Fekete Lyuk. A Pokol tornáca

Underground Budapest ’88–’94

A Kiscelli Múzeumban december közepén nyílt meg az a kiállítás, amely a rendszerváltás időszakának leghírhedtebb, már életében kultikussá váló szórakozóhelye, a Fekete Lyuk történetét idézi fel. A külső-józsefvárosi Golgota utcában működő klub a budapesti underground egyik központja volt, elsősorban punk, dark, alternatív, valamint metal zenekaroknak adott otthont, és e szubkultúra rajongóinak biztosított találkozási, alámerülési lehetőséget. A koncertek mellett avantgárd kiállításokra, rendhagyó divatbemutatókra és színházi előadásokra került itt sor, amelyek sokszínű világából a tárlat is bőséges ízelítőt ad.

Az intézmény pincelabirintusában, az egykori díszletek között bolyongva tényleg az 1988-94 között létezett Lyuk miliőjében érezhetjük magunkat. A plakátokon és fényképeken, mint egy dark Csipkerózsika-képregényben, kimerevedett az idő; amik élnek, azok a látogatók felfedezőútját szegélyező „beszélő fejek”, a tévékészülékek monitorán visszaemlékező egykori szereplők, 20-25 művész, egykori törzsvendég és szervező, köztük Rupaszov Tamás (Trottel), Mátyás Attila (F. O. System, Sex Action), Tizedes (Tizedes meg a többiek, Bandanas) és Vigi (Aurora). Néhány képernyőn korabeli koncertfelvételek futnak, a falfestmények és egyéb kordokumentumok között pedig bőséges kísérőszöveg segíti a múlt minél teljesebb újraélését.

A tárlat június 23-ig tekinthető meg.
A Kiscelli Múzeum a III. Kiscelli u. 108. alatt található, március 31-ig 10 és 16 óra, onnantól viszont 10 és 18 óra között van nyitva. Hétfőn szünnap.
A felnőtt belépőnek egy kissé borsos az ára (1600 Ft), úgyhogy ha mentek, nyugdíjas kísérővel érkező óvodás csoportnak adjátok ki magatokat. 🙂

Tényleg underground
A Lyuk egykori illemhelyét idéző installáció
A zürichi Rote Fabrik épülete, ami a Fekete Lyuk ötletét adta
Kazettaborítók a ’90-es évek elejéről

Szilágyi Zoé az egykori Fekete Lyuk falát díszítő festményének rekonstrukciója és újragondolása

Dóka „Jimmy” Attila (1962–2008) A kód című szürreális festménye (1991)

A korabeli szubkultúrák öltözéke

A VHK által használt színpadi kellék a Vörösmarty Művelődési Házból (1990-1993)
A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

3 Comments

  1. Jók a képek! „Zoé” vagyok, a FEKETE LYUK egyik , még élő festője (festőtűársam s jóbarátom Jim A.Kód sajnos már nem él.) Én festettem meg a Kiscellis kiállitáson a LYUK-béli egykori képemet, a hosszúlábú elvont nőcit. kicsit más, 2018-as verzióban a múzeum felkérésére. (engem azóta már kortárs magyar művészeti lexikon jegyez.)
    Ajánlom mindenki figyelmébe a velem készült interjút a Kiscelliben , festményem melletti régi TV készüléken megtekinthető- illetve inkább visszaemlékezések a „hőskorra” mint konkrét interjú- , melyet YouTube-on is megtaláltok. Ezen kivül van fenn mégegy interjú , melyet Melinda Rose készitett velem a megnyitón. Csak irjátok a Youtube-keresőbe hogy „Szilágyi Zoé Fekete Lyuk”.

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*