Suicidal Tendencies: Still Cyco Punk After All These Years (2018)

Első pillantásra úgy tűnik, akárcsak tavaly a Mastodon, idén a Suicidal Tendencies is elkényeztette rajongóit. Mindkét csapat egyazon éven belül egy nagylemezt és egy EP-t is megjelentetett, ám míg Brent Hinds-ék mindkét korongjukra vadiúj számokat pakoltak, Mike Muir-ékról ez egyáltalán nem mondható el.

A ST tizenkettedik sorlemeze címében az 1993-as Still Cyco After All These Years albumra utal, amely – néhány egyéb nótával megtoldva – nem más, mint a csapat egy évtizeddel korábbi bemutatkozó anyagának újra felvett változata. Tartalmilag viszont Mike „Cyco Miko” Muir első szólólemeze, az 1996-os Lost My Brain! (Once Again) ráncfelvarrt kiadása.

Lombardo láthatóan jól érzi magát a csapatban

Mi értelme volt újra megjelentetni, ráadásul a Suicidal neve alatt egy különutas anyagot? Másképp fogalmazva, különbözik-e egymástól bármilyen tekintetben is a két kiadvány, mármint a Lost My Brain… és a Still Cyco Punk…? Különbözik bizony! Először is, utóbbiról két szám is lemaradt, amelyek az 1996-os lemezen ott voltak. Azonban Muir-ék ezekről a szerzeményekről sem feledkeztek meg: a Cyco Miko Wants You az idei albumon – teljesen új szöveggel és megváltoztatott énekdallammal – Sippin’ from the Insanitea címmel született újjá, az Ain’t Mess’n Around pedig a tavasszal napvilágot látott Get Your Fight On! EP-n kapott helyet (a Nothin’ to Lose című nóta mindkét kiadványra felkerült). Plusz a számsorrendet is megvariálták, de ennek elemzésébe most nem mennék bele.

A régi csapatból – az énekesen kívül – nyilvánvalóan senki nincs már a fedélzeten, a dalok új változatát a jelenlegi tagság játszotta fel. Mégis van egy olyan skizofrén érzésem, hogy nem friss, hanem konzervanyagot hallok: a szükségesnél jobban nem nyúltak bele a dalokba, a szerzeményekbe nem kerültek ízes, virtuóz Pleasants-szólók (a gitáros inkább csak díszít a magas hangokkal), a mélyek sem dörrennek meg úgy, hogy megrepesztenék a virágvázát az asztalon. Az egyetlen kivételt a már említett Nothin’ to Lose jelenti, amelyet már a Get Your Fight On!-ra felturbóztak, és mintha onnan vették volna át erre a korongra. Na, abban Dean tényleg jót penget!

Dean Pleasants…
…és Ra Diaz

Bevallom, nálam annak idején kimaradt Cyco Miko szólólemeze. Hiba, mert nagyon jó kis anyag. Akiknek megvolt, azoknak lehet most egy kis hiányérzetük, mert a Still Cyco Punk… nem ad látványosan többet a ’90-es évek közepén született anyagnál. Legfeljebb annyiban, hogy míg a Lost My Brain… nyersebb, homogénebb, punkosabb volt, addig a generálozott változat tisztábban szól, jobban szétszálazódnak rajta az egyes hangszerek, a basszus sokkal hangsúlyosabb, mint korábban, és bár abszolút ott van benne a hardcore tempó, a zene hangzásilag inkább a metal felé hajlik.

Az I Love Destruction persze mindkét változatban óriási nóta; ahogy az is tetszik, hogy az It’s Always Something-et egy kissé amatőrnek tűnő női (tinédzser?) vokállal bolondították meg. A legnagyobb örömet azonban ezen az albumon is Ra Diaz bőgőjátékában leltem: a fickó nincs kikiáltva szupersztárnak, mint, mondjuk, Dave Lombardo; ő is ugyanolyan igazságtalanul keveset méltatott mestere hangszerének, mint egy, esetenként két húrral többet pengető kollégája, Dean Pleasants.

A négyfős csapat…
…és Ben Weinman, a beugró gitáros

Üröm az örömben, hogy Jeff Pogan ugyan még feljátszotta a saját sávjait, ám ez év júliusában távozott a csapatból. Muir-ék még nem találták meg az utódját, a koncerteken a The Dillinger Escape Plan egykori gitárosa, Ben Weinman segíti ki őket. A zenekar szeptember elején amerikai turnéra indult. Remélem, azt követően Európába is átruccannak, és hozzánk is eljutnak. Szívesen megnézném őket élőben.

Pontozni viszont – mivel nem új anyagról van szó – kivételesen nem pontozom a lemezt. Jó, hallgassátok!

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*