Tankcsapda-albumok rangsorolva. Vigyázat, szubjektív!

A kedvenc zenekarok albumainak rangsorolása során ez alkalommal keményebb fába vágom a fejszémet. A Tankcsapdával kapcsolatban ugyanis fokozottan igaz, hogy ahány ember, annyi vélemény.

Az együttes az elmúlt majd’ 30 év során klasszikus albumok, klasszikus dalok, klasszikus szövegek egész sorát véste be a magyar zene nagykönyvébe. Vezető pozíciójuk, a műfajra, rajongókra gyakorolt hatásuk megkérdőjelezhetetlen. 250 ezres Facebook-táborral rendelkeznek, és ők állnak a magyar zenei élet abszolút csúcsán.

A ’80-as évek legvégén alakultak Debrecenben, azóta is a cívisváros számít a székhelyüknek, és példaként hozhatók fel arra, hogy nem feltétlenül kell Budapestre költözni egy zenekar koordinálásához. Debrecen is büszke rájuk, a DVSC focicsapatának indulóját is ők szerezték, más kérdés, hogy ennek használatát pár éve visszavonták.

A kezdetek

A Tankcsapda véleményem szerint remekül siklott be egy olyan zenei résbe, talált rá egy olyan célcsoportra, amelynek tagjai keresték a kedvencüket. Mire is gondolok? A tradicionálisabb heavy metal rajongóinak adott volt az átalakult, de még a színen lévő Pokolgép, az éppen csúcslemezeit készítő Ossian, a friss, üde Omen. A keményebb zenék hívei a Moby Dick-re esküdtek, akik nagyon sikeresek is voltak. A lazább rock ’n’ roll rajongóinál viszont még nem alakult ki, hogy a műfaj hazai zászlóshajója a Sex Action, a Sing-Sing vagy a Tankcsapda legyen. A Sex Action-nek még nyitóbandája is volt a Csapda, de az Action-né válás és az ezzel járó bedurvulás végképp eldöntötte ezt a kérdést.

Pályafutásuk során 13 albumot adtak ki, plusz két, úgymond, B-oldalas felvételeket tartalmazó dalcsokrot, egy angol nyelvű EP-t és demót, valamint a Dolgozzátok Fel! című tribute lemezt. Ezek mindegyikére pár sorban szeretnék kitérni. Akkor vágjunk bele!

13+4. Igazi hiénák (2013)

Jó ötlet volt ezt a B-oldalas gyűjteményt megjelentetni, még ha elég vegyes is a kép, de legalább a rajongók egy diszken birtokolhatják ezeket a felvételeket. A dalokról csak annyit, hogy nem véletlenül B-oldalas felvételek. Kiemelkedik közülük az Azt mondom, állj, amely nagyobb karriert futott be, és koncerteken is elő-előkerül. Az Örökké tart punkos változata pedig bizonyítja, hogy a dal ilyen formában is megállja a helyét.

13+3. …’Cause for Sale EP (1996), Demo (2002)

Az itthoni sikerek után nyilván felmerült a zenekarban a külföldre nyitás gondolata, ezért egy hatszámos kislemez formájában Shakespeare nyelvére is megpróbálták átültetni Lukács szövegeit. Na, és elkészült egy dal, a Félre a tréfát spanyol nyelvű átirata is. A kiadvány relatív sikertelensége bizonyítja, hogy mekkora erővel bírnak Lukács szövegei, amelyek anyanyelvünkön működnek a leginkább. Később történt még egy próbálkozás, egy 2002-es demón pár szám angol verziójával, de azokból sem lett hangos nemzetközi siker.

13+2. Dolgozzátok fel! (2016)

No igen, ez már egy újkori Tankcsapda, kereskedelmileg, zeneileg, meg sok minden másban is. Amikor először hallottam, hogy ilyen albumot készítenek, magamban próbáltam összerakni, hogy mik is lehetnek rajta. Az ős-kedvencek, mint az AC/DC, a Motörhead, a Nirvana, a Dead Kennedys, Hobo és az Aurora volt az első tippem, esetleg melléjük egy-két pályatárs. Sokan adtak már ki ilyen albumot, többek között a Metallica is a Garage Days-t, vagy a Guns N’ Roses a The Spaghetti Incident-et, és azokon javarészt a zenészek kedvencei szerepelnek.

