Előítélet-hirdetés

Elsőre azt akartam írni, hogy bármit meghallgatok, amit mások ajánlanak, vagy kiemelkedőnek tartanak. De ez nem igaz. Nagyságrendekkel több lemez létezik annál, mint amennyit meg tudunk hallgatni, ezért aztán válogatunk: vagy úgy, hogy ha valamit megismertünk, és az nem annyira jött be, akkor ugyanattól az előadótól a többi albumra már nem szánunk időt. Vagy úgy, hogy eleve elkerülünk bizonyos stílusokat, bandákat, és olyan irányzatokra koncentrálunk, amelyek képviselői jó eséllyel nekünk tetsző zenét játszanak.

Ezt talán még nem is nevezném előítéletnek, hiszen megtehetjük, hogy bele-belekóstolunk egy-egy műfajba, és a számunkra szimpatikus előadókat, lemezeket kimazsolázzuk belőle. Esküszöm, tettem rá kísérletet, de hamar kiderült, hogy egyes zenekarokkal nem véletlenül nem találtunk eddig egymásra. Neveket most nem említenék, de leginkább a death metal csapatok alkotásaiba tört bele a bicskám.

A külsőségek ma már inkább taszítanak, mint vonzanak

Előítéletnek azt nevezem, amikor esélyt sem adok egy irányzatnak vagy anyagnak, hogy közel kerüljön hozzám. Úgy mondok rá nemet, hogy meg sem hallgatom. Világ életemben messze elkerültem például a sleaze/glam bandákat, a black és death zenekarokat, a grindcore-formációkat, a drone/sludge együtteseket és a nu metal csapatokat. Alapvetően magát az irányzatot, miközben természetesen előfordulhat, hogy egy-egy ilyen alkotás is bekerül a kollekciómba.

Számomra az ijesztőnek szánt bohóc-külső is riasztóan hat: ezért nem ismertem meg eddig a G.W.A.R. munkásságát, és a Lordi-ét is csak véletlenül. Ami azonban talán a legkirívóbb példa: a Metallica-nak van egy albuma (koprodukciója), amit SOHA nem hallgattam meg, és nem is vagyok kíváncsi rá, ez pedig a Lou Reed-del közösen készített Lulu.

Folytathatnám még a sort: egyre kevésbé vagyok kíváncsi például a szimfonikus metal csapatokra, vagy egyes általam korábban szeretett zenekarok mai produkcióira. Lehet, hogy jók, de az időmet inkább más lemezekre szánom. Ez van.

Nálatok mi a helyzet ezen a téren? Vannak olyan előadók, irányzatok, lemezek, amelyeket nem vagytok hajlandók megismerni?

Na, ezt a képet is jókor teszem ide… 🙂 (Steel Panther)
A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*