Youth Violence: Diszkográfia 2010–2015 (2018)

A csornai Youth Violence ismerős lehet azoknak, akik a hazai színtér undergroundabb hardcore-vonalát követik. A 2010-ben alakult zajbrigád öt éven keresztül gyártotta a demók és splitek tengerét, és a hajójuk 2015. június 15-én, a szombathelyi Végállomáson tartott koncerten süllyedt el végleg. Zeneileg komoly talány, hogy pontosan mit is játszanak: alapvetően HC-t, ami punk- és powerviolence-elemekkel egészül ki. Szövegeikben a húsfogyasztáson kívül rengeteg aktuálpolitikai téma üti fel a fejét, az anyag kiadásáért pedig az Eger Hardcore Compilation kapcsán már szóba került Posthuman Productions a felelős.

A Youth Violence kiadványa azért érdekes, mert lényegében egy archívum, a zenekar teljes diszkográfiája, amelyhez egy fanzine is jár. A csornai srácok összes dala helyet kapott a múltidézésen, a demóktól a spliteken és albumokon át egy teljes, átfogó képet kapunk, megspékelve egy ki nem adott dallal is. A fanzine stílusa tökéletesen tükrözi Kudri Dávid munkásságát: a koszos, mocskos újságokból kivagdosott montázsok remek design-összképet adnak, a kazettának nincs tokja vagy borítója, de a mellé járó kis „magazin” mindent információt magában foglal, amit a Youth Violence-ről tudni illik (amolyan tape-zine).

Nos, mint már említettem, egy zajos és agresszív HC-szörnyet kapunk, amelyet powerviolence- és punk-grindcore elemek színesítenek. A dalok többsége egy perc körüli (plusz-mínusz 20 másodperc, hahaha). A pusztító örvény nagyon könnyedén magába szippantja a hallgatót, de ettől még akadnak benne egész dallamos kórusos részek, amelyek engem a szintén hazai New Dead Project második lemezére (Végül minden levél a földre hull – 2012) emlékeztetnek. Mindemellett tagadhatatlan az Another Way, a Jack és valahol a Liberal Youth (elsősorban a 2005-ös Pénzért, haszonért) hatása, de olyan nemzetközi inspirációkat is említhetek, mint a Converge vagy a Agoraphobic Nosebleed. Példaként itt hallgatható a 2012-es Self Titled (ST) album, ami természetesen a válogatáskazettán is ott feszít:

A nóták viszonylag egyszerű, kapkodós témákból építkeznek, amelyeket csak itt-ott szakítanak meg lassabb részek vagy kiállások, sok a sípolás, és a zene alapvetően – mint ahogy az a powerviolence-bandákra jellemző – pusztító, romboló, öncsonkító és erősen társadalomkritikus. Nos, ezek az elemek a diszkográfiát hallgatva is egyértelműen érvényesülnek, és aki nem jártas az ilyen zenékben, annak csak a „zaj és csörömpölés ezerrel” jön le első hallásra. Holott ennél sokkal többről szól a dolog, ugyanis a Youth Violence elég profin aprítja a stílust, és büszkén képviselte a szcénát és fanzine-ben testet öltő külsőségeket, amelyek a szövegeket is tartalmazzák. Utóbbi egyébként abszolút nem hátrány, ugyanis ezeknek csak egy részét lehet érteni, viszont hallgatva és közben olvasva teljessé válik a kép.

Semmi értelmét nem látom annak, hogy dalonként elemezzem ezt az agresszív HC-archívumot, amelyen szépen tetten érhető a fejlődés, hiszen, mint minden diszkográfia, ez is kronologikus. Nemcsak a hangzás, hanem a zenei tudás is anyagonként eltérő, de a lüktető rombolás az elejétől a végéig megmarad, és csak sajnálkozni tudok azon, hogy a YV egy újabb ígéretes hazai csapat, amely feladta. Azt azonban mindenképpen meg kell, hogy említsem, hogy a Bunkó feldolgozása a Böliler-től még ortóbb, mint az eredeti, hahaha.

A zenekar ötéves fennállása alatt mind kiadások, mind pedig koncertek terén nagyon aktív volt; kár, hogy ma már ők is a hazai HC-történelem volt harcosai… Mivel 2018-as anyag így nem ártana pontozni, azonban én ettől eltekintenék, fogjuk fel inkább egy remek hardcore-dokumentációnak, és ha túlteng bennünk a düh és az agresszió, pörgessük le párszor: a megnyugvás és a fejfájás garantált!

Kiadó: Posthuman Productions
www.facebook.com/posthumanfanzine
http://posthuman.hu/music%20releases.html
Disparo Desire? http://disparodesire.blogspot.com/
A zenekar weboldala: https://youthpowerviolence.bandcamp.com/

Csak kazettán jelent meg!

A. oldal

01. Válaszút előtt
02. Nem érdekelsz
03. Omló falak között
04. Szabadság
05. Végtelen utak
06. Közöny
07. Lassú halál
08. Cadaver
09. Hopeless Idealism
10. Get of Me
11. Fuck
12. I Can’t Win
13. If Battles Are Traditional, If Killing Is Culture
14. Bunkó (Böiler-feldolgozás)
15. Forradalom az agyamban
16. A magány kerítése
17. Halott fejek
18. M.T.
19. Miért vagy itt?
20. Hajlítás és nyírás
21. Nincs olyan, hogy NS straight edge
22. Ellenség
23. Alvásparalízis
24. Swastikas of Today
25. Végtelen
26. Tehetetlen

B. oldal

01. Miért üvöltök álmomban
02. A konok halála
03. A következő generáció kérdése
04. Lehetett volna máshogy
05. Évek
06. Két szó
07. Alultáplált
08. Dolgozz
09. Az egyetemisták harmada
10. Menjek vagy maradjak?
11. Januári paradicsom
12. Üres szemmel a bőröm alá
13. Busz
14. Túlfeszített idegek
15. Szabadságunk partjai
16. Értelmiség nevelődik
17. Vakfolt
18. Örökölt emlék
19. Magamat megváltva
20. Ebben a háborúban (Fegyelem-feldolgozás)
21. Never Surrender (Blitz, 2014 – kiadatlan)

A szerző: haragSICK 73 Articles
A NUskull és a Fémforgács web'zine-ek egykori szerkesztője.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*