John Ricci, Dan Beehler, Allan Johnson és Brian McPhee (Exciter)

John Ricci, Dan Beehler, Allan Johnson

Na, ez egy érdekes történet, így a cikk is rendhagyó lesz. A kanadai Exciter alapító tagjairól írok, akikről pontosan tudjuk, hogy „mi lett velük”, hiszen ma is ők hárman alkotják ezt a formációt. Csakhogy, hosszabb-rövidebb időre valamennyien elhagyták anyazenekarukat, így arra voltam kíváncsi, mit csináltak a házon kívül töltött időben. Arról a Brian McPhee-ről is szót ejtek, aki 1986-88 között volt az együttes tagja, és akinek nevéhez kedvenc Exciter-albumom, az Unveiling the Wicked is fűzödik.

A speed és a thrash metal egyik stílusalapítójának, úttörőjének számító csapat elődjét – Hell Razor néven – 1978-ban, Ottawában hívta életre John Ricci gitáros, akihez a következő évben csatlakozott Dan Beehler dobos-énekes és Allan James Johnson basszusgitáros (akik ezt megelőzően egy Jet Black nevű formációban játszottak, a későbbi Exciter-gitáros Brian McPhee-vel). Nevüket 1980-ban változtatták Exciterre. A triónak a műfaj olyan korai klasszikusait köszönhetjük, mint a Heavy Metal Maniac (1983), a Violence & Force (1984) és a Long Live the Loud (1985).

Dan Beehler a ’80-as években

A klasszikus felállást a gitáros Ricci bontotta meg, aki az ugyancsak ’85-ös Feel the Knife EP megjelenését követően szállt ki a csapatból. Paradox módon mégis ő az, aki hármójuk közül a legtöbb időt töltötte a bandában (32 évet, szemben Beehler 18, illetve Johnson 13 évével). Az ő helyére érkezett Brian McPhee, majd a zenekar 1988-92 között szüneteltette működését. Onnantól egy rövid aktív időszak következett, amikor is Ricci és Beehler új muzsikusok segítségével igyekezett újra lendületbe hozni a banda szekerét, ám ehelyett végül egy újabb – hároméves – pauza következett.

1996-ban Ricci újra magához ragadta a kezdeményezést, és onnantól az Exciter már folyamatosan létezett, létezik. A legnagyobb csattanó azonban 2014-ben következett be, amikor a gitáros bejelentette, hogy visszavonul, és fiatal zenésztársaira hagyja a zenekar szellemiségének továbbvitelét, ám ehelyett végül összerántotta az eredeti felállást, amely a tervek szerint jövőre – a 2010-es Death Machine után végre – egy újabb stúdióalbummal örvendezteti meg rajongóit.

Ennyit a csapat történetéről, és most nézzük, történt-e bármi érdemleges a tagokkal önkéntes száműzetésük idején!

John Ricci napjainkban

JOHN RICCI

Az 1956-os születésű gitáros társai szerint azért hagyta ott az Excitert, mert elege lett a zeneiparból (később ők is ugyanígy voltak ezzel). 1986-ban megalakította Blackstar nevű csapatát, amely csupán négy évig létezett, és semmilyen hanghordozót nem jelentetett meg. Ricci az énekesi posztra azt Jacques Bélanger-t igazolta le, aki aztán az 1996-ban, másodjára (már Beehler nélkül) újrainduló Exciterben is a zenésztársa lett, és aki az együttes három azt követő lemezének a vokálrészeiért felelt.

Az Exciter 2010-es felállása

DAN BEEHLER

A Ricci-nél hat évvel fiatalabb dobos-énekesnek már a legaktívabb Exciter-es évek alatt is volt egy kisebb kirándulása a trión kívüli világba. 1983-ban a Carl Canedy, a The Rods dobosa és Andy McDonald, a Blue Cheer gitárosa összehozott egy Thrasher nevű speed/thrash szupergroupot, amely főleg New York-i muzsikusokat tömörített. A csapat soraiban olyan zenészek fordultak meg, mint Billy Sheenan, James Rivera, Dan Spitz, vagy Jack Starr. Canedy írt egy Burn at the Speed of Light című nótát, és Beehler-t kérte fel az eléneklésére. Dan természetesen dobolt is az 1985-ös, azonos című albumon.

