Dio: Live Philadelphia ’84 (2019)

A King Biscuit Flower Hour egy amerikai, konzorciális, a D. I. R. rádióhálózat által bemutatott show volt, amely 1973-tól 2005-ig különböző rock előadók koncertjeit rögzítette és sugározta. A KBFH fénykorában több mint háromszáz amerikai rádióállomás vette át, és adta le a műsorokat.

Ezt a pár soros bevezetőt azért írtam le, mert ha ránézünk a borító jobb alsó sarkára, akkor a King Biscuit Flower Hour feliratot pillantjuk meg. Ez a japán, koncertkiadásokra specializálódott Alive The Live által forgalomba került kiadvány tulajdonképpen az 1984-ben kiadott eredeti, Special from the Spectrum felturbózott verziója. Jelen esetben tizenegy dalról, tehát a teljes buliról beszélünk, míg utóbbi egy kilencszámos, amolyan „vágott” anyag volt. (Hozzáteszem, annak idején az RIAA, az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetsége arany minősítéssel jutalmazta, miután 50 ezer példány talált belőle gazdára.)

Ami a lényeg, hogy az 1984. augusztus 25-én rögzített buli egy abszolút topon lévő, a The Last in Line-t népszerűsítő zenekart mutat. (Nem mellesleg, anno 124 állomásos volt a turné a Twisted Sister, a Queensryche és a Dokken vendégeskedésével, de a körút elején a Whitesnake és a Black & Blue is nyitott Dio-éknak.) Az intrót követően a Stand Up and Shout-tal színpadra robbanó zenekar mintegy 70-75 percben, letaglózó erővel tolta végig műsorát. Akkoriban nem lehetett belekötni (igaz, később sem) egy-egy Dio-fellépésbe, klasszikusok klasszikusok után csendültek fel, értelemszerűen a The Last in Line-ra koncentrálva.

Egészen pontosan öt nóta (We Rock, The Last in Line, Mystery, One Night in the City, Egypt /The Chains Are On/) került terítékre az este folyamán az aktuális korongról; magyarán a műsor felét az új anyag tette ki, „kiegészítve” olyan darabokkal, mint a Don’t Talk to Strangers, a Rainbow in the Dark, valamint a kötelező Black Sabbath- (Heaven and Hell, The Mob Rules) és Rainbow- (The Man on the Silver Mountain) szerzemények. Bivaly hangzással szólalt meg a program, nem vitás, hogy a legklasszikusabb Dio-felállás egyik előadását örökítették meg. Szomorú belegondolni abba, hogy azóta a tagságból ketten, a főszereplő és Jimmy Bain basszusgitáros már nincs közöttünk.

Egy bámulatos, briliáns pályafutás mementója ez a korong, Dio-fanatikusoknak érdemes begyűjteni, mert semmiféle kivetnivalót nem hagy maga után.

A szerző: Dávid László 823 Articles
Első cikke 1994-ben jelent meg a Metal Hammerben. Hazánk első webzine-je, a Ragyogás egyik alapítója. Később a Stygian Shadows fanzine munkatársa, hazai és külföldi fanzine-ek/webzine- ek cikkeinek szerzője.

1 Comment

  1. Ez sem a teljes koncertfelvétel. Volt még aznap este One Night in the City és Man on the Silver Mountain/Long Live Rock n’ Roll medley is.
    Létezik valóban teljes hosszúságú keverős bootleg erről a koncertről, az 88 perces.

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*