Erre itt kaptunk Bonanza Banzai-t, Charlie-t, Korált, valamint néhány műfajilag közelebb álló dalt, de azok közül némelyiket olyan átdolgozott formában, amely már nem feltétlenül volt jó. Például a Pokolgéptől miért pont a Hol van a szó?-t választották? Persze, úgy is lehet csinálni, hogy átdolgozzuk, meg úgy is, hogy egy apró módosítással feljátsszuk. A kettes CD-n pedig kapunk egy rakás furcsaságot: itt vannak ugye azok a dalok, amelyeket a Csapda írt, és más bandák adnak elő.

Itt is pályatársakat vártam volna, vagy olyanokat, akik büszkén hangoztatják, hogy milyen hatással volt rájuk a Tankcsapda. Erre van itt Majka, Wellhello, meg még sok más is. Emlékezhetünk, MTV Icon néven volt már egy műsor, ahol különböző zenekarok játszottak Tankcsapda-dalokat. Az előadókat tekintve az is elég színes volt, de ott is csak a Watch My Dying Lopott könyvek-átirata hasított rendesen. Itt a Bárány tetszik igazán az Ektomorf előadásában, de biztos velem van baj! Hagyjuk is… Ezért nem tudom ezt az albumot a magaménak érezni.

13+1. Tankológia (1999)

Élő felvételek, demók, feldolgozások gyűjteménye. Rajta a zenekar egyik Top 5-ös slágerével, a Mennyország Tourist-tal. Az első olyan dal, amelyik egy jópofa klippel megtámogatva először vitte be a zenekart az állandó televíziós jelenlétbe, de agyig játszották, és játsszák a rádiók is. Hallható a Babyface (Hi to Lemmy) című dal is a ’91-es demóról, amelyről sokáig azt hittem, hogy valami elfeledett Motörhead-feldolgozás. Fasza kis szerzemény, érdemes meghallgatni! A Bon (Én megyek utánad), pedig – a címéből is kitalálhatóan – az elhunyt AC/DC-énekes, Bon Scott emlékének adózik.

13. Minden jót (2009)

Ez az utolsó Cserkóval készült lemez, és lett is belőle egy jó nagy katyvasz. Sótlan dalok, kocsmai revű-szerű refrén, gyenge rímek, izgalom nélküli zene. Itt éreztem először, hogy Lukács tollából kifogyóban van a tinta, mert itt a szövegek sem nőnek fel a megszokott szintre. Tulajdonképpen utólag mindent megmagyaráz az a tény, hogy itt már a szakadás szélén volt a banda. Biztos van, akinek ez a lemez is a kedvencei közé tartozik, én a magam részéről egy dalt sem tudnék kiemelni róla.

12. Urai vagyunk a helyzetnek (2014)

Ez már a második dalcsokor Sidivel. Plusz pont, hogy bakeliten is kijött, ezt a jó szokást meg is tarthatnák, sőt akár a régebbi albumokat is szívesen látnám a polcomon bakeliten. Tulajdonképpen teljesen hasonló szinten van az ezt megelőző albummal. A szerzemények közül kiemelkedik az Ektomorf-frontemberrel, Farkas Zotyával közösen előadott Koponyák és csontvázak. Olyan düh van benne, olyan lendületes, igazi telitalálat! Szeretem a jó kis pörgős Egyedül a világ ellen-t is. A Köpök rátok is népszerű dal, rendben is van, szövegileg pedig egyértelmű, hogy az utóbbi évek negatív kritikáinak szól. Kérdés persze, hogy érdemes-e ezen annyira felpörögni, hogy egy ilyen dühös dalban válaszoljon az ember az őt kritizálóknak. Mindig lesznek olyanok, akiknek semmi nem tetszik!

11. Rockmafia Debrecen (2012)

Rockmafia, rohadék rockcsempész… Azért ezek a megfogalmazások elég klisésen hatnak… Cserkó távozása után a Zanzibar gitárosát, Sidit állították csatasorba, és lendületre is kapott a csapat! Több frankó dal is született, a zenekar képes volt valamilyen szinten megújulni. Igaz, gyengébb dalok is vannak bőven. Az 1000 ördög és a slágeres Hatalom nélküli rend is működőképes, nekem a Mi a fasz van? is tetszene, de a „Magyarország, mi a fasz van veled, mondd csak? Beteg vagy, vedd észre, felment a lázad” kezdésen nehezen lépek túl. Felment a lázad??? Ráadásként meg ott van az überciki „Bosznia-basznia” rím. Na, mindegy… Szövegileg ezt, valamint az elég gyenge Nincsen semmi-t leszámítva, a teljes lemezt nézve azért sokkal jobb, mint 2009-es elődje volt.