Beehler következő projektje 1990-1992 között – vagyis már az Exciter-es évek után – a Kiljoy volt, amelyben a dobos csak hangszeres feladatokat vállalt, az énekes-basszusgitáros pedig David Ledden volt, aki aztán az újrainduló Exiter Kill After Kill albumán is pengette a négyhúros hangszert.

Az első Exciter-reunion szomorú véget ért: a zenészeket leginkább az bántotta, hogy szülőhazájukban nem sikerült áttörést elérniük. Az elismerés hiányából elsőként Beehler-nek lett elege: „1993-ban kiszálltam a zenei életből – mesélte egy interjúban. – Levágattam a hajam, a dobcuccomat pedig levittem a pincébe. Volt két kisgyerekem, mellékállásban festményekkel kereskedtem, ami azért hozott némi pénzt a konyhára.”

1999 elhunyt Dan bátyja, aki az Exciter egyik legnagyobb rajongója volt. „Hét éven át folyamatosan nyaggatott, hogy folytassam a zenélést, és térjek vissza a csapatba.” Utóbbira az ezredforduló környékén éppen nem adódott lehetőség, előbbire azonban igen. A dobos 1999-ben létrehozta saját magáról elnevezett csapatát, a Bëehler-t, amely a XXI. század első évtizedében három demót jelentetett meg, 2011-ben pedig bemutatkozó lemezük, a Messages to the Dead is napvilágot látott. Kitaláljátok, ki basszusgitározott az első három anyagon? Természetesen a régi Jet Black-es és Exciter-es harcostárs Allan Johnson – aki érdekes módon éppen a debütalbumról maradt le.

Az Exciter egykori dobosa és basszusgitárosa a Bëehler soraiban

Beehler az új évezredben is szívesen mondott igent alkalmi felkérésekre. Az Annihilator-nak öt albumán is dobolt, illetve háttérvokálozott, ezen kívül a kanadai Joe Thrasher 2011-es albumán, a Cries of War-on is hallatta a hangját, illetve a francia Thrashback 2013-as Possessed by Thrash lemezén is vendégszerepelt.

ALLAN JAMES JOHNSON

Az 1959-es születésű basszusgitáros saját elmondása szerint teljesen lefáradt attól a sok szarságtól, amin a csapattal együtt keresztülment. Amikor az Exciter feloszlott, mintha mázsás súly hullott volna le a válláról. Próbálkozott néhány zenei projekttel, az egyikben például Brian McPhee-vel és Jaques Belanger-vel muzsikált együtt, de egyikből sem lett semmi.

Végül kiszállt a zeneiparból, és egészen addig partvonalon kívül maradt, amíg csak egykori muzsikustársa meg nem invitálta saját, Bëehler nevű zenekarába, amelynek aztán egy hároméves szünet közbeiktatásával hat, majd újabb három évig volt tagja (1999-2005, 2008-2011). Közben pedig ő is vendégszerepelt (bőgőzött és háttérvokálozott) az Annihilator Metal című albumán.

Az Exciter a McPhee-érában (a kép bal szélén Brian McPhee)

BRIAN MCPHEE

Azt gondolná az ember, hogy aki hosszú ideje eltűnt a szemünk elől, azzal biztos egy csomó minden történt közben. Hát nem. Legalábbis az egykori Exciter-gitárosról ez nem mondható el. Mindössze annyit sikerült megtudnom, hogy egy PunchTube nevű csapatban játszik/játszott, amelynek 2008-ban jelent meg az azonos című bemutatkozó albuma. A zenekar magját Shari Graf énekesnő és a gitáron, valamint bőgőn játszó McPhee alkotja/alkotta, hozzájuk csatlakoztak a különböző ütőhangszeresek. Dallamos, érzelemgazdag muzsikájuk a pop és a rock határán mozog.

McPhee napjainkban

Brian-ról egy viszonylag frissebb fotó is fellelhető az interneten, és ennyi. Ahhoz képest, hogy milyen jókat pengetett az Unveiling the Wicked és az Exciter (O.T.T.) albumokon, komolyabb zenei karrierre számítottam tőle…

Ahogy indult, úgy folytatódik: Ricci, Beehler és Johnson 2017-ben

A szerző: Alby 45 Articles
Az egykori Metal Attack/Rattle Inc. fanzine-ek képregényfigurája. Néhány évvel ezelőtt magánnyomozó-irodát nyitott, amely reflektorfényből eltűnt rockzenészek felkutatására szakosodott. :-)

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*