Amerikából jöttünk…

Hajnali Sándor, a Gutted énekese mesél a csapat tengerentúli koncertélményeiről

A székesfehérvári Gutted hazánk legjobb death metal zenekara, ehhez kétség sem férhet. Komplex, floridai hatásokat tükröző zenéjükre már határainkon kívül is elég régóta felfigyeltek, aminek eredményeként tavaly, illetve idén is felléphettek az Egyesült Államok nagy fesztiváljain. A tapasztalatokról, élményekről és a csapattal kapcsolatos aktualitásokról az énekes, Hajnali Sándor számolt be nekünk.

Sanyi, köszöntelek a magazinunk nevében! Mielőtt az aktualitásokra rátérnénk, milyen fogadtatásban részesült legutóbbi lemezetek, a Martyr Creation? Az eladási mutatókról van-e információd?

Sziasztok! A mai világban, főleg ilyen szinten, ahol a Gutted mozog, egyáltalán nincs eladás, majdnem a nullával egyelő. A koncerteken vesznek egy pár darabot, annyi a fogyás, nem több.

Véleményed szerint ezzel a koronggal visszatértetek az első két album által képviselt rövid, tömör megfogalmazáshoz?

Szerintem az új albumnak zeneileg semmi köze az első két lemezhez. Inkább a harmadikhoz áll közel, annyi különbséggel, hogy itt rövidebbek a számok.

Kinek az ötlete volt, hogy a Deeper than Hell-ben a kislányod, Csilla is szerepeljen? A két vendégzenész, Vörös Attila és Csihar Attila hogyan került képbe?

Csilla szerepeltetését közösen találtuk ki Drótival, a két Attila pedig csak úgy jött, semmi extra gondolatmenet nem állt a szerepeltetésük hátterében. 🙂 Mindketten hamar rábólintottak a dologra.

Elégedett vagy az Xtreem promóciós tevékenységével? Mennyiben, miben, hogyan támogatja a zenekart a kiadó?

Elégedett vagyok a munkájukkal, amit megbeszéltünk, azt tartják is. Kaptunk tőlük egy pár CD-t, megy a promó ezerrel, ennyiben tudja támogatni a zenekart egy underground kiadó a mai világban.

Tavaly Dudás Attila (Fekete Terror Productions) egy impozáns, harminc példányra limitált kazettaboxot jelentetett meg tőletek. Hogyan jött létre köztetek és Dudder között a kooperáció? Szerinted milyen lett a végeredmény?

Egy közös sörözés eredménye a kazetta doboz ötlete. 🙂 Nagyon profi kiadvány, szép a külalak is. Örülök, hogy nem mentem el a felvetés mellett, és nyélbe ütöttük a dolgot. Bármikor újra dolgoznék vele, valami hasonló projekten.

A korai lemezeitek kaphatók, beszerezhetők még? Arra nem gondoltatok, hogy az egykori Genocide demók CD-n is napvilágot lássanak?

Nálam már csak a harmadik és a negyedik lemezből van eredeti példány, az első kettőből pedig CD-R példányok vannak. Nem érzem annyira értékesnek a demókat, hogy CD-n is kiadjuk őket. Ha valakit érdekelne a dolog, és kiadná őket, nem mondanék nemet, de én nem fogok utánajárni, hogy legyen belőlük CD-kiadás.

Ami a felállásotokat illeti, elmondható, hogy stabil, egységes most a zenekar tagsága? Lipák Péter basszusgitáros és Horváth András gitáros állandó tagok, vagy csak élőben segítenek ki benneteket?

Horváth András jelenleg nem tagja a zenekarnak. Péter fő zenekara az Effrontery, nálunk csak a koncerteken van jelen. Jelenleg négyen vagyunk, nincs basszusgitárosunk, Péter is gitározik.

Tavaly Las Vegasban, idén pedig a Maryland Death Fest-en léptetek fel. Mindenekelőtt arra vagyok kíváncsi, hogyan, kitől érkezett a felkérés? Milyen feltételek, kritériumok alapján választottak ki benneteket a szervezők?

A Las Vegas Deathfest-es felkérés egyenesen a főszervezőtől érkezett, Ő keresett meg bennünket. Ott találkoztam a New York-i Bestial Evil tagjaival, akik ismerik a Maryland Deathfest szervezőit. Ők segítettek bejutni a fesztiválra. Mindkét esetben meg tudtunk állapodni olyan feltételekben, amelyek kedvezőek voltak a zenekar számára.

Miután a marylandi egy viszonylag friss élmény, kérlek, foglald össze nekünk az ott tapasztaltakat; egyáltalán, hogyan telt el az időtök a kiutazástól a hazatérésig?

