Purgatory: Purgatory EP (2018)

A Purgatory is nagyjából egy olyan népszerű, bevett zenekarnév a metal színtéren, mint a Blizzard, a Tormentor, a Pentagram, vagy az Oblivion. Ezzel az a baj, hogy a rajongó nem (mindig) tudja, hogy éppen melyik együttesről van szó.

Amennyiben a Purgatory-ról beszélünk, csak az Egyesült Államokban volt/van belőlük öt. Nem voltam rest utánanézni, és az alábbi adatokra bukkantam: Purgatory (Texas) – thrash metal, Beloved Destruction! demo – 1990, Demo 1991; Purgatory (Moosup, Connecticut) – death metal, Demo I – 2004; Purgatory (Memphis, Tennessee) – thrash/death metal, Nightfall demo – 1993, Frozen Tears (of Bitterness) demo – 1994; Purgatory (Cleveland, Ohio) – thrash/power/speed metal, Purgatory EP, demo – 1985, Tied to the Trax – 1986, Dr. Pain EP – 1989.

Ez eddig ugye négy, amelyek közül a clevelandi csapat szerzett magának némi nevet annak idején, és ha nem is voltak különösebben ismertek, lemezük mégis kivívta a kultikus státuszt. Mi a helyzet az ötödik Purgatory-val? Íme: Purgatory (Tampa, Florida – megjegyzem, 1984-ben The Rose-ként alakultak, de csak egy évig használták ezt a nevet) – heavy metal, Burning Oasis, Psychotic Dreams demók – 1985, Horror Show demo – 1986.

Ha valaki arra asszociál, hogy utóbbi demó címe megegyezik a 2001-es Iced Earth album címével, jó helyen kapiskál, ugyanis a Purgatory az Iced Earth elődje (1988 óta használják a Jeges Föld nevet). Úgy gondolom, nem árt egy kicsit kitérni a történetükre, mert a ’80-as évek elején/közepén kialakuló floridai színtér egyik képviselőjéről van szó, egy időben bukkantak fel olyan kultikus csapatokkal, mint a Powersurge, illetve az Oblivion. Az eredeti tagságot Jon Schaffer és Gary Custard gitárosok, az idén elhunyt Richard Bateman basszusgitáros, Greg Seymour dobos, valamint Gene Adam énekes hívta életre, de mire a demók megjelentek, Gary helyére Bill Owen került. Ezután több tagcsere is lezajlott a soraikban, többek között a Horror Show-n már Dave Abell basszusozott, de ideig-óráig Jason Lacey énekes, Larry Sapp gitáros és Scott Mullins dobos is megfordultak a Purgatory kötelékében. (1988-ban szerepeltek a Tampa Bay’s Metal Mercenaries – The Invasion válogatáskazettán.)

Jon Schaffer

Egy beharangozóban azt olvastam, hogy egy fejlődési folyamat eredménye, amikor valaki különböző okokból kifolyólag visszatér a gyökereihez, legyen az kreatív inspiráció, egy korszak ünneplése, vagy csupán nosztalgia. Ezek egyike (esetleg mindegyik együtt) lehet az oka annak, hogy az eredeti Iced Earth muzsikusok még egyszer összejöttek. Jon Schaffer mellett Bill Owen, illetve Gene Adam képviseli az őstagságot, a ritmusszekciót pedig Ruben Drake basszusgitáros, valamint Mark Prator dobos alkotja.

Sajnos szomorú apropója is van a kiadványnak, ugyanis – ahogy fentebb utaltam rá – idén szeptemberben veszítettük el Richard Batemant, és ezt az anyagot, amelyre 1985-1987 között írt és felvett számok újra rögzített változatai kerültek fel, az ő emlékének ajánlják a zenészek. A produceri munkálatokért, a keverésért Schaffer és Jim Morris (néhány gitárrészt ő is feljátszott) feleltek, míg a maszterizálást Chris „Zeuss” Harris végezte el.

Szégyen ide vagy oda, nem ismerem az Iced Earth-t, így viszonyítási alap nélkül hallgattam meg az EP-t. A közlemény úgy jellemzi az anyagot, hogy tökéletesen ragadja meg a ’80-as évek metaljának hangulatát, és ezzel nem lehet vitába szállni, csupán a hangzás idézi a jelenkort. A kemény, feszes alapokra és riffekre építkező, kevés komplexitással fűszerezett, epikus jellemzőktől sem mentes zene a korai (’84 körüli) Iron Maiden-t juttatta eszembe, míg a riffek súlyossága a Judas Priest-et idézi. Ezen túlmenően a power felé is kikacsintanak, ugyanakkor középtempó fölé nem merészkednek; az itt-ott akusztikus betéteket felvonultató dalok egységes minőségről tesznek tanúbizonyságot.

Arról egyelőre nem szól a fáma, hogy mi lesz a zenekar sorsa a jövőben, a magam részéről akár már jövőre szívesen fogadnék tőlük egy vadonatúj szerzeményeket tartalmazó korongot. Aki kíváncsi arra, honnan/hogyan indult az Iced Earth, érdekli, hogyan alakult ki annak idején a tampai (heavy/power) metal színtér, annak mindenképpen érdemes megismerkednie ezzel a csapattal, illetve anyaggal. Nyugodj békében, Richard Bateman!

A szerző: Dávid László 823 Articles
Első cikke 1994-ben jelent meg a Metal Hammerben. Hazánk első webzine-je, a Ragyogás egyik alapítója. Később a Stygian Shadows fanzine munkatársa, hazai és külföldi fanzine-ek/webzine- ek cikkeinek szerzője.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*