Heavy metal kliségyűjtemény

Kedvenc műfajunk abban is különlegesnek számít, hogy a zene mellé rengeteg külsőség párosul, többek között a zenészek, rajongók öltözködési stílusa, az ékszerek, kiegészítők viselése, a tetoválások és a frizura jellegzetességei; de létezik tipikus metálos viselkedési forma is. A legtöbb heavy metal-fan jelezni szeretné, hogy ehhez a szubkultúrához tartozik, büszkén viseli magán a zenei stílusra jellemző „eszközöket”, amelyek azon túl, hogy tükrözik a hovatartozást, lázadást, polgárpukkasztást is magukban hordoznak. Mivel a rock/metal muzsika mindig is a periférián leledzett, ezek a motívumok extrémnek számítanak a nyárspolgárok szemében, és még mindig sok a sztereotípia.

Valljuk be őszintén, időnként túlzásokba tudunk esni, nem egy kellék már inkább röhejesnek számít, amit még mi magunk is megmosolygunk, de ha valakinek az tetszik, hát, lelke rajta, viselje. A heavy metal műfaján belül eltérések vannak a különböző stílusok külsőségeiben, ezért most megpróbálom csokorba szedni ezeket az adott ágra jellemző konvencionális kiegészítőket, így bemutatva az adott rajongót. Mivel manapság már egyre ritkább ez a fajta elkülönülés, és sok metal-fej már nem visel jellegzetes ruhákat, satöbbiket, így időutazás gyanánt visszamegyek a hőskorba, a nyolcvanas, kilencvenes évekbe, mert leginkább akkoriban terjedtek el, és váltak el élesen ezek a „hovatartozásbeli magamutogatások”. A hölgyektől elnézést kérek, hogy most csak férfitársaimat veszem célba, de sok hasonlóság előfordul a metal ladyknél is! 🙂

FIGYELEM! Mivel magam is metalkedvelő vagyok, és igaz, hogy 44 évesen már nem hordok annyi metal-cuccot, és sokat változott a „magatartásom” is (nem biztos, hogy előnyömre), tízen-, huszonévesen én is simán megtestesítettem a kirívóan öltözködő és viselkedő heavy metal rajongót, szüleim nagy örömére. Hordtam én is olyan cuccokat, mint a szegecselt „PVC” dzseki felvarrókkal, kitűzőkkel, szakadt nadrág, halálfejes bermuda. Ha azt kérdeznétek, hogy jófiú voltam-e, azt kellene mondanom, hogy nem én voltam a mintagyerek (de azért nagy balhés sem). Nem sorolom tovább, mert akkor lelövöm a poént.

Mostani írásommal viccelődni szeretnék, senki NE sértődjön meg, ha magára ismer. Nem célom, hogy bárki lelkivilágába belegázoljak, és különben is, mindig magunkkal a legszórakoztatóbb tréfálkozni, a görbe tükör a legjobb! Mert tulajdonképpen azt tartom magunk elé. 🙂 Akkor lássuk, milyenek vagyunk (voltunk régen), nem csak kívül, hanem egy kicsit belül is!

Hard rock rajongó (öreg rocker)

Kedvencei a Led Zeppelin, a Deep Purple, a Uriah Heep, és természetesen az igazi nagy himnusz, a Steppenwolf Born to be Wild-ja, mivel minden cucca motoros. Motoros bőrdzseki Harley Davidson felvarrókkal, farmermellény Hell’s Angels hímzéssel, motoros csizma csatokkal, fejkendő (persze, hogy motoros motívumokkal díszítve), bukósisak helyett rohambili (feketére festve, rá motoros logó fújva). Általában Harley-vel közlekedik (manapság járókerettel, mivel már nagypapakorú), de ha nincs pénze jó motorra, a Simson is megteszi, de egész életében erről álmodozik.
Kedvenc itala a sör (hektoliterszámra) és a whisky, a motor oldaltáskájában is mindig van belőle, amit menet közben meg is húz.
Szakáll, bajusz (méretes, őszül mind), hosszú haj (kopaszodó verzió) alap.
Tetoválás: mi más, mint H.D. címer a háton, az alkarján valami giccses vacak, de az is a motorozáshoz kapcsolódik.
Ékszerei a bazi nagy gyűrűk és a méretes nyaklánc, amin – milyen meglepő – egy fém Harley Davidson motor vagy címer fityeg.
Izzadtságszagot áraszt, sörhasat és tokát növeszt, bunkó, nem olvas könyveket, amire büszke is.

