Képpel vagy kép nélkül?

Azt mondják, alapvetően vizuális lények vagyunk, hogy az információ átadása-befogadása szempontjából egy kép tízszer többet ér, mint egy mondat. Ugyanakkor maximálisan egyetértek Sipy kollégámmal, aki szerint a zenében a ZENE a lényeg, a többi csak adalék, „ízfokozó”.

„Hallgass bele a YouTube-on!” – ajánlott a múltkor a figyelmembe Zozzie egy számomra ismeretlen előadót. Ami azt is feltételezi, hogy audiovizuális élményt szánt nekem, hogy a fájlmegosztón a hang mellett képek, videó is vár rám.

A problémám ezzel csak az, hogy a látvány, ami ugye hatásosabb, mint a fülön át ható inger, elvonja a figyelmet a zenéről. Az enyémet legalábbis.

Nem vonz az ingereknek ez a fajta komplexitása. A legritkább esetben nézek videóklipeket, nem gyűjtök bakelitalbumokat, jó ideje már CD-ket sem. Bár több előnyük is van az mp3-fájlokkal szemben (hangminőség, a számok folyamatossága, képi kiegészítők), „csak a helyet foglalják”. Számomra már rég nem jelentenek értéket, mert a zenében tényleg a ZENE a lényeg.

Így aztán a múltban gyakran előfordult, hogy egy anyag esetében azt sem tudtam, hogy néz ki a borítója, hogyan festenek az azon játszó zenészek. Ez csak most, a fanzine újraélesztése óta változott meg, amikor a cikkekhez a zenekari fotót és a borítót is illendő mellékelni. De már nem gyönyörködöm az utóbbi képi világában, nem teszek ki posztereket a szobám falára, és videókat is a legritkább esetben illesztek be a posztjaimba.

Nálam ez van. Jöhetnek az ellenvélemények!

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*