Sacred Reich: Surf Nicaragua EP (1988)

A Phoenix-i csapatot 1985-ban alapította Phil Rind basszusgitáros/énekes/szövegíró, akinek célja egy társadalmilag tudatos, politikai hangvételű speed metal zenekar létrehozása volt. Társai Jeff Martinek és Jason Rainey gitárosok, Greg Hall dobos valamint Dan Kelly énekes lettek, de mire eljutottak a Draining You of Life demo felvételéig és kiadásáig, Jeff helyére Wiley Arnett került. A demóval egy csapásra megalapozták hírnevüket, a másodgenerációs thrash hullám éllovasai közé emelkedtek. Megjegyzem, nem voltak közel a tűzhöz, ugyanis Arizona akkoriban nem számított az amerikai metal fellegvárának, Phoenix-ből rajtuk kívül a Flotsam & Jetsam és a Nuclear Death került be az underground körforgásba, míg Tucson-ból az Atrophy tűnt fel.

A demót eredetileg Dan énekelte volna fel, de miután nem tudta kifizetni a stúdióidő rá eső részét, így végül Phil Rind énekelt a felvételen. A zenekar a négyszámos felvételt két dallal megtoldva újra megjelentette, mely verzió eljutott a Metal Blade-ig, és a kiadó egyrészt lehetőséget kínált nekik, hogy szerepeljenek a Metal Massacre VIII válogatáson, másrészt pedig leszerződtette a csapatot. Nem beszélve arról, hogy a szóban forgó demó a legkeresettebb felvételek egyike volt akkortájt.

Bemutatkozásuk 1987. október 13.-án történt, ekkor került a boltok polcaira Ignorance címre keresztelt debütáló alkotásuk. Intenzív, gyors, feszes tempókon alapuló thrash muzsikájuk értelemszerűen akkor már nem számított forradalmian újnak, de az erő, a lelkesedés, a tűz és a kiváló nóták a banda mögé állították a thrashereket. Miután Jason Newsted kiszállt a Flotsam & Jetsam-ből, hogy Cliff Burton halálát követően a Metallica-hoz csatlakozzon, átmenetileg Phil Rind segítette ki a csapatot, a Slayer pedig 1987 januárjában, Tony Scaglione (ex-Whiplash) távozása miatt Greg Hall-t kérte fel, hogy doboljon náluk, de ez sosem történt meg, mivel Dave Lombardo visszatért a Gyilkosokhoz. Még egy adalék az Ignorance-hez: a Metal Blade történetében a Sacred Reich volt az első thrash zenekar, akiknek felajánlották, hogy a Capitol terjeszti a lemezüket.

Majdnem napra pontosan egy évvel később, október 4-én jelent meg a Surf Nicaragua EP, véleményem szerint a legjobb, legklasszikusabb Sacred Reich-kiadvány. Ott indul a történet, hogy Paul Stottler fantasztikus borítót készített a lemezhez, számomra minden idők legjobb borítója, az Exhorder Slaughter in the Vatican-jával és a Possessed The Eyes of Horror-jával egyetemben. Szemben az első lemezzel, ezúttal nem a zenekar látta el a produceri teendőket, hanem Bill Metoyer felelt a hangzásért, ezáltal az EP erősebben, teltebben szólal meg, mint az Ignorance.

Egy bombabecsapódás hangja után indul az anyag a címadó szerzeménnyel. A négy és fél perces tétel mind a zenekar, mind a thrash metal műfaj egyik legjobb darabja. Gyors riffekkel, ritmusokkal kezdődik a szám, amelyekre Rind gyorsan hadarja, köpködi a sorokat, majd a sebesség alábbhagy, a banda lassúba, mintegy jammelésbe vált, és ezt követően jön a meglepetés, mivel a nótába a Dirty Dancing-ben is hallható Wipe Out című dal (a The Surfaris volt az eredeti előadója) egy részletét szőtték bele, megspékelve egy másik korabeli sláger, a Hawaii 5-0 dobrészletével. Amit és ahogy Greg Hall dobol, az elmondhatatlan, kizárólag Dave Lombardo-nak az Angel of Death közepén hallható témájával említhető egy lapon. Ezután visszatérnek a gyors részek, és véget ér a dal.

A One Nation egy kimért, lassabb, de gyors, kapkodós részeket is felvonultató szerzemény, ezt a Soulfly dolgozta fel 3 című lemezén. A promo single-ként is megjelentett Black Sabbath-feldolgozáshoz a War Pigs-hez semmit nem tettek hozzá, ugyanakkor el sem vettek belőle, a csapat az eredetihez hűen interpretálja a klasszikust. A gyors, váltásokkal díszített Draining You of Life-ot pedig a demóról mentették át, ebben a nótában is a sebesség dominál.

Vitathatatlan, hogy a zenészek hangszereik alulértékelt képviselői, a Rainey/Arnett páros, valamint Greg Hall pozícióik legjobbjai közé sorolandók. Phil Rind érdes, karcos hangja sokkal inkább illene egy hardcore bandába, de kétségtelen, hogy azonnal felismerhető, a Sacred Reich védjegyévé vált, ahogyan jellegzetes, vastag, telt basszusfutamai is.

1989-ben picture disc-en is kijött az anyag, majd 1995-ben a Metal Blade az Ignorance és a Death Squad élő változataival megbónuszolva újra kiadta az EP-t, de egy nyomás hibából kifolyólag (kizárólag a CD-verzióra tervezték a koncertszámokat) minden formátumra felkerültek a dalok. Hozzáteszem, hogy a hangzás, a hangszeres játék és tudás a Testament-et juttatta eszembe, talán nem véletlenül viselte anno a promófotókon Wiley Arnett a Testament The New Order pólóját.

Hiába készítettek ezután is jó albumokat a nagy áttörés sajnos elmaradt (holott két egymás követő évben, 1989-ben, illetve 1990-ben is felléptek a legendás eindhoveni Dynamo fesztiválon). 1991-ben Greg Hall-t Dave McClain váltotta a dobfelszerelés mögött, az Independent-en már ő játszott. Értelemszerűen a ’90-es évek őket is kinyírták, és ugyan Greg Hall 1997-ben visszatért, a zenekar 2000-ben feloszlott. 2006-ban alakultak újjá, tevékenységük, aktivitásuk azonban kizárólag koncertekre, fesztiválfellépésekre szorítkozik, lemezt nem adnak ki, legalábbis nem tervezik.

A legújabb hír velük kapcsolatosan, hogy Greg Hall idén újra távozott a fedélzetről, így a csapat jelenleg dobos nélkül van. Sajnos az őket megillető elismerést sosem kapták meg, ettől függetlenül a Surf Nicaragua egy thrash-klasszikus, örök kedvencem.

A szerző: Dávid László 823 Articles
Első cikke 1994-ben jelent meg a Metal Hammerben. Hazánk első webzine-je, a Ragyogás egyik alapítója. Később a Stygian Shadows fanzine munkatársa, hazai és külföldi fanzine-ek/webzine- ek cikkeinek szerzője.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*