„Még sok munka áll előttünk”

A soproni illetőségű Spitfire zenekar első hanghordozója, a Feltámad a rock címmel megjelent, magánerőből kiadott, négyszámos EP kapcsán váltottunk pár szót Németh Norberttel, az együttes alapítójával és vezetőjével.

Úgy tudom, több évre nyúlik vissza a csapat története. Hogyan született meg a Spitfire zenekar?

Első lépésként hirdetéseket adtam fel egy újságban. Így próbáltam tagokat toborozni egy zenekarhoz, hogy megvalósítsam az ötleteimet. Megdöbbentő volt, hogy senki nem jelentkezett. Nem sokkal később hívtak egy meghallgatásra. A srácok feldolgozásokat játszottak, és náluk találkoztam Szukits Gáborral, aki dobolt. Nekem konkrét elképzeléseim voltak, és saját zenét szerettem volna tolni. Gábornak tetszettek az ötletek.

Egy hónap próbaterem-keresés után megkezdődtek a próbák. Tehát volt egy gitáros és egy dobos. Fogalmam sem volt, hogy hol találunk basszusgitárost. Itt, Sopronban az a hír járta, hogy ritka, mint a fehér holló. Az egyik hangszerboltban gitárokat próbáltam, egy másik srác pedig basszusgitárt. Rövid megbeszélés után csatlakozott hozzánk Sági Balázs, ugyanis ő volt az a másik srác. Ez volt az eredeti felállás 2013-ban.

Ehhez képest mennyiben más a jelenlegi felállás?

Hosszan tartó keresés után, de még ebben az évben bővült a zenekar Wolfbeisz Zoltán gitárossal. Egy év múlva, 2014 áprilisában sikeres koncertet adtunk Sopronban, a Bohémia klubban. Zolival nem sikerült sokáig együtt dolgozni, így hát több fellépésen az eredeti felállásban zenéltünk. Később Szukits Gábor is távozott, az ő helyét Nagy Péter töltötte be. Eközben csatlakozott hozzánk Straszner Tamás gitáros. Őt már régóta ismertem egy másik zenekarból. Az utolsó változás fél éve történt, amikor Balázs posztját Horváth József basszusgitáros vette át. Innen nézve elég viharos volt az elmúlt öt év. A jelenlegi felállással nagyon jól működik az együttes.

Mindebből arra tudok következtetni, hogy állandó tagként leginkább a te zenei ízlésedet tükrözi vissza a Spitfire zenéje. Így van ez? Melyek azok a hatások, amelyek láthatatlan erőként kialakították a zenekar karakterét?

Igen, ez így is van. Sajnos, a sok tagcsere miatt (ami leginkább magánéleti problémákból adódott) nem nagyon volt idő arra, hogy közösen alakítsuk ki a Spitfire stílusát. A zenei ízlésről azt tudnám mondani, hogy vannak kedvenc zenekaraim, de amit tőlünk hallani, az teljesen belülről jön. Nem csipegetek más együttesek zenéjéből, az nem lenne a sajátom. Hát ez lenne az a „láthatatlan erő”, ami miatt kialakult ez a zenekar.

Mi volt mégis az az első élmény, ami a zenélés irányába indított el?

Tízéves voltam, amikor kaptam egy akusztikus gitárt, de csak három év múlva kezdett el igazán érdekelni a dolog. Még általános iskolás koromban összejött egy kis csapat, az első zenekarom, amely a Black Ruby nevet viselte. És tartott egészen addig, amíg szép sorban mindenkit besoroztak katonának. Később több együttesben is zenéltem, de mindet nem tudom felsorolni. Hosszú évek teltek el, míg végül megalakult a Spitfire.

Most megjelent anyagotoknak Feltámad a rock lett a címe. Ezek szerint halott lett volna? 🙂 Mi a véleményed a rockzene mai helyzetéről?

Szerintem manapság nehéz talpon maradni a rockzene területén, főleg a thrash és a heavy metal stílusban. A thrash aranykora a ’80-as évek közepétől a ’90-es évek elejéig tartott. Sok zenekar alakult, de jó pár zenész nem tudott érvényesülni, így letették a hangszereket. Sajnos mostanság is így működik és szinte lehetetlen bekerülni bárhová is, főleg a régi, ismert zenekarok körébe. Azt kérdezed, hogy mi a véleményem a rockzene helyzetéről? Hát az, hogy elkeserítő! Kevés felületen jelenik meg, kevés a koncertlehetőség. Lényegében erről szól bemutatkozó anyagunk, a Feltámad a rock is. Igen, a rockzene hosszú ideje elnyomás alatt él.

A zenekarok elsősorban a nagylemezeikre építik a karrierjüket. A mostani négy dalotok ideális bemelegítés lehet egy nagyobb ugráshoz, egy teljes albumhoz. Tervezitek?

Igen. A nagylemezt jónak és fontosnak tartom a karrier építéséhez. Már beszéltünk róla, készülnek az új számok, de még sok munka áll előttünk.

Köszönöm az interjút, és sok sikert kívánok a jövőben!

www.facebook.com/spitfirezenekar/

A szerző: Bársony Péter 95 Articles
Az egykori Mower fanzine munkatársa, ma tetováló- és grafikusművész, többek között lemezborítókat (Magor) is készít.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*