10. Ha zajt akartok! (1999)

Merész döntésnek tűnt ennyire hátra rakni, de azt gondolom, ennek itt a helye. A kísérletezőbb Connektor :567: után a fiúk próbáltak visszatalálni a kitaposott ösvényre, csatasorba állítva a nyíregyházi death banda, az Unfit. Ass. dobosát, Elek Ottót, aki az alapító tag Buzsikot váltotta, de sajnos sem Ottó nem illett bele a bandába, sem a visszatérő dalok mindegyike nem lett igazán jó. A Fiúk ölébe, a 3 grácia, a Törölköző teniszütőkkel vitathatatlan nagyágyú, de ez még sajnos csak a lemez negyede. A többi dal nem képvisel ennyire magas szintet.

9. Connektor :567: (1997)

Az előző albummal abszolút csúcsra érő zenekartól nagy meglepetés volt ez a kísérletező hangulatú, rideg, néhol gépies, itt-ott indusztriális hatásokat is mutató album. Ha nem ilyen ráspolyos hangzású, akkor még előrébb is végezhetett volna. Nekem a hangulatáról sokszor a Nirvana In Utero-ja jut eszembe. Mindezen tulajdonságai ellenére az egyik legnagyobb Csapda-dal, a Bárány is itt található, és ez is a lemez csúcspontja. Érdekes, és nem is illik igazán ebbe a közegbe az abszolút slágeres Rio, ami megérdemelte volna, hogy klippel is megtámogassák.

8. Élni vagy égni (2003)

Mahasz-díjas lemez. A 2001-2006 között készült három stúdióalbum nyugodtan nevezhető slágergyűjteménynek. Nagyon erős hármast tettek le a srácok ebben az időszakban az asztalra. Ezen is szinte az összes dal működik, örök klasszikusok, kiváló refrének, jó szövegek hallhatók bennük. Örökké tart című dalával pedig újabb vizekre evezett a zenekar. A nyugis hangulatú szerzemény szépen meg is hódította a rádiókat, még ma is gyakori vendégnek számít az éterben. Fonogram-díjat is kaptak érte. A többi dalt is figyelembe véve elég széles spektrumon mozog a felhozatal. Punkos zúzások (mint amilyen a nyitó páros), azonnal működő, slágeres számok, és nehezebben emészthető tételek is vannak az albumon. Na és itt hallható a Be vagyok rúgva!

7. Mindenki vár valamit (2006)

Nagyon szeretem ezt az albumot! Az említett lemeztrió harmadik darabja. Nettó slágergyűjtemény No.2. Zeneileg, szövegileg is erős, két bitang jó album után született, és tudták is tartani vele a szintet, azokkal is felveszi a versenyt, teljesen rendben van. Hosszú évek után végre a borító is jó, és tudjuk, hogy a Tankcsapda esetében ez mit jelent… Ja, hogy ez csak egy újratervezett logó? Hát, igen. 🙂 A lemez olyan klasszik dalokkal indít, az első négy-öt szám annyira erős, hogy már itt nagyon magasra kerül a léc, és ahogy haladunk az album vége felé, ez a szint egy kissé gyengül. Azoknak, akik már a Férgek album után hiányolták a punkos dalokat, erről a korongról az A holnapot éljem túl-t azért ajánlanám megismerésre. Ettől az albumtól viszont egy kisebb, de folyamatos süllyedés tapasztalható.

6. Baj Van!! (1989/2002)

Tulajdonképpen ez a csapat bemutatkozó demója, ám mivel egy teljes albumnyi anyag, ezért úgy érzem, a listán a helye. Az eredeti dalok újra felvett változata hasít rendesen, a bitang hangzás is sokat hozzátesz a régi nótákhoz. Egy pörgős punk album, tele klasszikus szerzeményekkel, számonként két-három percben, nem túlbonyolítva. Erről szól ez. A helyezése a dalok kissé egysíkú voltának tudható be. Szövegileg káosz, anarchia, nincs jövő, fegyverek, proletárok, terroristák, kurvák – minden van itt, ami egy jó kis punk lemez sajátja! Egyébként bármikor szívesen felteszem, és hallgatom. A zenekar, ha igazán be akarja indítani a bulit, elég erről az albumról belekezdeni valamelyik klasszikusba. Azonnal működik. Az annak idején postán kapott, eredeti demókazettára pedig máig büszke vagyok!