Akár a télapó

Heavy metal (power metal) szerető

Öltözködés: szegecselt műbőr dzseki kitűzőkkel, szolidan felvarrókkal, csíkos cicanadrág, feszülős bőrnadrág, levágott (leszaggatott) ujjú farmerkabát felvarrókkal, Iron Maiden, Pokolgép, Scorpions, Judas Priest, stb. póló, sportcipő.
Frizura: haja hosszú, egyeseknél elöl rövid, egyenesre vágva (frufru), a dauerolt séró sem ritka.
Arcszőrzet: nem jellemző, legfeljebb egy kicsi bajusz (germán stílusban).
A tetoválások közül a leggyakoribbak: sárkány, kard, sas és ördögfej.
Kedvenc ital: sör, kannás bor.
Ennek a kategóriának van egy mellékhajtása, mégpedig a Manowar-fan. A Manowar-rajongó félmeztelenül pózol, testét állatszőr és bőr borít(hat)ja. Kard és pajzs a kézben elengedhetetlen, a tetoválásait a lángnyelv, a karddal hadonászó harcos, valamint a meztelen csajok (a legjobb egy Boris Vallejo festmény, vagy annak egy részlete) egészítik ki.
A sör mellett „tüzesvizet” is iszik.
Szerény alaknak tűnik elsőre, de sunyin viselkedik, és sokat tudálékoskodik. A „manowaros” állandóan hajtja a csajokat, de tök béna, egyet sem tud felszedni (rá is a fentebb felsorolt tulajdonságok jellemzők).

Elmaradhatatlan kellék – I
Elmaradhatatlan kellék – II

Thrasher

Ruhatárában biztosan megtalálhatjuk a sztreccs farmert, a farmermellényt felvarrókkal (Kreator, Testament, Metallica), zenekaros pólókat (ha szakadt, kopott, az az igazi), töltényövet, szegecselt csuklószorítót és/vagy övet, haladóknál a zsebláncot, valamint az elmaradhatatlan magas szárú Puma edzőcipőt. Meleg időben bermudanadrág (halálfejes vagy kismackós mintázattal), fordított baseball sapka, ujjatlan (zenekaros) póló is játszik, büdös láb esetén a strandpapucs sem kizárható.
Haja hosszú és csatakos, itt sem ritka a frufru, kopaszodó thrasherek tarra borotválva. Arcszőrzet nincs, a lustáknál többnapos borosta, kisebb szakáll előfordul. Ha mégis van pofaszőr, akkor a leggyakoribb a kecskeszakáll, a körszakáll, de a bajusz sem ritka jelenség.
Tetoválása koponya, kígyó, zenekari logó, nonfiguratív ábrák.
Sört vedel, de bármi jöhet.
Stílusa arrogáns, csúnyán beszél és köpköd, állandóan sörtől bűzlik.

A zenekaros póló nélkülözhetetlen ruhadarab – még ebben a korban is

Hardcore fan

Semmilyen közösséget nem vállal a heavy metal-lal, ezért a haja is rövidre van nyírva vagy tök kopasz, amire gyakran fejkendőt, baseballsapkát húz. Oldalzsebes nadrág (térdig érő is), terepmintás katonai nadrág, ujjatlan póló, bakancs ékesíti izmos testét. A straight edge arcok még inkább ellenpontjai a metal fejeknek, mivel nem isznak alkoholt, nem dohányoznak, nem drogoznak, és vegánok. A legextrémebb hc-rajongók Hare Krisnát mantráznak, és térítenek.
A tetoválások között megtalálhatjuk a NYHC logót, valamelyik vallás szimbólumait, antifasiszta jelképeket, SXE mottókat, de minden más társadalomhoz kapcsolódó ábrákat.
Vagy nagyon kötekedő vagy olyan békés, mint egy távol-keleti bölcs.

Glamszter

Ha cinikusak akarunk lenni, azt is mondhatjuk, hogy a glam metal rajongón egy egész női ruhaboltot és szépségszalont megtalálhatunk. Hajlakk, hajfesték, rúzs, szempillaspirál, szemfesték, körömlakk nélkül ki sem mozdul otthonról, ruhatára olyan gazdag, mint egy díváé. Szoknyát ugyan nem hord, de színes csili-vili feszülős nadrágok, tarkabarka ingek, szorosan a testére tapadó pólók, felsők részei az imidzsének. Tornacipőbe (színes), lakkcipőbe, western-csizmába dugja a lábfejét, a fején színes fejkendő, cilinder vagy valamilyen lehetetlen kinézetű sapka ékeskedik, ha éppen nem volt ideje feltupírozni a haját, de a kettő nem zárja ki egymást. A hajfestés alap, minél színesebb, annál jobb a hatás.
Rengeteg ékszert hord, nyakláncgyűjteménye vetekszik egy roma vajdáéval, gyűrűk minden ujján fellelhetők, a fülbevalók között gyakori a nagy karika vagy a hosszú lánc.
A tetoválások között megtalálhatjuk a rózsát, a karddal átszúrt szívet, a bohócot, a meztelen nőket, a pisztolyt, de a keményebb glamszterek koponyát is felvarratnak.
A sört nem veti meg, de a whisky-nek és az erős koktéloknak sem tud ellenállni.
Magas hangja van, sipákol, idegesítő jelenség. Állandóan csajozik, gyakran a mutatóujján pörget egy női bugyit, miközben löki a rizsát a gyengébbik nemnek, ezzel is jelezve, hogy az „áldozat” alsóneműjével is többek között ezt tenné.

