Traveler: Traveler (2019)

Kétségtelen, hogy a svéd Enforcer felbukkanása egyfajta 21. századi metal robbanást idézett elő. Szemben a Hammerfall által képviselt, elsősorban germán heavy/speed hagyományokra építkező muzsikával, Olof Wikstrand-ék a NWOBHM-hullám úttörő zenekarainak munkásságára esküsznek. Azonban nemcsak ők „fedezték fel újra a spanyolviaszt”, hanem olyan csapatok is, mint az olasz Sign Of The Jackal, a chilei Axe Battler vagy a kanai Striker és Skull Fist.

Utóbbi kettőnél meg is állnék, mert a Traveler – ahogy a tavaly bemutatott Manacle (itt írtam róla) – szintén a juharleveles országból származik. Esetükben a Striker említése azért is helyénvaló, mert Dave Arnold basszusgitáros abból a zenekarból igazolt át ide. A Calgary-ban alakult Traveler „friss húsnak” számít a színtéren, lévén, hogy pályafutásuk 2017-től datálható, viszont az még csak véletlenül sem süthető rájuk, hogy kezdők lennének, mert Matt Ries gitáros a Gatekrashör-ben és a Hrom-ban, a hathúros hangszert kezelő társa, Toryin Schadlich a Hazzerd-ben, Jean-Pierre Abboud énekes a Funeral Circle-ben, a Syrinx-ben, illetve szintén a Gatekrashör-ben, Chad Vallier dobos a Pearl Reckless-ben, valamint a Riot City-ben játszanak még, míg a bőgőst pedig már említettem.

Tavaly egy háromszámos demóval kezdődött a történetük; ezt még csak hárman, Matt (a basszust is ő kezelte), Jean-Pierre és Jan Loncik dobos rögzítette. Ez az anyag később, de ugyanúgy 2018-ban, a finn Coronary demójával egyetemben split kiadványként is napvilágot látott, idén pedig bemutatkozó anyagukat jelentették meg az olasz Cruz del Sur Music labelje, a Gates Of Hell Records égisze alatt.

Rövidén és tömören: az első hangtól az utolsóig magas fordulatszámon pörgő, tradicionális, európai hatású heavy/speed metalról van szó, amely megeszi reggelire a honfitársak alkotásait, mivel a korong ugyanazt a minőséget kínálja, mint az Enforcer lemezei. Lendületesen, intenzíven riffelnek a gitárosok, zakatol a ritmusszekció (remekül hallatszik a basszusgitár), és egy kiváló torkú énekes adja elő a nótákat. A demóról mindhárom tételt (Starbreaker, Behind the Iron, Mindless Maze) feltették az albumra, elővezetnek egy rövid instrumentális darabot, a Konamized-et, viszont a két csúcspontot, az Up to You-t és a Speed Queen-t külön ki is emelem. Töltelékek és üresjáratok nélküli lett a végeredmény, amihez érdemben nem sokat nem lehet hozzáfűzni, a fentebb említett leírás egy az egyben körülírja az anyagot. Remek hangzást biztosítottak a lemeznek, tehát egy minden szempontból kitűnő, az old school metalosok valamennyi igényét kielégítő anyagot szállítottak le a kanadai fiatalok.

Ebben a műfajban minden kétséget kizáróan az új Metal Inquisitor-lemez méltó vetélytársa az anyag, a csapat jelen színterünk egyik reményteljes alakulata (megjegyzésképpen, áprilisban érkezik az Enforcer aktuális kiadványa), és őszintén remélem, hogy folytatják az útjukat, és nem csökken a lendületük. Részemről ez egy maximális teljesítmény.

A szerző: Dávid László 823 Articles
Első cikke 1994-ben jelent meg a Metal Hammerben. Hazánk első webzine-je, a Ragyogás egyik alapítója. Később a Stygian Shadows fanzine munkatársa, hazai és külföldi fanzine-ek/webzine- ek cikkeinek szerzője.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*