“Azt gondolom, 29 perc megfelelő hosszúság egy debüt albumnak”

A pszichedelikus stoner/doom-ot játszó szingapúri csapat, a Marijannah ez év februárjában jelentette meg bemutatkozó nagylemezét, a Till Marijannah-t (itt írtam róla). Mivel tetszik az anyag, szerettem volna többet megtudni a délkelet-ázsiai zenekarról. E-mailben feltett kérdéseimre a dobos-énekes Nicholas Wong válaszolt.

Nick, honnan jött a zenekar neve?

A mari jannah malájul (ami Szingapúr hivatalos nyelve) azt jelenti: Gyere a Paradicsomba!

Mely zenekarok voltak a fő hatásaitok?

A Black Sabbath, a Sleep, a Mastodon és az Uncle Acid.

Milyen műfaji megjelölést használnál az általatok játszott muzsikára? A műfaj első számú netes enciklopédiájában pszichedelikus stoner/doom-ot játszó zenekarként vagytok nyilván tartva…

Nem tudom megmondani, ennek eldöntését a kritikusainkra bíznám.

Nicholas Wong

Mi jellemző Szingapúr metalzenei életére, és ti ezen belül milyen pozíciót foglaltok el?

Azt gondolom, a death metal elég népszerű felénk, és a hardcore-nak is elég komoly bázisa van, mind előadói, mind rajongói oldalról. Rengeteg koncertet rendeznek, helyi és külföldi bandák részvételével, és elmondható, hogy az elmúlt évtizedben Szingapúr fővárosa (amit ugyanúgy hívnak, mint magát az országot) egyre inkább azon ázsiai országok közé tartozik, amelyet egyetlen valamire való zenekar sem hagyhat ki távol-keleti turnéjának állomásai közül.

Ugyan nincs annyi helyi stoner/doom zenekar, hogy a műfajon belül különálló színteret alkosson, viszont a más irányzatokban tevékenykedő együttesekkel is remek koncerteket hozunk össze. A rajongók nagyon nyitottak, befogadók, és mi nem érezzük, hogy bármennyire is kilógnánk a sorból.

Mennyire zenélhettek szabadon Szingapúrban? A kormányzat támogatja, tűri vagy tiltja a heavy metal zenét az országban?

A politikai környezetet leginkább semlegesnek mondanám, a kormány nem támogatja, de nem is tiltja ezt a fajta zenét. A koncertek túlnyomó többsége úgy zajlik le, hogy annak szereplői – a zenészek és a közönség – semmilyen formában nem kerül szembe a hatalommal. Ugyanakkor, mint más konzervatív országokban, nálunk is nehéz helyzetbe kerülhet az az együttes, amelyik túlságosan is szókimondó, és olyan dolgokat dicsőit vagy támogat, amelyek nem harmonizálnak a szingapúri törvényekkel.

Muhd Azri

A Marijannah tagjai egyéb szingapúri csapatokban – a grindcore-t játszó Wormrot-ban, a sludge/doom-ban utazó Satan!-ben és Abolition A.D.-ben, valamint a pop-punkot nyomó a Caulfield Cult-ban – is muzsikálnak/muzsikáltak. Ezekről a bandákról mit kell tudni?

A Wormrot Szingapúr legnépszerűbb zenekara, a Satan! és Caulfield Cult halott, az Abolition A.D. úgy tűnik, mintha élne, de az a formáció jelenleg a halottnál is halottabb.

Volt-e már, illetve lesz-e lehetőségetek a közeljövőben külföldi fellépésekre?

Júliusban egy pszichedelikus heavy metalt játszó ausztrál csapattal, a Potion-nel indulunk indonéziai és malajziai turnéra. Azt követően, az év utolsó negyedében is tervezünk hasonlót, és már a következő esztendőre is vannak nemzetközi koncert- és fesztiválfelkéréseink.

Hogyhogy elsőre csak egy négyszámos anyaggal rukkoltatok elő? Vannak még más dalaitok is?

Azt gondolom, 29 perc megfelelő hosszúság egy debüt albumnak. Az ennél több lehet, hogy nehezen emészthető lett volna, pláne egy teljesen ismeretlen csapattól. Már javában dolgozunk a következő lemez dalain; jelenleg öt-hat szerzeményen végezzük az utolsó simításokat, és remélhetőleg még ez év augusztusában stúdióba is tudunk vonulni velük.

A koncertjeiteken játszotok feldolgozásokat?

Nem, túl lusták vagyunk ahhoz, hogy megtanuljuk mások dalait. Skinny (Nicholas Ng gitáros) és én a próbák alkalmával időnként játszunk egy-egy WWE (wrestling, pankráció) bevonuló nótát.

Nicholas Ng

Hogyan állnak össze a dalaitok: közös jammelések során vagy valaki hozza az alapokat?

A riffek 90 százaléka Rasyid-től (Rasyid Juraimi gitáros-énekestől) származik, mi, többiek (Nick mellett a basszusgitáros Muhd Azri és az ugyancsak gitáros-énekes Nicholas Ng – a szerk.) pedig igyekszünk a tőlünk telhető legjobbat hozzátenni ezekhez.

Mi lehet a folytatás, és azt mikorra tervezitek?

Ahogy említettem, júliusban turnézunk, augusztusban és talán még szeptemberben is stúdiózunk, októberben vagy novemberben pedig egy újabb fellépéssorozatra kerülhet sor. Köztük és utánuk pedig lazítunk. Ha így alakul, azzal abszolút elégedettek leszünk.

Hát, akkor ezekhez kívánok sok sikert!

Rasyid Juraimi
A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*