Armored Saint: Live at the Harpo’s – Detroit, 1984. szeptember 11.

Sokáig gondolkodtam, hogy a HÁZI KEDVENCEK vagy a KALÓZKODÁS rovatba írjak erről a zseniális bandáról, aztán úgy döntöttem, utóbbit választom, lévén, hogy jelen anyag bemutatkozó albumuk turnéjának detroiti állomását örökítette meg. Márpedig köztudott, hogy a Páncélos Szentek élőben a legjobbak közé tartoznak. Hozzáteszem gyorsan: lemezen is.

Az együttest a Sandoval testvérek, Phil gitáros és Gonzo dobos, valamint Dave Prichard gitáros (R. I. P.) hívták életre 1982-ben, akikhez John Bush énekes, illetve Joey Vera basszusgitáros csatlakoztak. A banda nevét Gonzo találta ki egy, a Monterey Parknál található színház parkolójában, miután megnézte az Excalibur filmet.

Nevük nagyon gyorsan elterjedt a város underground színterén, egyrészt intenzív koncertjeik révén, másrészt mivel demójukról a Lesson Well Learned című nóta felkerült a Metal Massacre II. válogatásra, így Brian Slagel is felfigyelt rájuk, és szerződést ajánlott nekik, amelynek folyományaként 1983-ban, a Metal Blade égisze alatt látott napvilágot háromszámos EP-jük.

Dave Prichard (R.I.P.)

Együttműködésük azonban nem tartott sokáig, mivel az 1984. június 30-án megjelent March of the Saint című bemutatkozó korongjukat már a Chrysalis gondozta. Ez volt az az időszak, amikor a Los Angeles-i színtér a glam/hair kontra thrash csapatok versengéséről (ellenségeskedéséről) szólt, és noha a banda egyik skatulyába sem fért bele, bulijainak köszönhetően komoly rajongótábort gyűjtött maga köré. Az is közismert sztori, hogy a Metallica John Bush-t akarta befűzni, hogy vegye át a mikrofont James Hetfieldtől, Cliff Burton halálát követően pedig Joey Vera-t próbálták meg elcsaklizni.

Ez a koncert egy végtelenül elszánt, fiatal társaságot tár elénk, amely az amerikai power metal alapjait fektette le debütáló lemezével. Az est folyamán a komplett album terítékre került (March of the Saint, Can U Deliever, Mutiny on the World, Mad House stb.), a Lesson Well Learned-del megspékelve. Szabályosan izzik körülöttük a levegő, kirobbanó formát mutat a csapat. A hangzásra sincs okunk panaszkodni: telten, vastagon dörrennek meg a szerzemények, szinte letaglózza az embert a program.

Hiába tettek le kezdésként az asztalra egy pazar alkotást, a komolyabb áttörés sajnos sohasem adatott meg az Armored Saintnek, holott olyan nevekkel turnéztak, mint a Metallica, a Whitesnake, az Aerosmith, King Diamond, vagy a Helloween, sőt, két alkalommal (1989, 1991) a Dynamo fesztiválon is felléptek. És noha nem tartom mindegyik anyagukat egyformán erősnek (a Symbol of Salvation az abszolút csúcs), esetükben az egyetemes metaltörténelem egyik legjobb csapatáról beszélünk, akik sokkal, de sokkal többre voltak hivatottak annál, mint amennyit elértek.

A szerző: Dávid László 823 Articles
Első cikke 1994-ben jelent meg a Metal Hammerben. Hazánk első webzine-je, a Ragyogás egyik alapítója. Később a Stygian Shadows fanzine munkatársa, hazai és külföldi fanzine-ek/webzine- ek cikkeinek szerzője.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*