„Már senkinek nem szeretnénk bizonyítani”

Levélváltás a győri Story zenekar frontemberével

Nem tudom, mennyire kell bemutatni olvasóinknak a győri metalbrigádot, akik kisebb-nagyobb megszakításokkal lassan 30 éve zenélnek. Legújabb albumuk, a 2017-es In Aeternum kapcsán bombáztam kérdéseimmel Macher Zoltánt, az együttes énekes-basszusgitárosát.

Zoli, üdvözöllek a Rattle Inc. hasábjain! Először is szeretnélek megkérni, hogy azon olvasóink kedvéért, akik még nem hallottak rólatok, mutasd be magatokat egy pár szóban!

Sziasztok! Egy győri metál zenekar vagyunk, 1989-ben alakultunk, és egészen 2003-ig aktívak voltunk, majd 2014-ben újjáalakultunk. Eddig három albumunk jelent meg, az 1999-es Kontroll és a 2000-es Killennium, illetve a friss anyag, a 2017-es In Aeternum. Sokat játszottunk az országban, turnéztunk a Pokolgéppel és a Tankcsapdával, felléptünk a nagyobb fesztiválokon, a PeCsában stb.

Szeretnék gratulálni a tavalyi lemezhez, nekem nagyon tetszett. Adja is magát a kérdés: hogyhogy 17 év várakozás előzte meg az új albumot?

Volt egy 11 éves szünet, ami az akkoriban haldokló metálzenei környezetnek köszönhető. Sajnos nem voltak megfelelő klubok, a közönség is elmaradt, egy kicsit megfáradtunk. A mi zenénk amúgy is rétegzene, és ez a réteg akkoriban még jobban beszűkült. Aztán a fiam felnőtt, és új lendületet pumpált belénk, ezért úgy döntöttünk, hogy ott folytatjuk, ahol abbahagytuk! 🙂 Azzal a különbséggel, hogy a fiam vette át a szólógitárt, én pedig az időközben más stílust választó Polgár Peti helyett a basszusgitárt. Így sokkal feszesebbek, pontosabbak vagyunk, arról nem is beszélve, hogy hatalmas érzés a fiammal egy bandában játszani, és közösen átélni, megélni a koncerteket.

Milyen fogadtatásban részesült a lemez?

Mivel szerzői kiadásban és saját terjesztésben jelentettük meg az anyagot, elég korlátozottak a marketinglehetőségeink, de akik vették a fáradságot, és meghallgatták a YouTube-on, illetve eljöttek a koncertünkre, és megvették vagy megrendelték a CD-t, azoktól nagyon jó visszajelzések érkeztek. Az online fanzine-ek is nagyon elismerően és pozitív kritikával illették a lemezt!

Elégedettek vagytok az anyaggal, illetve a reakciókkal?

Teljes mértékben, már csak azért is, mert egy jó barátunk, Matula Csabi maximális segítségével dolgoztunk, aki így szinte a zenekar ötödik tagjává vált. Ezen kívül baráti segítséggel készült a gyönyörű borító, amely, ahányszor csak megnézed, mindig tartogat újabb rejtett dolgokat. Ezt Faragó Gyuri barátunknak, a zenekari fotót pedig Horváth Attila barátunknak köszönhetjük. Úgy érzem, a lemezen mindent kihoztunk magunkból, ami bennünk volt! 🙂

A szövegek terén mik voltak a fő inspirációk? Gondolom, ennyi idő alatt nem kevés tapasztalatot szed magára az ember, amit aztán dalszöveg formájába tud önteni.

Valóban, egy kicsit másféle szövegek születtek, mint anno. Most is vannak nagyon dühös és agresszív szövegek, de a fő témakör most az idő volt. Méghozzá olyan aspektusból, hogy milyen fontos lenne valamilyen nyomot hagyni a világban, és erre sajnos milyen kevés időnk van. Ezért több dalban is felmerül, hogy nincs értelme a szar dolgokkal foglalkozni; csak a pozitív emlékekből és élményekből kell táplálkozni, mert keseregni időpocsékolás! Egy mondattal: Ha kemény metalos vagy, öcsém, akkor ne nyafogj, baszd meg, hanem állj fel, szedd össze magad és mutasd meg, hogy teszel azért, hogy boldog legyél! 🙂 A viccet félretéve, ne a másikra mutogass, hanem magaddal foglalkozz! 🙂 Próbáltam nem közhelyszerűen fogalmazni, de nem hiszem, hogy a rockzenét hallgató embereknek mindig csak a negatív dolgokon kellene keseregniük!