5. Agyarország (2001)

Az említett lemezhármas első, legerősebb darabja. Nettó slágergyűjtemény No.1. Az Agyarország az első Tankcsapda-album, amelyen már Fejes Tamás ül a dobok mögött. Lukács nemcsak ütőst cserélt, de az addigi menedzsertől, Kémeri Pétertől is búcsút vett. Ilyen, nem túl biztató előzmények után született ez az album. Mahasz-díjas lemez, olyan slágerekkel, mint a rendkívül erős szöveggel bíró címadó, vagy az Ez az a ház, a picit punk & roll-os Mindig péntek, a laza, hangulatos Üdvözöl a pokol. A Föld és ég már-már epikus. Az Itt vannak a tankok pedig bármelyik korai albumon is elfért volna. Jó ideig ez volt a koncertek záródala, és ilyen funkciójában is remekül működött. Ha az utolsó négy dalt nem nézném, még feljebb is végezhetett volna…

4. Punk & Roll (1990/1994)

No igen, a Punk & Roll. Innentől annyira szoros a verseny, hogy a Rattle albumszavazós játékában egy éve még a Punk & Roll-t tettem az első helyre. Stílusteremtőnek is mondhatnánk, ugyanis a lemez címe, ami talán itt hangzik el először, remekül illik a dalcsokorra. Az egyszerű, laza, punkos hangulatú dalocskák felszabadult szórakozást garantálnak. Szövegileg itt még nem feltétlenül kell nagy volumenű dolgokat keresni.

Ennek a kazettának a megvásárlásával szerettem meg igazán a zenekart. A Juggler és a U.S. a kedvencem róla. Imádtam ezeke a dalokat, azt viszont utáltam, hogy az újra kiadott verzióról ez utóbbi lemaradt. Érdekesség a Félre a tréfát akusztikus, hangulat-verziója, hiszen ez gyakorlatilag megelőzte a korát, így a később felkapott unplugged sorozatot. Kit érdekel címmel egy feldolgozást is kapunk, a nem igazán ismert Nagorny Karabach Who Cares című dalának átiratát.

3. Az ember tervez (1995)

Ha fentebb említettem egy 2000-es évek eleji, bivalyerős lemezhármast, akkor itt kell megidéznem a ’90-es évek eleji, még erősebb lemezhármast, mert ennek az egyik darabja ez az album. Biztos vagyok benne, hogy sokak kedvence. Egy érett zenekart mutat, Lukácsék zeneileg, szövegileg is még tovább fejlődtek, pályafutásuk meredeken tört felfelé. Ezzel a lemezzel a zenekar újabb szintet lépett. A kezdeti punkos lelkesedés sokkal átgondoltabb dalokba fordult át, amivel tovább szélesedett a repertoár. Említhetném a minden kezdő gitáros egyes számú gyakorlódalának számító Egyszerű dal-t, amely Kurt Cobain Nirvana-frontember emléke előtt adózik. A Lopott könyvek hátborzongató, mind szövegileg, mind zeneileg, és itt van az első kereskedelmi siker is, a szaxofonnal megtámogatott R&R rugója.

A lemez limitált darabszámban bakelitváltozatban is kijött, ezért, főleg egy szép állapotúért egy szerényebb havi fizetést is elkérnek manapság. (Ha valakinek hányódik egy otthon, én szívesen megszabadítom tőle. Esküszöm, nem kereskedni akarok vele, csak hallgatni.) Helyezésénél itt tényleg már csak hangyafasznyi különbségek döntöttek. Itt például az utolsó két szám gyengébb valamivel a többinél.

