Born To Murder The World: The Infinite Mirror of Millenial Narcissism (2018)

Úgy gondolom, Shane Embury nem szorul külön bemutatásra. A Napalm Death oszlopos tagja, az extrém, underground színtér egyik legemblematikusabb, legikonikusabb figurája. Projektjei, zenekarai gyakorlatilag megszámlálhatatlanok, kizárólag a teljesség igénye nélkül vessünk rá egy pillantást: Lock Up, Brujeria, Venomous Concept, Absolute Power, Insidious Disease, vagy a múltból Meathook Seed, Malformed Earthborn, Blood From The Soul.

Azt ellenben kevesen tudják róla, hogy pályafutását 17 évesen, 1984-ben, az egyik legelső brit death metal bandában, a Warhammer-ben kezdte, dobosként. Két kultikus demó (Abattoir of Death, Prophecy of Violence) és egy próbatermi felvétel (mindegyik 1985-ös datálású) fűződött a nevükhöz, valamint 1986 áprilisában a New Yorki WBCR rádió listáján első helyezést értek el, amelynek DJ-je a Kerrang! magazin jelenlegi és akkori szakírója, Don Kaye volt. A Warhammer feloszlását követően hősünk útja az Azagthoth-ba vezetett (Shredded Flesh demó – 1987), majd az Unseen Terror érintésével kötött ki a Napalm Death-ben, immáron basszusgitárosként.

A Born To Murder The World egy friss projektet takar, amely mögött Shane-en kívül az Anaal Nathrakh dobosa, Mick Kenney, valamint a Fukpig, a War Of The Second Dragon (ebben is érdekelt Embury) énekese, Duncan „Drunk” Wilkins énekes állnak. A névsorból nyílván mindenki kikövetkeztette, hogy milyen muzsikát rejt az anyag. Igen, a helyes válasz a grindcore: a tizenöt és fél percben elővezetett tizenkét tétel mindennél beszédesebb. (Azt csak mellékesen jegyzem meg, hogy az anyagot piacra dobó Extrinsic Recordings tulajdonosa Shane Embury)

Mint ilyenről, sokat nem lehet róla regélni; kegyetlen sebességgel, brutalitással száguldanak nóták, amelyek közül kettő amolyan átvezető szerepet tölt be (The Virus Is Within Us All – 00:30, The Death of Dreams – 00:32), ezen kívül a Negativity Plague-ben bukkannak fel lassabb részek. Engem a korong – úgy a sebesség, mind a megszólalás tekintetében – a legelső Lock Up albumra, a Pleasures Pave Sewers-re emlékeztet. A gitárokat, a basszust Shane és Mick kezelik, a dobtémákat programozással szólaltatják meg, amely még egy lapáttal rátesz az extremitásra.

Köztudott, hogy nincs új a nap alatt, ez a lemez sem egy világmegváltó alkotás, ellenben a megrögzött grindcore-hívők minden bizonnyal örömüket lelik majd benne.

A szerző: Dávid László 823 Articles
Első cikke 1994-ben jelent meg a Metal Hammerben. Hazánk első webzine-je, a Ragyogás egyik alapítója. Később a Stygian Shadows fanzine munkatársa, hazai és külföldi fanzine-ek/webzine- ek cikkeinek szerzője.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*