„Hálás vagyok a sorsnak, hogy tagja lehetek a csapatnak”

Amióta csak Mike Howe újra csatlakozott a Metal Church-höz (és a Rattle Inc. is újra létezik), igyekeztem utolérni az énekest, hogy interjút készíthessek vele. Ez végül a csapat kiadója, a Nuclear Blast segítségével sikerült. Mike-ot (e-mailben) elsősorban visszatéréséről, és a tavaly decemberben megjelent MC-album, a Damned If You Do kapcsán faggattam.

Mike, te vagy a kedvenc Metal Church-énekesem, így örültem, amikor 2014-ben, több mint két évtizednyi távollét után visszatértél. Hogy érzed magad a csapatban?

Csodálatosan! Hálás vagyok a sorsnak, hogy életemnek ebben a szakaszában is tagja lehetek a csapatnak. Úgy érzem, olyan zenével rukkoltunk elő, amelyre mindannyian nagyon büszkék lehetünk. Ez számomra nagyon sokat jelent.

Emlékszel még, hogyan fogadtak a rajongók az első koncerteken?

Hihetetlenül lelkesek voltak, engem pedig nagyon meghatott ez a meleg fogadtatás.

Mit csináltál abban az időszakban, amikor nem voltál a Metal Church tagja? Mivel foglalkoztál a civil életedben? Esetleg énekeltél-e – akár csak egy szám erejéig is – más csapatok albumain?

Építkezési vállalkozó voltam, lakóházak átalakításával foglalkoztam. És ez idő alatt egyetlen bandában sem énekeltem.

Miben különböztek egymástól az új évezredben veled készült első album, a XI és a tavalyi anyag, a Damned If You Do készítésének körülményei? Mennyivel kaptál nagyobb teret például a nótaírásban?

Mindössze annyi változás történt, hogy új dobosunk lett. Kurdt (Vanderhoof gitáros, a zenekar vezetője) és én ugyanazzal a módszerrel írtuk a dalokat, ami már korábban is bevált. Számomra ezáltal kifejezetten szórakoztató feladat heavy metal albumot készíteni.

Hogyan születtek meg a nóták? Ki vett részt a dalszerzésben? Együtt is alkottatok Kurdt-tal, vagy mindenki külön írta meg a maga részét?

Kurdt találja ki a dalok alaptémáit, szerkezetét, és ezeket a zenei vázakat küldi át nekem interneten. Én ezt követően az énekdallamokon és a szövegeken dolgozom. Miután ez megtörtént, összejövünk, itt-ott még kiegészítjük a dalokat, és megnézzük, melyik működik és melyik nem. Végül befejezzük, ami még nem kerek egész. Ennyi. Ha megmozgat bennünket a nóta, akkor mehet az albumra, mert valószínűleg a hallgatót is meg fogja.

Kurdt Vanderhoof és Mike

Hogy látod, zeneileg miben különbözik egymástól a két lemez?

A Damned If You Do-t valamivel súlyosabbnak és sötétebbnek gondolom, mint elődjét. Az elmúlt időszakban egyszerűen ez jött belőlünk. A másik különbség, amit már említettem, hogy az új albumon már nem Jeff Plate, hanem Stet Howland dobol.

Stet 2017 óta van veletek. Hogy érzed, miben különbözik a játéka elődjéétől?

Mint minden zenész, ők is külön egyéniségek, és ez az eltérő habitus, gondolkodásmód a dobjátékuk hangzásában és hangulatában is megmutatkozik. Ha hallgatod őket, észleled ezt a stílusbeli eltérést. Mindketten nagyszerű muzsikusok – és majdnem olyan őrültek, mint mi, énekesek!

Mit jelent, mire utal az új album címe?

A Damned If You Do-t (a Damned If You Don’t-tal párban jelentése: akár megteszed, akár nem, rossz döntést hozol) a legkülönfélébb szituációkban használhatjuk, ezért is szeretem annyira. Bárki alkalmazhatja a saját életére, egy-egy kényszerű döntési helyzetre. Számomra azt is jelenti, hogy sokszor hiába teszed valamiért a legnagyobb erőfeszítést, annak sincs jelentősége. Ilyen az élet. A dolgok néha működnek, máskor pedig nem.

Melyik a kedvenc dalod az új albumról, és miért?

A címadó nóta, és nem csak az előbb említettek, hanem a számot indító, hümmögő torokhangok miatt is. Ez abszolút kísérleti dolog volt tőlem, teljesen eltért attól, amit eddig bármikor csináltam, ugyanakkor nagyon magától értetődően, lazán jött belőlem. Imádom, ahogy összefogja a számot, olyan, mint egy csodálatos meditatív kántálás.

Jól láttam, hogy tavaly július óta nem koncerteztetek? Ennek kizárólag a lemez készítése volt az oka?

Igen. Egy kétéves fellépéssorozat után vonultunk vissza, hogy megírjuk és rögzítsük az új album dalait.

Mikor és hol kezditek az idei első turnétokat?

Április közepén, Doro és zenekara társaságában indulunk egy egy hónapos turnéra az Államokban. Aztán júliusban és augusztus nagy részében Európa következik, amely körút még jelenleg is újabb dátumokkal bővül. Októberben pedig egy óriási óceánjáró hajón lépünk fel, többek között a Megadeth társaságában.

Steve Unger, Kurdt Vanderhoof, Mike Howe, Rick Van Zandt és Stet Howland

Az új lemezről hány dalt fogtok beilleszteni a koncertrepertoárba?

Minimum hármat.

Magyarországra, egész pontosan a Rockmaraton fesztiválra július 9-én fogtok eljutni. Korábban jártál már nálunk?

Izgatottan várom azt a koncertet. 2014-ben egyszer már jártam nálatok, Budapesten, egy nyaralás alkalmával. Csodálatos hely!

Nagy várakozással tekintünk a fellépésetek elé. Addig is minden jót neked és a zenekarnak!

Nektek és az összes magyarországi Metal Church-rajongónak is hatalmas köszönet azért, hogy támogatjátok a csapatot! Peace, Mike

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*