Zenei téren értek benneteket új hatások? Mennyire kíséritek figyelemmel a színtér történéseit, az újdonságokat?

Természetesen értek, és folyamatosan érnek is bennünket új hatások. A csapatban Vincze Peti a fő dalszerző, az ő ötleteihez teszi hozzá mindegyikünk a maga kis dolgait. Alapvetően vannak közös kedvenc bandák, akik nagy hatással vannak ránk, de megpróbálunk egyediek és egyéniek maradni.

Hogyan állnak össze a dalok? Próbatermi jammelés eredményei, vagy inkább mindenki otthon agyal a témáin, és szállítja le azokat a terembe?

Peti hozza a fő témákat, de volt, hogy Zozó is hozott ötletet. Ezután a próbateremben összerakjuk a dalt, és folyamatosan finomítjuk, amíg el nem éri a végleges formáját. A szöveget pedig én írom meg, általában már a kész dalra, mert szükséges éreznem a hangulatát.

Macher Zoltán

Rengeteg minden megváltozott a működésetek kezdete óta, de legalább annyi minden a pihenő alatt. Hogy látjátok, könnyebb vagy nehezebb dolgotok van most, mint mondjuk 20 éve, a Kontroll megjelenésekor?

Szerencsére már senkinek nem szeretnénk bizonyítani semmit, igazi örömzenét játszunk! 🙂 Manapság nagyon nehéz a zenekarok helyzete, mert nagyon kicsi a piac és sok az együttes. Legtöbbször azt szeretnék, hogy ingyen játssz, de véleményem szerint az ilyen ingyen bulik ledegradálják a zenét, az előadót és a munkát, amit beletett a produkcióba. Sajnálatos, hogy néha két sör árát is sajnálják belépőre kifizetni, de ez egy végtelen téma, kár is belemenni! 🙂 Mindenki ingyen szeretne mindent: letölteni a lemezt, bemenni a bulira stb. A régi „nagyok” is csak nosztalgiáznak, és a múltbeli sikereikből tartják életben magukat. Gondolj bele, hány 20-30 éves lemez-megjelenési, szülinapi bulit rendeznek. Ezek mind az újabb bőr lenyúzásáról szólnak! Az új zenekarok nagyon kevés lehetőséget kapnak, nem túl rózsás a helyzetük. Persze ez csak az én véleményem! 🙂

Mennyien tartanak ki mellettetek ma is a régi rajongók közül?

Remélhetőleg minél többen, és szerencsére vannak új, fiatal rajongók is! 🙂

Úgy tűnik, a magamfajta fiatalokhoz is sikerül utat találnotok, legalábbis a kutatásra hajlamosak közül. Szélesebb körben is tudjátok promotálni az anyagot?

Csak a Facebook-ra, a YouTube-ra és az online fanzine-ekre tudunk támaszkodni, valamint azokra a zeneszerető emberekre, akik valóban komoly kutatómunkával találnak ránk! 🙂

Hol láthatunk benneteket a legközelebb koncertezni?

Sajnos Peti eltörte az ujját, ezért jelenleg pihenőn vagyunk, de az ősszel mindenképpen szeretnénk egy önálló bulit csinálni, vendégzenekarokkal. A szervezés folyamatban van! 🙂

Kicsit korai ugyan a kérdés, hiszen még fél éve sincs, hogy kijött az album, de gondolkodtok a folytatáson?

Vannak már új ötletek, de még nem próbáltuk őket össze. Én mindenképpen szeretnék még dalokat kiadni, de ez közös döntés lesz! 🙂

Köszönöm szépen a válaszaidat! Üzensz valamit az olvasóinknak?

Hallgassák a lemezeinket, kérjék a dalokat a RockFM-en, járjanak koncertekre, szeressék a rockzenét, élvezzék és szeressék az életet! 

Story:

Macher Zoltán – basszusgitár, ének
Vincze Péter – gitár
Ifj. Macher Zoltán – gitár
Richnowszky Emánuel – dob

Facebook: https://www.facebook.com/Storyzenekar/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UChd09abrGAWflVdX04-gzKg (Story metalband)

Apa és fia a mikrofonok mögött
A szerző: RxGx 25 Articles
Hobbi-kategóriás metal-újságíró, író, villamosmérnök. Az írás és a munka mellett zenél is, jelenleg az Inhalator basszusgitárosa.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*