Metálpók

Folytatva kutatásaimat a biológia és a fémzene közös mezsgyéjén, meg kell állapítanom, hogy a metálpók (Araneus metallus) igen ritka jószág, ami meglepetés volt számomra. Azt gondoltam, e baljós külsejű nyolclábú ugyanolyan része a heavy metal ikonográfiájának, mint a kereszt, a koponya, a denevér vagy ördög. Ehhez képest alig jelenik meg – talán éppen azért, mert a zenekarok a „pókozással” nem akartak egy újabb klisét magukra aggatni (de akkor a kereszt, a koponya és a többi miért?), vagy nem gondolták elég félelmetesnek ezt az alapvetően apró állatot, ami pedig a horrortörténetekben igenis iszonyatosan naggyá és ijesztővé tud válni.

A legnagyobb online metal archívum mindössze 15 olyan zenekart említ, amelynek nevében szerepel a „spider” szó. E csapatok jelentős része (6) az Egyesült Államokból származik, de található köztük 2-2 japán és indonéz formáció is. A legismertebb azonban egy lengyel banda, a technikás thrash-t játszó, ma is létező Wolf Spider (Wilczy Pająk, Wolfspider). De van itt Ugató Pók, Pókrugdosók, Pókleves és A Pók Utolsó Pillanata is. Jut eszembe, egykori zenekarunk, az Exteryhal a kezdet kezdetén még Steel Spider-ként indult… 🙂

„Pókos” lemezcímekből valamelyest nagyobb a kínálat (31 cím), ám ezek között összesen egy olyan van, amelyik a szélesebb közönség számra is ismerősen csenghet. Ez pedig King Diamond 1995-ös albuma, a The Spider’s Lullabye.

Ami itt még számításba jöhetett, az a black widow, azaz a fekete özvegy, amely egyrészt ugye egy pók, másrészt egy férfiakra halálos veszélyt jelentő nőszemély. Pusztán zenekarnév vagy albumcím alapján nehéz eldönteni, hogy a zenészek melyikre gondoltak, szerencsére a lemezborító egyértelműsíti a helyzetet; ez utóbbi grafikáknak köszönhetően végül megnyugtatóan kövérre hízott az addig szegényes cover-gyűjtemény.

A legszellemesebben egyébként a Profet nevű német death-thrash csapat oldotta ezt meg: 2012-es bemutatkozó album borítóján egy nőtestű pók (vagy póktestű nő?) látható.

Black Widow, vagy ennek megfelelő nevű (Crna Udovica, Чёрная Вдова) zenekarból egyébként kilencet tart nyilván a netes enciklopédia, érdekes módon horvát, szlovák és orosz csapat is van köztük.

A szimplán csak pókhálót ábrázoló borítóknak már nem jártam utána, amit viszont véletlenül találtam, azt megosztom veletek:

Aki még ismer pókos borítót, ne habozzon kommentben elküldeni velünk!

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*