„Az élő albummal szerettünk volna köszönetet mondani a magyar rajongóknak”

Andy Mück a Stormwitch múltjáról és legújabb albumáról, Bound to the Witch-ről

Több mint egy évtizednyi hallgatást, legalábbis album-megjelenési szünetet követően a Stormwitch ismét aktív. Az elmúlt három esztendőben két új stúdiólemezzel jelentkeztek, a legfrissebb, Bound to the Witch címet kapott keresztelt anyag ez év júniusában látott napvilágot. A nem éppen szószátyár énekest, Andy Mück-öt Buga B kollégánk faggatta.

Szia Andy! Először is köszönöm a lehetőséget, hogy egy olyan legendás bandával készíthetek interjút, mint a Stormwitch! Mi, magyarok imádjuk a zenekarotokat, és az első kérdésem is Magyarországgal kapcsolatos: a ’90-es években többször is játszottatok nálunk, és még egy koncertalbumot is kiadtatok, amit itt vettetek fel. Miért volt olyan erős akkoriban a magyar kapcsolat nálatok?

Gyerekként többször is jártam Magyarországon a szüleimmel. Mindig is szerettem az országot és az ottani embereket, és nagyon örültünk, amikor koncertfelkéréseket kaptunk onnan. Az élő albummal szerettünk volna köszönetet mondani a magyar rajongóknak, és a lemez nagyon jól visszaadta az ottani koncertek hangulatát.

Nemrég jelent meg az új albumotok, a Bound to the Witch, ami három éven belül már a második lemezetek, míg előtte legutóbb 2004-ben adtatok ki anyagot. Miért döntöttetek úgy, hogy ismét aktívabbak lesztek? Még mindig érzitek magatokban a vágyat az alkotásra?

2004-ben a banda többi tagja otthagyta a Stormwitch-et, mert nem tetszett nekik a „Fallen from God” című számunk, ne kérdezd, hogy miért. Ezért új zenészeket kellett találnom. Mindig is kreatív voltam, de zenészek nélkül nem tudtam játszani.

Új lemezetek ötből négy pontot kapott a fanzine-ünkben. Mesélnél az anyag mögött rejlő koncepcióról? A sok dallamos számmal a Stronger than Heaven és a The Beauty and the Beast korszakához szerettetek volna visszatérni?

Csupán annyi a koncepciónk, hogy mindig szeretnénk a lehető legjobb dalokat írni.

Nem kerülhetem el, hogy össze ne hasonlítsam az idei albumon hallható, Nightingale című nótát legismertebb lírai szerzeményetekkel, a Tears by the Firelight-tal. Az gondolom, zseniális alkotás, akárcsak elődje. Vehetjük úgy, hogy ezzel a dallal is folytatjátok a klasszikus Stormwitch-balladák sorát?

Ezt nem terveztük előre. Lehet, hogy a következő balladánk egy teljesen más karakterű lírai nóta lesz.

Úgy láttam, hogy évente mindössze pár fellépésetek van. Valamikor szeretnétek nagyobb turnéra is menni? A magyar rajongók már alig várják, hogy lássanak benneteket. 🙂

Nagyon örülnénk, ha minél előbb ismét Magyarországon játszhatnánk.

Miről szólnak az új albumon elhangzó dalok?

Lássuk! Songs of Steel: egy barátom nagyon depressziós volt, ezért elhívtam őt egy koncertre, és utána sokkal jobban érezte magát. Az Odins Ravens egy politikai témájú dal, úgy mutatja meg a világot, ahogy azt a hírekben látni. A The Choir of the Dead-et egy Puskin által írt vers inspirálta, mi a saját szavainkkal adjuk át a költő gondolatait. A Bound To The Witch egy teljesen egyértelmű dal: a boszorkány erejének nem lehet ellenállni. Arya: szerintem ő, vagyis Arya a Trónok Harcának legérdekesebb karaktere. A Stormwitch lényegében egy novella, amelynek a nagy részét belefoglaltuk a dalba. Live Is Not a Dream: az élet nem egy álom, nem igaz? King George: ez a dal az angol III. György királyról szól, aki őrült volt. Ancient Times: ezt a számot többféleképpen is lehet értelmezni. A germán törzsekről és a klasszikus heavy metal legszebb napjairól énekelek benne. A The Ghost of Mansfield Park egy klasszikus, gótikus történet, a Nightingale pedig Oscar Wilde egyik meséje – a mi tolmácsolásunkban.

Mik a terveitek 2019-re?

Szeretnénk új számokat írni és koncertezni.

Andy, sok szerencsét a további karrieretekhez!

Köszönjük az érdeklődést és a baráti levelet!

Andy Mück
A szerző: Buga B 61 Articles
Bogdán László „Buga B”: Az egykori Brutal Metal, később pedig a Pulling Teeth fanzine szerkesztője. Koncertfanatikus, civilben egy fordítóiroda projektmenedzsere.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*