A glam metal divatdiktátorai

Death metal őrült

Oldalzsebes terepszínű nadrág (télen hosszú, nyáron rövid), belezős témájú zenekaros póló, fekete ing, zseblánc (vécélánc), kapucnis pulóver (Cannibal Corpse-os), Benediction-kabát: ezekbe bújik leggyakrabban. Nem ritka itt sem a felvarrós farmermellény és a szegecselt bőrdzseki.
Seggig érő hullámos haj (John Tardy-style), arcszőrzet gyakori: pofaszakáll, körszakáll, vagy csak a lustaságból eredő többnapos borosta.
A sör mellé megiszik minden töményet, de a bort sem veti meg.
Agresszív viselkedésű, hörögve beszél, és úgy kacag, mint egy horrorfilmből kilépett rém, beszélgetni csak a patológián történt dolgokról lehet vele.

Gyönyörű (a mellény, nem a lány)

Grunge-rajongó (cipőbámulós)

Mi más a legtipikusabb ruhadarabja, mint a kitűrt és kigombolt kockás ing. Emellé oldalzsebes rövidnadrág, szakadt farmer, barna színű kordnadrág dukál, és természetesen kifűzött bakancs (ha lyukas, az a legtrendibb), esetleg magas szárú edzőcipő, a fején pedig zsák-szerű sapka virít. Haja többnyire hosszú vagy félhosszú, oldalra fésülve, alányírás elfogadott. Kecskeszakáll, kerek lencsés szemüveg szintén kötelező tartozék.
Kedvenc itala a limonádé, a sört is megissza, de csak az alkoholmenteset.
Görnyedten jár, félénk fajta, a saját árnyékától is megijed.

Black metal arc

Na, itt van minden, mint a búcsúban (idézet Dávid Lászlótól). Olyan tömegű „vas” található rajta, mint egy komolyabb MÉH telepen. Töltényöv (annyi lőszerrel, hogy egy egész hadsereget legéppuskázhatna), csuklószorító, amiből szögek állnak ki, a lábon hasonló felállás. Pallost, csatabárdot, alabárdot, buzogányt szorongat a kezében.
Arcfestés nélkül nem „true” az illető, úgyhogy az is kötelező, mint a fordított kereszt vagy pentagram nyakláncon hordva (minél nagyobb, annál igazibb az illető). Ékszerekben kivétel, ha valami nem fém, ezek közül a legelterjedtebb a csontokból fűzött nyaklánc (sírásók, régészek, kórboncnokok előnyben).
Minden ruhája fekete: hosszú bőrkabát, farmer, bőrnadrág, póló.
Hollófekete, hosszú haj vagy tar fej.
Tetoválás mi más lehet, mint a sátánista szimbólumok (fordított kereszt és pentagram), koponya-hegyek, ördögfej, kecskefej.
Vért, sört és töményet iszik (a Bloody Mary-be vért tölt paradicsomlé helyett).
Mosolyogni sosem látni, mert tilos, megközelíteni veszélyes, állandóan a halálról és a túlvilágról beszél.

Elég nagy a kontraszt – de az ellentétek gyakran vonzzák egymást

Hát ennyi, kérem szépen. Régen a ruhadaraboknak, kellékeknek a beszerzése sem volt egyszerű, néha magunknak oldottuk meg (én még pólót is rajzoltam magamnak textilfilccel), vagy szerény zsebpénzünket, fizetésünket költöttük ilyenekre. Szerencsére, idővel egyre több bolt nyílt, ahol megvehettük kedvenc kellékeinket, de néha a minőséggel is problémánk akadt. Manapság már sokkal egyszerűbb beszerezni (minőségi) dolgokat. Nemrég éppen a RockPincében jártam, hát, gyakorlatilag minden van, ami szem-szájnak ingere, de persze mostanra sem lett semmi olcsóbb. Azért egy koponyákkal díszített magas szárú tornacipőt vettem magamnak – csak úgy, a régi események emlékére. 🙂

Ez van manapság
A szerző: Zozzie 316 Articles
Először 15 éves korában kóstolt bele a fanzine-újságírásba (Feszültség), sok évvel később, teljesen véletlenül került ismét közelébe a „szakmának”. Civilben egy mikrobiológiai fermentációs cégnél üzemvezető.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Poós Zoltán: Rock&roll Áruház – Rattle Inc.
  2. Szubkultúrák: metal az iszlám világban – Rattle Inc.

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*