Insulter: The Misanthrope (2018)

A ’90-es évek közepén, a grunge hajnalát követően, a pop/punk és a nu/modern metal felfutásának idején, de még a tradicionális metal visszatérése előtt egy új generáció tűnt fel a német undergroundban. Mielőtt erre rátérnék, elmondom, hogy valóságos vérfrissítésnek hatott ez a mozgalom, mivel a nagyok már javában túl voltak pályafutásuk zenitjén (Sodom, Tankard), kicsúszott a lábuk alól a talaj (Destruction), elkezdtek kísérletezgetni (Kreator), illetve már régen feloszlottak (Iron Angel, Exumer, Vendetta stb.).

Kikről van szó? Többek között a Desaster-ről, a Witchburner-ről, az Ungod-ról, az Impending Doom-ról, az Athanatos-ról, a Death Reality-ről, a Kadath-ról, a Profanity-ról és a Fatal Embrace-ről, majd az évtized végéhez közeledve a Mental Aberration, a Despondency és a Metal Inquisitor nevét kell megemlítenem, ugyanakkor a Nocturnal-t és a Hellish Crossfire-t sem hagyhatom ki a felsorolásból.

Talán egy kissé hosszúra nyúlt a bevezető, amivel csupán azt akartam érzékeltetni, hogy mekkora „égszakadás-földindulás” ment végbe a teuton földalatti metal világban.

A Friedrichsdorfból származó Insulter nem tegnap kezdte a szakmát, hiszen 2005-ben alakultak, először azonban csak hét évvel később, a 2012-es Thrashing Hell demóval adtak magukról életjelet. Esetükben az is érdekes, hogy a jelenlegi felállás, Alcoholic Patrolator gitáros/énekes, Infernal Firedemon dobos és Michi von Einst basszusgitáros 2010 óta van együtt, míg az alapítótagságból – hogy stílszerű legyek – niemand, azaz senki, mivel Unholy Masochist énekes 2016-ban, a Crypts of Satan album megjelenését követően hagyta el társait.

A trióvá apadt banda tavaly augusztus-szeptemberben szállta meg a frankfurti Extraklang stúdiót, hogy elkészítse második alkotását, a végeredmény pedig ez év februárjának végén öltött testet. A felhőszakadással megtámogatott, középkori hangulatot árasztó, akusztikus gitárokkal díszített Intro után berobbanó Legion’s Lust hallatán nem volt kérdés, hogy a banda a korai Desaster (Hellfire’s Dominion-, Tyrants of the Netherworld-éra) hagyományait ápolja, tételei annak szellemében fogantak. Ahogy Infernalék, úgy Alcoholic Patrolatorék is egyaránt a klasszikus, tradicionális heavy metalt gyúrják össze az old school thrash-sel és a black metallal, legyen szó a Zombie Forces-ról, a Past Rituals of the Misanthrope-ról, a Riders of War-ról, vagy az Infernal Warfare-ról, mi több, a hangulat, a hangzás is megszólalásig hasonlít a Desasterre.

Lehet akár szolgai másolásnak is hívni a végeredményt, nekem ettől függetlenül tetszik, ugyanakkor hozzáteszem, hogy itt nincs egy Metalized Blood, egy Teutonic Steel, esetleg egy Sworn to Avenge vagy egy Nekropolis Karthago, vagyis a lemez egy fokkal elmarad a koblenzi banda produkcióitól, esetében szimplán egy korrekt módon összerakott anyagról beszélünk.

Valószínűnek tartom, hogy ami a Desasternek megadatott, nevezetesen, hogy a Metal Blade-hez szerződtek, az Insulternek nem fog összejönni, bár kétlem, hogy ilyen irányú törekvéseik lennének. A Desaster szintjéig van még mit fejlődniük, mindazonáltal az anyagot kizárólag ajánlani tudom az old school metal rajongóinak.

A szerző: Dávid László 823 Articles
Első cikke 1994-ben jelent meg a Metal Hammerben. Hazánk első webzine-je, a Ragyogás egyik alapítója. Később a Stygian Shadows fanzine munkatársa, hazai és külföldi fanzine-ek/webzine- ek cikkeinek szerzője.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*