Anakron: A viking harcos/The Viking Warrior (2006)

Kezdjük azzal, hogy az Anakron egyetlen nagylemezéről már évek óta szerettem volna írni. Hajdanán, amikor még a NUskull-nak segítettem be a kritikáimmal, már akkor is téma volt, de valahogy elmaradt a dolog, ahogy András részéről is A viking harcos folytatása…

Sokan vonakodnak a számítógéppel írt zenéktől. Nekem viszont mindig megvolt ez a fajta perverzióm, hogy ha nem is folyamatosan, de néha van kedvem hallgatni olyat, amin érződik a műanyag íz, és valahogy mégis magával ragad. Az egyik ilyen például anno a Nuclear Blast Soundcheck 10-es válogatásán a Gruesome Funeral egyszemélyes máltai horror próbálkozás, ami annyira rossz, hogy már jó:

Ez így azért nem mondható el a kaposvári, szintén egyszemélyes projektről. Bár ugyanazokkal a problémákkal szembesülhet az ember, annyi különbséggel, hogy Győrffy András 1996-97 körül kezdett bele a zeneírásba, 1999-ben A százholdas pogány demó készült el, 2004-ben egy újabb demóval jelentkezett, majd 2006-ban A viking harcossal, ami már többszöri újradolgozás eredménye volt. Gondolom, a hangzásokkal, a hangminták finomításával próbálkozott, hogy minél élőbb és kidolgozottabb legyen az anyag.

Pontosan ez az a két szó, amiben a számítógépes zenék rákfenéje és egyben előnye is leledzik: szinte lehetetlen elérni, hogy a hangzás ne hasson műanyagnak, és tapasztalatból tudom, hogy ez akkor sem lesz jobb, ha élő pergők, tamok, gitárok hangmintáiból dolgozunk, egyszerűen túl pontos és természetellenesen ismétlődő minden. A dolog előnye viszont, hogy rengeteg lehetőség kínálkozik, és szinte bármi a végletekig kidolgozható, újrahangszerelhető. Valószínűleg ezzel ő is sokat játszott, mire végül szerzői kiadásban 100 példányra limitáltan megjelent a nagylemez. Mellékesen jegyzem meg, az ezekből az időkből ismert hasonló jellegű próbálkozások, mint például a korai Woodland Choir, a H.O.G., vagy a Bodega-B ugyanezekkel a hibákkal rendelkeztek.

Na de nézzük, mitől is olyan jó vagy rossz A viking harcos. Először is, a Falkenbach neve nemcsak azért nem tagadható le, mert az albumon helyet kapott egy feldolgozás a düsseldorfi zenésztől, hanem a zenei világ és a koncepció is megpróbál hajazni rá – kisebb-nagyobb sikerrel. A hangzás – leszámítva némelyik hangszer műanyag érzését – egész korrektnek mondható. Ahogy a külsőségek sem rosszak: rendes nyomdai borító és CD lemez, bár olyan valakit is fel lehetett volna kérni a közreműködésre, aki ért is hozzá. A lemez design-ja és a borító jobb sarka például erősen hajaz az Einherjer Odin Owns Ye All-jának külsőségeire, de gyengébb kivitelezésben – szóval nem túl autentikus, de rengeteg korrekt album jelent meg gyenge design-nal, szóval ezen ne múljon!

Hogy valami pozitívat is mondjak: a zenei témák remekek, a billentyűs hangszerek (orgona, zongora) muzikális érzésvilága erősen a Mortiis Crypt of the Wizard albumát idézi. Illetve nem tudom, kinek mit mond a The Settlers I (stratégiai játék) zenéje, de nekem gyakran ugrott be A viking harcos sztorijának előrehaladásával; hajdanán sokat játszottam vele, tehát nekem mindenképpen pozitívan jött le a dolog. Akinek kimaradt volna, itt pótolhatja:

Lényegében mi is volt az Anakron? Számomra folk zene, szerteágazó csipegetéssel innen-onnan, amibe talán nem kellett volna semmilyen gitárt sem belevinni, de ha már egyszer benne van, akkor hallgassuk azzal együtt. A végeredmény egy kicsit műanyag, rossznak azonban semmiképpen sem nevezhető, na és azt se felejtsük el, hogy egy 12 éves anyagról beszélünk!