2. Jönnek a férgek! (1993)

A ’90-es évek eleji ütős lemezhármas második darabja. A bemutatkozó album után a banda ezzel a kissé keményebb anyaggal jelentkezett. Itt csatlakozott a zenekarhoz gitáron Cserkó, így Lukács basszusgitárra váltott. A lazább rock n roll-tól egy kissé elkanyarodtak, szövegileg is erősebb témákat feszegetnek. Metalos, HC-s beütésű dalok is sorakoznak a korongon. Ugyanakkor a zenekar lineáris fejlődése megkérdőjelezhetetlen. A címadót nem kell bemutatni, bitang erős, mind zeneileg, mind szövegileg. Kihagyhatatlan része a koncertprogramnak. Ezen kívül a Van ördög, van isten áll hozzám a legközelebb. Kapunk egy feldolgozást is, a Coffin Break dalát, Csak neked címmel. Az egyszerű, pörgős, punkos témák is megvannak még, mint például a Tedd meg (a kedvemért), vagy a Ki csinál rendet. Az eredeti hangzással viszont nagyon nem voltam kibékülve. Szupererős dalok! A cikk írása közben sokáig filóztam azon, hogy az élre repítem!

1. A legjobb méreg (1992)

Dobpergésre nincs szükség, ugyanis már mindenki tudhatja, kit helyeztem a dobogó tetejére. Meghatározó élmény volt számomra a kazetta megvásárlása. Emlékszem, összekuporgatott kis pénzemmel karácsony körül utaztam fel Miskolcra, hogy meglepjem magam valamilyen kazettával. Ott ugyanis nagyobb volt a választék, mint Mezőkövesden. A vonaton ezerszer átrágtam, hogy melyik külföldi albumot kellene megvennem azok közül, amiket kinéztem a Metal Hammerből. Erre az üzletben szólt az eladó, hogy van egy újdonsága is, a Tankcsapda-kazetta. Lássuk, mondtam, és szépen ott is koppant az állam a padlón a címadó dal szövegétől. Akkor ez el is dőlt, mondtam, és ezt vettem meg. Zeneileg az AC/DC, a Motörhead leglazább, legszebb pillanatait idéző, könnyed rock ’n’ roll megy végig a lemezen, Lukács pedig már itt bejelentkezett a legjobb hazai szövegírók táborába. Ezen az anyagon ugye még Labi basszusozott, Lukács gitározott, a szólók terén pedig a későbbi tag Cserkó és a Replikás Csató Péter segítette ki a bandát. A címadó hatalmas magyar rockzenei klasszikus, szövegileg is rettentő erős, de említhetném sorban a kedvenceket. Bármikor jóleső érzés elővenni, olyan feelinges dalok vannak rajta.

Ez az én albumsorrendem. A zenekar minden tiszteletemet kivívta, még ha sokszor én sem értettem egyet egyes lépéseikkel. Az ősrajongók a kereskedelmi sikerek, a sörreklám, valamint a koncertre járók felhígulása miatt szokták lefikázni a zenekart, pedig azt gondolom, nincs miért. Egyrészt nem szabad elhallgatni azt a tényt, hogy ez a zenekar mennyit ad a közönségének! Első négy lemezes turné, B-oldalas turné, külföldi fellépések sokszor picsányi kis klubokban. Igyekeznek minden igényt kielégíteni. Említhetném a körszínpados Aréna-koncertet is, ami remekül működött, pedig nem egyszerű úgy, hogy csak Sidi tud folyamatosan mozgásban lenni. Úgyhogy mindezekért le a kalappal. Szintén a javukra írható a CD-ik elérhető áron való árusítása. Azt gondolom, ez is egy remek húzás volt, amit azóta sokan követtek.

Az újkori Tankcsapda már nekem sem áll annyira közel a szívemhez, de nincs ezzel semmi baj! Az új dalok erre még inkább ráerősítettek. Az Alföldi gyerek gyakorlatilag a Hooligans és a Republic szerelemgyereke is lehetne, a Vagyok olyan szemét pedig refrénileg még elmegy, de az a TÉÁNKÁCÉESÁPÉDÉÁ kórus annyira kiborító! A közönség felhígulását pedig el kell, hogy fogadjam. Négytől nyolcvan évesekig láttam már arcokat TCS-koncerten. Ami a konklúzióm, hogy nekem 1992-ben mást jelentett üres zsebbel ordítani, hogy „Baj van, baj!!”, mint a mostani, 200 ezres almás telefonnal koncertre járó fiataloknak. 🙂

A szerző: Szabó Viktor 24 Articles
Foci- és zenerajongó, bakelitlemez-gyűjtő. A Bon Jovi-tól a Sear Bliss-ig bármit meghallgat. Civilben egy multinál koordináta-méréstechnikusként dolgozik.

1 Trackback / Pingback

  1. Tankcsapda: Liliput Hollywood (2019) – Rattle Inc.

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*