Ez egy komplex utazás volt, mivel Maryland előtt egy héttel Cardiff-ban is játszottunk az Eradication Fesztiválon, úgyhogy egyben tettük meg ezt az utat. Angliában, Wales-ben töltöttünk pár napot, nyomtunk egy koncertet, majd irány Baltimore. Izlandon keresztül mentünk, ott is volt egy napunk, így körülnéztünk, és úgy mentünk tovább. Baltimore-ban öt napot töltöttünk. Ott is kirándultunk egy kicsit, többek között átmentünk Washingtonba is. Szuper volt nagyon!

Mindkét alkalommal önmagatok finanszíroztátok a felmerülő költségeket, vagy kaptatok némi kiadói támogatást is?

A kiadó egyik útba sem szállt bele anyagilag.

Hogyan reagált a közönség a Gutted-re?

Mindkét koncerten nagyon lelkes volt a közönség, a Maryland Deathfest-en nem hittünk a szemünknek, annyira beindultak, és olyan sokan voltak.

Esetleg merchandise termékeket is sikerült értékesítenetek?

A Maryland Deathfest-en mindent eladtunk, amit vittünk, a CD-k már a koncert felénél elfogytak!

A Malediction-ös Gábor „Andró” András is veletek tartott; neki mi volt a feladata?

Ő kirándulni jött: mindig is meg akarta nézni ezt a fesztivált, és ez most pont jól jött ki, hogy velünk el tudott jönni, plusz koncert közben árulta a merch cuccokat, és lőtt egy pár képet is.

A tavalyi, illetve az idei fesztivál között mik voltak a legfőbb különbségek, illetve hasonlóságok? Melyiknek volt jobb a látogatottsága, a szervezése, a lebonyolítása stb.?

Mindkettő hatalmas élmény volt, álmomban nem gondoltam volna, hogy valaha játszani fogok Amerikában, pláne nem egymás után kétszer is! A Maryland Deathfest a nagyobb, a szervezés is hatékonyabb, több ember dolgozik ott, és nagyobb a látogatottsága is. De Vegas az Vegas! 🙂 Az is örök élmény marad számunkra, az biztos!

Egyfajta megtiszteltetésnek, a zenétek elismerésének is felfogható ez a két amerikai koncert?

Igen, úgy érzem, hogy megtisztelő dolog, hogy ilyen neves amerikai fesztiválokon játszhattunk.

Az idei évre, egészen pontosan októberre van egy japán meghívásotok is. Erről mit kell tudni?

Én kerestem meg a szervezőt, akinek tetszik a zenénk, és miután megbeszéltük a szervezéssel kapcsolatos kérdéseket, azonnal igent mondtam, ahogy ő is. 🙂 A rendezvény neve Asakusa Deathfest, és a Butcher ABC gitárosa szervezi. Tokióban lesz, már nagyon várjuk, csak a repülőutat nem, az nagyon hosszú lesz. 🙂

Az ősz, illetve a tél folyamán lesznek hazai Gutted bulik?

Eddig egy pesti fellépésünk szerveződik, de még nem szeretnék róla beszélni, mert még egyeztetés alatt áll. Más koncert egyelőre nincs kilátásban.

Új dalok tekintetében hogy álltok? Vannak már kész, vadonatúj nóták, körvonalazódik esetleg a negyedik Gutted album?

Egy hangot nem irtunk még a következő lemezhez. 🙂 Két év múlva térjünk vissza erre a témára! 🙂

Jelenlegi, roppant túltelített (death metal) színterünkön fedeztél-e fel az elmúlt két-három évben valamilyen izgalmas, újítani próbáló zenét/zenekart, vagy inkább a régi klasszikusokat részesíted előnyben?

A régi lemezeket hallgatom többet, de az új zenéket is nyomon követem. Azt hiszem, elég jól képben vagyok. 🙂 Amik a frissebb death metal lemezek közül tetszik, az a Dead Congregation, a Sulphur Aeon, a Portal, illetve a Blood Incantation új anyaga (utóbbiak a Maryland Deathfest-en is nagyon jók voltak!).

Sanyi, köszönöm szépen a válaszaidat, minden jót, sok szerencsét kívánok a zenekarnak!

Köszönöm szépen a lehetőséget! Kitartást a magazinhoz!

A szerző: Dávid László 823 Articles
Első cikke 1994-ben jelent meg a Metal Hammerben. Hazánk első webzine-je, a Ragyogás egyik alapítója. Később a Stygian Shadows fanzine munkatársa, hazai és külföldi fanzine-ek/webzine- ek cikkeinek szerzője.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*