Hülye Zenekarnevek Lexikonja

Most hétfőn írtam ki a játékot, ami annyira beindított benneteket, hogy gyakorlatilag már aznap összejött egy kisebb lexikonra való anyag. Aki nyomon követte a Facebook-poszthoz írt kommentjeiteket, nagyjából képben van, ám talán így sem árt egy kis rendszerezés. Aki pedig csak a weboldalunkon látogat bennünket, annak tényleg új lesz, amit írok.

A felhívás eredetileg úgy szólt, hogy rock/metal formációk idióta neveit várjuk, de hamar kiderült, hogy a metal – hardcore – punk, illetve a rock – alternatív rock – alternatív zene vonalon is könnyű kicsúszni a pályáról. Így aztán – egyszer élünk-alapon – a lovak közé dobtuk a gyeplőt, és jött, ami jött. Nem mellesleg, míg a metalt alapvetően szigorú, komor, férfias műfajnak tartjuk, a punkok és az alternatívok jóval gyakrabban operálnak a humor eszközeivel.

A zenekarnév alapvető funkciója, hogy általa beazonosítható, másoktól elkülöníthető legyen egy csapat, plusz azt is sejtesse, hogy milyen zenei irányvonalat képvisel az együttes. A név – logóként – egyfajta reklámfelület: minél feltűnőbb, harsányabb, annál inkább felfigyelnek rá.

Egy igazán jól hangzó név (Judas Priest, Megadeth, Running Wild stb.) kitalálása mellett két alapvető irány jöhet még számításba. Az egyik a minél durvább szókapcsolat (Cannibal Corpse, Napalm Death), a másik pedig a minél viccesebb elnevezés (Irigy Hónaljmirigy, Die Toten Hosen, Butthole Surfers stb.).

Itt hívnám fel a figyelmet a meglepetés, a névvel való első találkozás jelentőségére, hiszen bármilyen hülyén vagy durván is hangzik egy név, másodikra-harmadikra már nem röhögünk vagy borzadunk rajta, hanem elfogadjuk, hogy a kedvencünket így hívják.

Az IGAZÁN hülye nevekhez e két irány túltolásával, esetleg ötvözésével jutunk el. A durva elképzelhetetlenül durva lesz, és ezáltal válik nevetségessé. A durva humor pedig legnagyobbrészt a szexualitás területén garázdálkodik, trágár lesz, obszcén, gusztustalan, amivel megbotránkoztat, lázad, polgárt pukkaszt, vagyis felhívja magára a figyelmet (itthon többek között a Bélsárevők, a Fostartály és a Gecinyelők, míg tőlünk nyugatra a Koprofaagia, az Anal Desecrating Penis Mutilation, vagy a The Broken Penis Orchestra sorolható ebbe a csoportba).

Satan’s Almighty Penis

A humor ugyancsak elterjedt megnyilvánulási formája a szójáték, amikor egy kifejezésbe vagy szókapcsolatba illő szót – akár csak egy vagy két betű kicserélésével – egy másik szóval helyettesítünk. Ebben nálunk, Magyarországon különösen az alternatív zenekarok voltak nagyok (Csokonai Vitéz Műhely, Halál Judit, Modern Halmazállatok, Szarhonya, Táncosokkal farkalók, Ugatha Kristie, Hammfree Gokart, Ildi Rider, külföldről pedig a Jesus Chrysler-t és a Nanowar-t említeném).


Az Ildi Rider egyben arra is példa, hogyan lehet viccessé tenni két nyelv, jelen esetben a magyar és az angol találkozását, új értelmet adva ezzel az idegen szavaknak (Dísztraktor, Ricsárdgír, What Can There).

További humorforrás az egymáshoz nem illő, egymást ütő szavak párosítása (Aljas Kúszóbab, Betonlégy, Burzsoá Nyugdíjasok, Csigafröccs, Mocskos Állat Barbie, a külföldiek közül pedig a Strawberry Alarm Clock).

A banális is vicces tud lenni. „Ez zenekarnév?” – értetlenkedik az ember és röhög. Ebbe a csoportba olyan leleményeket sorolnék, mint a We Butter The Bread With Butter, az Izé Mega Hogyishíjják, a Kudlik Júlia felemás korláton, a Megkocsonyásodott Májdarabka, a milyenferi, a V.I.NY.Ó. (Voltatokmá’ Idén Nyáron Olaszba’?), a Vaker Józsi Néni, a Sanyiék és természetesen az Ej Mi A Kő Tyúkanyó Kend A Szobában Lakik Itt Band.

Az utolsó példával pedig már el is jutottunk a kétségtelenül figyelemfelkeltő, ám a megjegyezhetőség határán egyensúlyozó, illetve azt túllépő zenekarnevekhez. Ezekre három példát tudok hozni: az Eximperituserqethhzebibšiptugakkathšulweliarzaxułum-ot, amely egy jelenleg is létező, belorusz, techno death metal csapat; az Our Manager Told Us That Our Band Name Was Too Long and Difficult to Remember and That We Had to Change it So After a Long Brainstorming Session We Came Up With This One Because All the Other Ones Sucked-ot (nem volt türelmem kideríteni, hogy mifélék); és a goregrind-ban utazó, mexikói Paracoccidioidomicosisproctitissarcomucosis-t.