A végére felkerült két feldolgozás, egy Falkenbach és egy Burzum is, amelyeknek köszönhetően zenészünk egyrészt egy nemzetközi, …An Homage to Falkenbach Pt. I válogatása került fel, másrészt egy hazai kiadványon is helyet kapott (A Hungarian Tribute to Burzum: Life Has New Meaning). Mindkét feldolgozás inkább érdekes, mint jó, pontosabban tökéletesen lemásolja az eredetit, csak a 16 és 32 bitek Amiga világából feltörve valósítja ezt meg!

A legutóbbi kiadvány, amelyen az egyszemélyes zenekar képviseltette magát, a Vas és vér volt 2012-ben, amin nép- és katonadalok metálosított átdolgozásai kaptak helyet. Azóta semmit sem hallani róla-tőle; ahogy András e-mailben írta, inkább kertészkedik, családja lett, és semmi kedve időt és pénzt beleölni egy olyan dologba, amely a rengeteg munka ellenére is megrekedt valahol a fejlődő pajor stádiumában… Mellesleg itt csekkolható a teljes anyag:

Rengeteget lehetne még az albumot le- vagy felfelé minősíteni, de semmi értelmét nem látom. A viking harcos egy szűk rétegnek szól: ők tökéletesen megértették és megszerették, az összes többi hallgató pedig vagy benyomásoktól mentesen elmegy mellette, vagy egyszerűen azt gondolja: Mi ez? Minek ez? Szerencsésnek érzem magam, hogy nem egy idei album kapcsán írtam meg a cikket, így ugyanis nem kell pontoznom. Ha kellene, komoly gondban lennék. Nem végezne túl jól, holott az utóbbi időben egész gyakran végigpörgettem az albumot, és meg kell, hogy valljam, idővel megtetszett, egyáltalán nem zavart a hangszerek már említett műanyag hangszereltsége. Tetszenek benne a monumentális megoldások, a zenei koncepciók és a sokszínűsége – annak ellenére is, hogy alapvetően olyan, mint a borítója: fehér és fekete, némi szürke kontraszttal.

Ünneprontó és meg nem bocsátható, amit gondolok: érdemes lett volna a gitárokat elhagyni, a dobok nagy részét kivenni, és a helyüket elektronikus, minimál vagy techno-alapokkal feltölteni, a gyorsabb részeknél breakbeat-tel vagy drum and bass-szel… Rengeteg metál-közeli arc hallgat olyan zenéket, amelyeknek csak atmoszférájukban van közük a metálhoz, zeneileg nem. Nos, valami ilyesmi A viking harcos is, és ezt nem lehet letagadni! Eszembe jutott, ahogy A tanú című filmben a főszereplő Pelikán Virág elvtárs unszolására megismétli: „Az új magyar narancs. Kicsit sárgább, kicsit savanyú, de a miénk.”

Anakron: A viking harcos/The Viking Warrior (2006)

Kiadó: AKR (lényegében szerzői)
Weboldal, egyéb nincs!

1. A Vikingek útra kelnek/The Vikings Set Sail 01:18
2. Harc Odin és Tór nevében/Battle in the Name of Odin and Thor 03:27
3. Eirik Harfagre büszke csatája/The Proud Battle of Eirik Harfagre 01:01
4. Harfagre megpillantja Caitrionát/Eirik Harfagre Catches the Sight of Caitriona 00:07
5. Megölik mindkettejüket/They Are Killed 00:30
6. Valkürök a csatamezők fölött/Valkyrs Above the Battlefields 01:32
7. Eirik Harfagre útja Ázgardba/Eirik Harfagre’s Journey to Aasgard 05:07
8. Freyja és Odin/Freya & Odin 02:51
9. Utazás Freyja hintaján/The Magic Coach of Freya 00:49
10. Midgardban boldogtalanul/In Midgard in Sorrow 04:51
11. Ismét harcba száll/He Takes Up Arms Again 01:49
12. A Pusztítás számára pusztulás/Destruction 03:45
13. Hél ködös birodalmában/In the Misty Realm of Hel 04:03
14. Caitriona Midgardban elindul…/Caitriona Decides to Go After Him… 00:38
15. Baldr halála I./Baldurs Tod (Tribute to Falkenbach) 06:13
16. Baldr halála II. / Daudi Baldrs (Tribute to Burzum) 09:05

A szerző: haragSICK 73 Articles
A NUskull és a Fémforgács web'zine-ek egykori szerkesztője.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*