Az első csatákat megnyerték, jöhet a következő!

Tulkas (balról jobbra): Guillermo Mendoza, José Carlos Reséndiz Vázquez, Javier Trapero, Edgar Castañeda és José Chávez

A Tulkas egy 2010-ben indult, fiatal muzsikusokból álló Querétaro-i csapat. 2016-ban elsők lettek a mexikói Metal Battle tehetségkutatón, aminek köszönhetően felléphettek a németországi Wacken Open Air fesztiválon. Tavaly megjelent, sorrendben második nagylemezük, a Take the World egy gyilkos thrash-album, így kíváncsi voltam, kik is ők, és mit várhatunk tőlük legközelebb. Kérdéseimre az egyik zenekar-alapító, a basszusgitáros Guillermo Mendoza válaszolt.

A Take the World szerintem az eddigi legjobb anyagotok (a nagylemezek előtt két EP-t is kiadtak – a szerk.). Ti elégedettek vagytok vele?

De még mennyire! Egy csomó munkánk van az albumban, elég megterhelő volt a lemezkészítés folyamata, de végre rátaláltunk arra a hangzásra, amit a kezdetek óta kerestünk.

A zenétekben, úgy érzem, nagyon hangsúlyos a basszusgitár jelenléte. Ez mennyire tudatos döntés a részetekről?

Maximálisan. Basszusgitárosként szeretném megváltoztatni az emberek fejében élő képet, akik bennünket, bőgősöket olyan unalmas muzsikusoknak tartanak, akik csak az alapokat nyomják a háttérben. A metal mellett egy csomó funk-ot és jazz-t is játszom és hallgatok, így megpróbáltam a zenémbe ezeket a stílusokat és technikákat is beemelni, és ezzel a játékomat egyedivé tenni.

Guillermo Mendoza

Veletek és más fiatal csapatokkal kapcsolatban a thrash új korszakát emlegetik. Szerintetek mikor, kikkel kezdődött ez az új éra?

Most, amikor megszámlálhatatlan új csapat zenéje válik hozzáférhetővé az interneten, meglehetősen nehéz feladat rátalálni azokra a külföldi bandákra, akik valóban jó zenét játszanak – míg csak el nem érnek egy bizonyos szintű sikert, amire a szaksajtó is felfigyel. Így aztán azt gondolom, valamikor 2006 táján történhetett meg ez az áttörés, amikor a Lazarus A.D. és a Havok elkezdett egy újfajta thrash-t játszani, ami aztán ránk is hatással volt.

Miben hasonlít, és miben különbözik egymástól a mexikói és az Egyesült Államokbeli metal színtér?

Amiben hasonlítunk, az a zenekarok nagy száma, akik minőségi zenét játszanak, és új horizontokat szeretnének felfedezni. Ami pedig az alapvető különbség, hogy ha nincs meg a szükséges háttered (pénz, lemezipari kapcsolatok), sokkal nehezebben vesznek észre a kiadók emberei, a fesztiválszervezők, a menedzserek és úgy általában a közönség.

A ti pozíciótok milyen a műfajotokon belül Mexikóban: népszerű, befutott csapatnak számítotok?

Az évek során, és főleg miután játszottunk a 2016-os Wacken Open Air fesztiválon, elég komoly népszerűségre tettünk szert, és úgy érezzük, ott vagyunk a mexikói metal zenekarok élmezőnyében. Mindez lehetővé tette, hogy játsszunk hazánk három legnagyobb fesztiválján, és főzenekarként kétszer is körbeturnézzuk az országot.

Javier Trapero
José Carlos Reséndiz Vázquez

2016-ban megnyertétek a mexikói Metal Battle-versenyt. Ez milyen vetélkedő, kik indulhatnak rajta? Mekkora konkurenciával kellett megmérkőznötök?

Ez a Wacken Open Air által koordinált, egy csomó országban megrendezésre kerülő megmérettetés. Bárki részt vehet rajta, akinek van saját zenekara. Abban az évben csaknem 50 banda lépett fel itt, a 28 különböző országból érkező győztesek pedig a németországi Wacken-en is bemutatkozhattak. Kemény küzdelem, egy csomó fantasztikus csapat részvételével.

Esetleg több koncertetek is volt már Európában?

Ugyancsak 2016-ban a berlini Blackland Bar-ban is játszottunk.

Névadótok, Tulkas Tolkien A szilmarilok című eposzának egyik szereplője, egy vala, vagyis félisten. Miért éppen rá esett a választásotok?

Imádjuk Tolkien világát, A gyűrűk urát és A szilmarilokat. Tulkas egy hatalmas és erős lény, aki félelmet kelt az ellenségeiben, és boldoggá teszi a szövetségeseit.

Feltűnt, hogy az énekesetek, Javier szinte mindig fehér pólót visel, ellentétben veletek, akik a szokásos feketében feszítetek. Miért?

Pontosan ezért: hogy látványilag kontrasztot képezzen a többiekkel.

Nagyon kíváncsi vagyok a következő albumotokra. Születtek már hozzá dalok?

Komplett nóták még nem, van viszont néhány témánk, dalötletünk, amelyeket az év második felében kész dalokká szeretnénk gyúrni a harmadik nagylemezhez.

A zenei irányvonalatok várhatóan változik-e az előző anyaghoz képest?

Mint említettem, végre rátaláltunk arra a hangzásra, amit mindig is szerettünk volna magunknak, úgyhogy alapvetően egy hasonló megszólalásra számíthatsz, ugyanakkor folyamatosan csiszoljuk a zenénket, hogy a következő alkalommal egy még agresszívebb és technikásabb thrash metal-lal állhassunk elő.

Mikorra várhatjuk az új lemezt?

Valószínűleg 2020-ban lát majd napvilágot.

Hogyan ajánlanátok a zenéteket a magyar thrash-rajongóknak?

Először is, köszönjük a megszólalás lehetőségét, és hogy érdeklődtök a zenénk iránt! Hisszük, hogy a magyar metalrajongók is kedvelni fogják a Tulkast, mint az első olyan mexikói bandát, amelyik különleges és nagyszerű muzsikával járul hozzá a világ thrash metal-jához.

José Chávez
Edgar Castañeda
A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*