„Az ötletek áramlását nem igazán tudom kontrollálni”

Mike Amott dallamos death metal-t játszó zenekara, az Arch Enemy éppen egy nagyobb nyári európai turné kellős közepén jár, stoner/hard rock csapata, a Spiritual Beggars viszont két éve parkolópályán áll. A svéd gitárost két fellépés között sikerült utolérnem, és rávennem egy rövid interjúra, amelynek keretében nemcsak az említett két együttesről, hanem számos egyéb témáról is szót ejtettünk.

Június 1-jén indult a Will to Power album európai turnéja. Hogyan indult a fellépéssorozat, milyen élményeket szereztetek eddig?

A turné valójában már tavaly elkezdődött, a mostani koncertsorozatot inkább a folytatásának mondanám. Eddig nagyszerű bulijaink voltak, le vagyunk nyűgözve a közönség lelkesedésétől.

Nálunk utoljára tavaly nyáron jártatok. Mostanában érkezett-e hozzátok megkeresés magyar koncertszervezők részéről?

Nem érkezett, de remélem, hamarosan visszatérünk hozzátok!

Az Instagram-oldaladon láttam egy képet, amin a Pokolgép együttes Totális metál CD-jét tartod a kezedben. Ennek mi a története?

Ez valószínűleg egy vinyl lehetett. Ahogy az Ossian-nak, úgy a Pokolgépnek is megvannak a korai albumai. A világ minden tájáról gyűjtöm a heavy metal lemezeket, és egy csomó ’80-as évekbeli magyar anyag valóban fantasztikus. Gép, Gép, Pokolgép!

Az Arch Enemy énekese, Alissa White-Gluz kanadai, gitáros társad, Jeff Loomis pedig amerikai; hogyan működnek így a próbák?

A legtöbb turné előtt egy vagy két napot szoktunk próbálni. Mivel mindenki felkészülten érkezik, így ez jól működik nálunk.

Tényleg Frankfurtban van a próbatermetek? A transzatlanti repülőjáratok miatt alakult ez így?

Mindkét kérdésedre igen a válaszom.

Mike és Jeff Loomis

Nyílt már alkalmatok a koncertek között Jeff-fel közösen dalokat írni?

Jelenleg a fellépésekre fókuszálunk. Jómagam rendszerint otthon, nyugodt környezetben komponálom az Arch Enemy muzsikáját.

Tényleg az AE előző énekesnője, Angela Gossow a menedzseretek? Egy személyben ő látja el ezt a feladatot? Mi az, amit ő csinál?

Valóban ő intézi az ügyeinket, már 2008 óta. A zenekarral kapcsolatban egy csomó minden az ő feladata, ahogy az más menedzserek esetében is megszokott.

Sokunknak bejött az új album Reason to Believe című nótájában hallható dallamos ének. A jövőben is helyet kaphatnak ilyen melódiák az Arch Enemy lemezein?

Örülök, ha tetszett a dal, ám azt még nem tudom megmondani, hogy a következő albumon is lesz-e hasonló szerzemény. Túl korai lenne még erről beszélni.

Jól látom, hogy a Spiritual Beggars 2016 óta parkolópályán van?

Igen.

Léptetek fel azóta valahol?

Nem.

Várható ettől a csapatodtól a közeljövőben új lemez?

Nem, ebben a pillanatban nincsenek erre vonatkozó terveink.

A Spiritual Beggars-t annak idején stoner csapatként ismertük meg. Úgy érzem, a Return to Zero és az Earth Blues albumok között történt egy látványosabb irányváltás, elindultatok visszafelé, a gyökerekhez, a klasszikus hard rock irányába. Te is látsz itt valamiféle korszakhatárt?

Egyetértek, bár azt nem tudom megmagyarázni, hogy ez miért történt. Egy biztos, nem tudatos volt a váltás. A Spiritual Beggars zenéje nagyon organikus, természetes módon születik. Hagyjuk, hogy megtörténjen a zene: ami éppen jön belőlünk, az kerül lemezre.

Mindez összefüggésben áll mostani énekesetek, Apollo 2010-es érkezésével?

Ez is ott lehet az okok között. Apollo-nak más a hangja, mint Spice-nak vagy JB-nek (Christian Sjöstrand és Janne Christoffersson, a SP előző énekesei), az övé sokkal inkább hasonlít a klasszikus hard rock vokalisták orgánumához.

A jövőben is ez a vonal megy majd tovább?

Ezt még nem tudom, meglátjuk.

Spiritual Beggars

Ha nem is egyforma aktivitással, de két zenekart működtetsz: párhuzamosan jönnek hozzájuk az ötletek és szortírozol, vagy fejben is szakaszosan foglalkozol egyik vagy másik csapattal?

Az ötletek áramlását nem igazán tudom kontrollálni. Ez általában úgy működik, hogy kitalálok valamit, ha elég jónak találom, megtartom, és csak utána illesztem be dalrészletként egyik vagy másik csapat zenei világába.

Éreztél már átfedést, összecsúszást a kettő között, amikor például egy Arch Enemy-lemezen kaptak helyet Spiritual Beggars-os momentumok?

Természetesen történhetnek ilyenek – már csak azért is, mert az Arch Enemy muzsikájára a kezdetektől nagy hatással volt a tradicionális hard rock és heavy metal.

Tervezitek-e a Black Earth projekt folytatását, vagy a 2016-os turné csak egyszeri alkalom volt? (Az Arch Enemy egykori alapítói – az Amott-tesók, John Liiva énekes és Daniel Erlandsson dobos –, valamint Sharlee D’Angelo basszusgitáros akkor egy olyan japán koncertsorozattal ünnepelték a zenekar debütalbuma megjelenésének húszéves évfordulóját, ahol kizárólag az együttes első három lemeze, a Black Earth, a Stigmata és a Burning Bridges dalait játszották.)

Akkor kerülhetne erre sor, ha úgy éreznénk, hogy ez mindannyiunk számára buli lesz. Egyelőre nincsenek konkrét terveink, időpontjaink ezzel kapcsolatban.

2008-2010 között egy másik reunionra is sor került: akkor Daniel-lel csatlakoztatok egykori zenekarodhoz, a Carcass-hoz, és léptetek fel együtt számos alkalommal. Annak az együttműködésnek lesz-e folytatása?

Erősen kétlem, hogy sor kerülhetne hasonló koncertekre. Ugyanakkor nem is zárkózom el az elől, hogy újra együtt játsszam a fiúkkal (Bill Steer-rel és Jeff Walker-rel).

Van-e még valami, amit szívesen elmondanál egyik vagy másik csapatodról, jövőbeli terveidről?

Az Arch Enemy-vel nagyon szeretünk nálatok játszani. Szeretnék köszönetet mondani a magyar rajongóknak az erős támogatásért. Remélem, hogy hamarosan újra találkozunk veletek a koncertünkön!

Mike, köszönöm a válaszaidat! Sok sikert a turnéhoz, és további remek albumokat kívánok a jövőben nektek és magunknak!

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*