Elfogadod?

Mindenkit megnyugtatok: én is utálom, amikor szinte valamennyi honlapra érkezve az első feladatom, hogy tudomásul vegyem: a weboldal – állítólag az én érdekemben – cookie-kat használ, bizonyos velem kapcsolatos adatokat tárol, használ, esetleg továbbít.

Ez év május 25-én lépett életbe a GDPR, azaz az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendelete, amelyhez igazodva gyakorlatilag minden portálnak egy ilyen figyelmeztetéssel kell ráköszönnie a látogatóira. Pontosabban kérdéssel: „Elfogadja-e…?”, „Hozzájárul-e…?” stb.?

Nem vagyok informatikus, fogalmam sincs, hogyan működnek ezek a dolgok. Felhasználóként tudomásul vettem, hogy a világháló ilyen: onnantól, hogy megjelensz a neten, látnak téged, esetleg olyanok is, akiknek a létezéséről sem tudsz.

Ehhez képest pozitív fejleménynek gondolom, hogy a bizonyos információk birtokába jutott szolgáltatók közlik velünk, hogy mire használják az adatainkat, és hogy ezekkel kapcsolatban vannak jogaink.

E kissé hosszúra nyúlt felvezetés után a lényeg: nyilván nekünk is meg kellett felelnünk az előírásoknak, ezért jelenik meg a mi kezdőoldalunkon is a kukis-s szöveg. Ugyanakkor a magam részéről mindenkit biztosíthatok: mivel nem profitorientált, hanem közlési vágy által mozgatott orgánum vagyunk, semmi dolgunk a személyes adataitokkal. Ezért is adunk lehetőséget például arra, hogy minden tartalmunkhoz regisztráció nélkül férjetek hozzá, illetve hogy az albumszavazásoknál ne kelljen a valódi neveteket és e-mail címeteket megadnotok.

Május 25. után részünkről semmi nem változott, legfeljebb annyi: más honlapokkal egyetemben minden látogatót figyelmeztetünk arra, hogy legyen tudatában saját „láthatóságának”, lekövethetőségének.

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*