Eximperituserqethhzebibšiptugakkathšulweliarzaxułum (ha valaki nem tudná elolvasni)

A kiragadott példák után pedig következzen maga a névjegyzék. A nagyobbik részükről hallottam, a többit – bízva bennetek – elfogadom létező vagy egykor létezett formációnak. Mint majd látjátok, a névadás kapcsán tanúsított kreativitásunkra mi, magyarok is abszolút büszkék lehetünk.

A Láma Dalai
Acid Bath
Adolf & The Piss Artists
Agydaganat
Aljas Kúszóbab
Anal Aids
Anal Cunt
Anal Desecrating Penis Mutilation
Apey & The Pea
Á.V.H. (Állami Vakhangyák)
Bélsárevők
Betonlégy
Blahalouisiana
Bleeding Drunk Skulls
Buckethead
Burzsoá Nyugdíjasok
Butthole Surfers
Büdösök
Chickenfoot
Cock and Ball Torture
CSÉB 80
Csermanek Lakótelep
Csigafröccs
Csírázó Búzakalász
Csókolom
Csokonai Vitéz Műhely
Defecation
Die Toten Hosen
Dísztraktor
Döghal
Duguláselhárítás
Dühös Elvtársak
Dzsófaszalasszó
Egészséges Fejbőr
Éhenkórászok
Éhező Apácák
Éjszakai Magömlés
Eximperituserqethhzebibšiptugakkathšulweliarzaxułum
Ej Mi A Kő Tyúkanyó Kend A Szobában Lakik Itt Band
Ezekalétrákagresszívakők
Flúgos Futam
Flying Donuts
Fostartály


Fürgerókalábak
Gecinyelők
Gecizők
Gennyes Tagok
Grumpynators
Guttalax
Halál Judit
Hattyúszervíz
Hideg Roncs
High-school Motherfuckers
Hogyan Kell Biciklizni
Hammfree Gokart
Ildi Rider
Izé Mega Hogyishíjják
Jesus Chrysler
Kevés Bölények Utcája
Késő Esti Matiné
Kézi Chopin
KillFuckDie With A Banana
Kinek Beszélsz Te?
Kiss Erzsi Zene
Koprofaagia
Korai Öröm
Krumpliczukor,
Kudlik Júlia Felemás Korláton
Kula Shaker
Lacht el Bahhtar
Lazulalánc
Lemming Project
Lepillantóküllő
Limp Bizkit
Lo-Punk
Los Tirpákos
Lóvakarók
Lyuhász Lyácint Bt.
Magashegyi Underground
Magozott Cseresznye
Magömlés
Maradandó Károsodás
Megkocsonyásodott Májdarabka
Metal Nose Alte Frau
Meztelen Diplomaták
Meztelen Ebéd
milyenferi
Mindig Vidám Bànyàsztörpèk
Mocskos Állat Barbie
Modern Halmazállatok
Nagyanyó Rühes Macskái
Nagyapunk
Nanowar
Nefogazz
Nemtom
Neonverebek Nosztalgia Punkzenekar
O.L.D. (Old Lady Drivers)
Okilly Dokilly
Our Manager Told Us That Our Band Name Was Too Long and Difficult to Remember and That We Had to Change it So After a Long Brainstorming Session We Came Up With This One Because All the Other Ones Sucked
Panelházi Suttyók
Pángalaktikus Gégepukkasztó
Paracoccidioidomicosisproctitissarcomucosis
Penetration The Lords Of Porn Metal
Peppermint Creeps
PiCsa
Pretty Maids
Purulent Spermcanal
Queens Of The Stone Age
R1 A Fenébe
Rectal Smegma
Rektális Szerzetes Rend
Retrográd Zörejek
Ricsárdgír
Robbantott Csirkék
Rock Band For Old Men
Római Nulla
Romantikus Erőszak
Rózsaszín Lódobogás
Sanyiék
Satan’s Almighty Penis
Scumbag Millionaire
Sharkfucker
Skeleton Dick
Sózott Lóbőr
Strawberry Alarm Clock
Superbutt
Szar (amerikai csapat)

Szarhonya
Táncosokkal Farkalók
TeknősBika
Téglagyári Megálló
The Broken Penis Orchestra
The Joystix
The Motherfuckin’ Motherfuckers
Toilet Boys
Trashcan Darlings
Ugatha Kristie
Ullmann Mónika Akciócsoport
Üveges Csirkeszemek
V.I.NY.Ó. (Voltatokmá’ Idén Nyáron Olaszba’?)
Vágtázó Halottkémek
Vaker Józsi Néni
Waszlavik „Gazember Petőfi Velorex Sámán Szabadcsapat Ullmann Mónika” László lovag
We Butter The Bread With Butter
What Can There

És akinek még ez sem lenne elég, Zozzie és egyik kedves olvasónk, Dina Ivory is megkínált bennünket egy-egy linkkel, plusz én is ráleltem egy oldalra, ahol további őrült zenekarnevek között lehet böngészni.

http://louderthanwar.com/top-50-worst-band-names-ever-or-most-outrageous-or-just-plain-stupid/

https://digitaldreamdoor.com/pages/quotes/funnyband.html

http://hangtarnok.hu/2009/03/17/vicces-magyar-zenekarnevek/

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

1 Comment

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*