Elvonási tünetek

Ti meddig bírjátok (metal) zene nélkül? Vannak elvonási tüneteitek, ha nem hallgathatjátok kedvenc műfajotokat, albumaitokat? Nekem vannak, talán egy kicsit enyhébbek, mint régen, és persze olyan hosszú ideig nem is kell diétáznom, megvonnom magamtól az életet adó szellemi táplálékot. Csak ha gyerekkel kell foglalkoznom, ha dolgozom, vagy ha másfajta társaságban vagyok, de ez is csupán órákat, legfeljebb szűk egy napot jelent.

A zene hiánya nem úgy jelentkezik, mint az éhség: nem fáj, inkább csak tudatosul bennem a „nincs”, az engem körülvevő csend. Mint amikor elhasználódik a levegő a szobában: nem kellemes, de elviselhető, egy idő után viszont ki kell nyitni az ablakot.

Nem tudom, milyen lehet a hosszabb koplalás, mert a telefonomon mindig, mindenhová viszek magammal zenét. Talán ez is olyan, mint a szex: azt mondják, egy idő után elmúlik a vágy, simán le lehet szokni róla. A metallal is ez a helyzet? Nem hinném…

Egy másikfajta éhség, amikor valamilyen zenét (metalt) hallgatok, és érzem, hogy valami másra – keményebbre, gyorsabbra – vágyom, vagy éppen ellenkezőleg: ellazító, révületbe ringató dallamokra, ritmusokra van szükségem.

A harmadik fajta addikció, amikor egy konkrét zenére, lemezre vágyunk. Ezt akkor tapasztaltam, amikor még kevesebb kazettám/CD-m volt. Több figyelem, több tér jutott nekik, markánsabban voltak jelen az életemben. Ünnepnapnak számított, készültem rá, amikor a Metallica Master of Puppets-e, a Testament The Legacy-ja vagy a Rainbow On Stage koncertalbuma került sorra.

Ma ez már nem jellemző, eszembe jut ugyan, hogy milyen régen hallgattam ezt vagy azt az albumot, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy elő is veszem. Mostanra jutottam el oda, hogy túlságosan is ismerem a régi anyagokat, egy kicsit talán „unom” is őket, és inkább az újdonságokra vágyom, azokra vagyok kíváncsi.

Azt gondolom, mindez ciklikusan váltakozik; kíváncsi vagyok, mikor jön el ismét a nosztalgiázás időszaka. Bár ahogy nézem, erre fanziner-ként nem nagyon lesz alkalmam. De ez már egy következő Különbejárat-cikk témája…

Visszatérve az eredeti kérdésre, nektek szoktak lenni elvonási tüneteitek? Egy egyszerű „igen”-nél vagy „nem”-nél bővebben is lehet válaszolni… 😉

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*