetős mozgalomban? Voltak hazai, illetve külföldi levelezőpartnereid?

Nálam/nálunk ez úgy ment, hogy az utcán leszólítottuk azokat, akik metal pólóban voltak. Elég gáz, mi? 🙂 „Hé, te mit hallgatsz? Cseréljünk kazettákat, másoljuk át egymásnak!” Így születtek a haverságok.

Esetleg a fanzine-eket is olvastad, gyűjtötted?

Abban az időben nem, de a Metal Hammer Hungarica-t vettem. Rendszeresen néztem a Vanessa Warwick-féle Headbangers Ball-t is.

Egyetértesz azzal, hogy a ’80-as évek volt a metal fénykora?

Természetesen!

Hogyan élted meg a ’90-es évek metal zenei változásait: a grunge, a pop/punk, a modern/nu metal megjelenését, majd a tradicionális metal visszatérését? Befolyásolták ezek a trendek a zenei ízlésedet?

Természetesen. Kibaszottul elegem lett a sok szar, akkoriban kijövő lemezből.

Mi a véleményed a mostani színteret jellemző lemezdömpingről? Van értelme annak, hogy naponta tucat számra jelennek meg a különféle albumok?

Személy szerint nem nagyon szeretem. Sorozatnak érzem a lemezgyártást. Nem sok kiemelkedő album van. Hála istennek, azért néha akad jó lemez is. Szerintem az undergroundban is részrehajló a rajongás.

Mennyire nehéz vagy könnyű manapság tájékozódni az információáradatban, a lemezmegjelenések között?

Nagyon nehéz.

Hogyan viszonyulsz az mp3 fájlokhoz? Ártott vagy használt az internet (és az mp3-formátum) felbukkanása a zeneiparnak, az együtteseknek, a kiadóknak?

Az autóban én is mp3-azok, követ rám! 🙂 A zenekaroknak tuti ártott.

Támogatod-e valamilyen formában a kiadókat/disztrókat?

Természetesen. Minden fesztiválról egy rahedli CD-vel, pólóval térek haza. Neten is rendelgetek, ahogy bírja a kassza. 🙂

Mennyire tartod fontosnak a közösségi médiafelületek jelenlétét a metalban?

Fontos.

Szerinted a Facebook, az Instagram, a Twitter stb. háttérbe szorították a zenekarok hivatalos honlapjait?

Nem hiszem.

A Facebook-on te is létrehoztál egy csoportot, erről mit kell tudnunk? Mi motivált, kik a célcsoportja, kik vesznek részt benne stb.?

Elsősorban egy baráti kör létrehozására törekedtem: gyerekkori barátok, haverok, koncerteken megismertek, aztán ez idővel bővült.

Adminisztrátorként szűröd a posztok tartalmát, eltávolítod az otromba kommenteket, hozzászólásokat?

Természetesen igyekszem, bár csalódás számomra, hogy az összetartás sem olyan már, mint ’80-as/’90-es években. A rockerek is marják egymást, hová jutott a világ???

Egy személyben vállalsz felelősséget a csoportban felbukkanó megosztásokért, kommentekért?

Nemrégiben egy gyerekkori barátom csatlakozott hozzám társ-adminként. Igaz, ő is sokat melózik, mint én.

Van-e valamilyen hobbid, szabadidős tevékenységed?

Szobagitáros vagyok a szarabbik fajtából. 🙂 Imádom a horrort. Szeretek a családdal túrázni, kirándulni.

Feri, köszönöm szépen a válaszaidat! Minden jót kívánok!

Én is köszönöm a lehetőséget! Mötáááál!!!

A szerző: Dávid László 823 Articles
Első cikke 1994-ben jelent meg a Metal Hammerben. Hazánk első webzine-je, a Ragyogás egyik alapítója. Később a Stygian Shadows fanzine munkatársa, hazai és külföldi fanzine-ek/webzine- ek cikkeinek szerzője.

1 Comment

  1. Lehet tudni, hogy megvan-e meg a facebook csoport? Illetve mi a neve?
    Feritol kb. 300m-re laktunk es kb. egyszerre lettunk rockerek

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*