Create A Kill: Summoned to Rise (2018)

Mielőtt rátérnék az anyag ismertetésére, a csapatra, az egyik zenészt mindenképpen ki kell emelnem. Ő pedig nem más, mint Alex Marquez. Ismerős a név? Hát, hogy a viharba ne lenne az, hiszen a Solstice oszlopos tagja, alapítója, valamint ő játszott a Malevolent Creation Retribution és Stillborn albumain is.

Ezek azonban pályafutásának csupán a részletei, állomásai, mivel emberünk az évek folyamán egyrészt komoly diszkográfiát épített fel, másrészt pedig a thrash/death színtéren komoly nevet szerzett magának. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy tudását, játékát sosem ismerte el a szakma, holott a technikás dobolás egyik karizmatikus figurája, képviselője.

Alex Marquez

1988-ban, a Hellwitch-ben kezdte pályafutását (noha semmiféle hangzóanyagot nem rögzített velük), ezt követte a Solstice, majd a Malevolent Creation, valamint számtalan egyéb alkotáson is az ő játékát hallhatjuk. Tényleg csak a teljesség igénye nélkül: Embalmed Existence (Resurrection), Timebomb (Demolition Hammer), Melting Your Skull (Thrash Or Die), Intense Perversion (Antagonized) – a sor végtelen.

Alex semmi esetre sem vádolható unatkozással, hiszen azon túl, hogy idén csatlakozott az Excessive Bleeding-hez, pár „sráccal” életre hívta a Create A Kill-t. A „srácok” pedig nem ismeretlenek, hiszen társai nem mások, mint Daniel Gonzalez gitáros (Gruesome, Possessed, ex-Nailshitter, ex-Occisas), illetve Gus Rios gitáros/dobos/basszusgitáros (Evil Amidst, Gruesome, Upon Infliction, ex-Impure, ex-Sickness, ex-Divine Empire, ex-Malevolent Creation, ex-Manntis, ex-Resurrection, ex-Murder Suicide), míg Alex ezúttal a mikrofon mögött található, tehát ebben a formációban az énekes szerepét tölti be.

Gus Rios

Érdekes koncepció mentén rögzítették a tízszámos lemezt, ugyanis a dobtémákat Dirk Verbeuren (pl. Megadeth, Scarve, The Project Hate MCMXCIX, ex-Soilwork) és Tobias Gustafsson (Cut Up, Vomitory) ütötték fel, míg az énekrészekért Alex mellett Matt Harvey (Gruesome, Exhumed, Pounder) felel; utóbbi három nótát vállalt magára. Ebből a veretes névsorból alapból kiderül a lemezen hallható muzsika, ennek szellemében a minőség is adott, a veteránok egy szemernyi csalódást sem okoznak. Zömében gyors, technikás, értelemszerűen a Malevolent Creation, illetve a Solstice hatásait magukon viselő thrash/death-ről van szó, itt-ott középtempós részekkel vegyítve; utóbbira a Cold Blooded, illetve a Decimate szolgálnak ékes bizonyítékul.

Harvey és Marquez orgánuma abszolút megkülönböztethető egymástól, előbbi inkább hörög, míg utóbbi előadásában némi hardcore-os hadarás érhető tetten. Harvey a Cold Blooded-ban, a Praise the Beast-ben és a Reap the Whirlwind-ben énekel, a többi dalban Alex hangja hallható. Ami pedig a dobokat illeti, a Premeditated-et Tobias Gustafsson, a Praise the Beast-et Alex Marquez, míg a The Sow Is Mine-t Dirk Verbeuren kapta. A falbontó hangzás a keverésért, valamint a produceri munkáért felelős Gus Rios érdeme, míg a maszterizálást Robbe Kok vállalta magára.

Abszolút „vissza a gyökerekhez”, „vissza a múltba” jellegű kiadvány a Summoned To Rise. A zenészeknek eszükben sem volt a mai fiatalságot megcélozni, egy olyan lemezt hoztak össze, amely az ő világuk, és amelynek tradícióit abszolút hitelesen ápolják. Csalódás értelemszerűen kizárva.

A szerző: Dávid László 823 Articles
Első cikke 1994-ben jelent meg a Metal Hammerben. Hazánk első webzine-je, a Ragyogás egyik alapítója. Később a Stygian Shadows fanzine munkatársa, hazai és külföldi fanzine-ek/webzine- ek cikkeinek szerzője.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*