A metal és ők

Igyekeztem megtudni, milyennek látják/hallják a heavy metalt azok, akiktől távol áll ez a stílus. Barátaimnak, ismerőseimnek (túlnyomórészt hölgyeknek) két kérdést tettem fel ezzel kapcsolatban:

1.) Mi az, ami először eszedbe jut a heavy metal zene kapcsán? Milyen kép merül fel előtted, ha azt hallod: „heavy metal banda”? (egy vagy több mondatban, a „kifakadásokért” külön pont jár)
2.) Melyik az általad ismert legdurvább heavy metal csapat?

Sztereotípiákat vártam – kaptam is belőlük rendesen.
Fintorokat – azokból is van néhány. 🙂
Pedig a legkeményebb csapat, amit a lányok említettek, a Metallica volt. Talán ezért is ilyen kíméletesek a válaszok. (Vajon mi mondanának, ha a black/death zenekarok albumaiba is belehallgatnának? :-))

Tanulság? Talán az, hogy a kívülállók igen keveset tudnak erről a műfajról. és hogy a szemükben a külsőség is nagyon sokat számít. Nem meglepő, hiszen a felszínen mozognak, az az, amivel a metal kapcsán találkoznak.

A válaszadóknak köszönöm az együttműködésüket és őszinteségüket!

Az első kérdésre adott válaszok:

„Gitározó, bőrcuccos, kifestett, ’sátánista’ figura.”

„Hát, emberedre leltél. Közöm nincs a heavy metal-hoz. Csapatot sem ismerek. Azok, akik ilyen zenét játszanak, egy kicsit másképp látják ezt a világot (ezzel persze semmi gond). Azt olvastam valahol, hogy intelligens emberek hallgatnak ilyen zenét. Én nem bírom. 🙁 Hmmmm. Nekem vad. ez van. De hogy ne érezzem magam teljesen hülyének, kérdeznél inkább a vadméhek párzási szokásairól????!!!! Arról többet tudnék.”

„Fekete cucc, meg hogy a legnagyobb sikereiket anti-heavy, lágy szerelmes nótáikkal aratták. És az szuper, amikor egy nagyon kemény fickó előjön egy finom, lágy dallammal.”

„Hű, szóval ez a metál dolog… nem vagyok jó zenei stílusokban, nem tudom, hol a határ rock és metál között. Kifakadni nem tudok, mert mindent meghallgatok. 🙂 Először a ’kemény’ szó jut eszembe. Többnyire szegecses fekete ruhás, feliratos pólót, bőrgatyát viselő, tetkós, hosszú hajú, „csapató” zenészek képe merül fel előttem.”

„A heavy metállal ötéves koromban kerültem először kapcsolatba, és ez a találkozás elég félelmetes volt. Ugyanis a nálam nyolc évvel idősebb bátyám teleplakátolta a lakótelepi, 10 négyzetméteres, közös szobánkat Judas Priest- és Iron Maiden-poszterekkel, amelyek egy gitározó csontvázat és valamilyen ordító állatfejet ábrázoltak. Akkor a szüleim közbeavatkoztak, és leállították az akciót, mielőtt még maradandó pszichés károsodásokat szenvedtem volna… Elég volt a szomszédok intelmeit hallgatni, akik szintén nehezen viselték a bátyám hangos heavy metál iránti szenvedélyét. :-)”

„Ki nem állhatom a heavy metált – bár bevallom, nekem az erős gitárhangzás mindig bántja a fülemet: ha punk, ha ska, ha heavy, nekem lényegében mindegy. Kiugrom a bőrömből, olyan szinten idegesít. Ebből már millió konfliktusunk volt a férjemmel, mert ő zenefüggő, underground zenész múlttal. Hogy milyen kép él bennem a műfaj kapcsán? Elsősorban a rengeteg tetoválás, bőrdzseki, hosszú haj. Mindig büdös izzadságszagot asszociálok hozzá. Kiöregedő/kiöregedett zenészeknél szánalmas a festett haj, méghozzá nem is kicsit.”

„Zúzás ezerrel, szögekkel kivert bőrdzseki, szimatszatyor, hosszú, loncsos haj. ’Faszagyerekvagyok feeling’. Hangos, de olykor szövegileg érthetetlen zene. Már ha ezt annak lehet nevezni. Hörgés inkább. Túltolt rockzene.”

„Ami először eszemben jut, az egy őrjöngő, sátánista, bőrszerkós banda. (Tisztelet a kivételnek, aki nem őrjöng.)”

„Emlékszem, hogy kiskamasz korunkban milyen elismerő pillantást zsebelhettem be a heavy metalos unokatesómtól, amikor a szobájában már egy jó ideje valamilyen kemény zene ment, és mondta, hogy most jön az Omen, én pedig fellélegeztem, és boldogan felkiáltottam, hogy ’de jó!’. Csalódnom kellett, mert ő egy heavy metal együttesre gondolt, én viszont egy akkor divatos slágerkére – ma már szégyellem –, a Mysterious Art 1989-es Omen című szintipop-techno számára.”

És a másodikra, azaz az általuk ismert legkeményebb csapatok:

„Kiss, Alice Cooper.”

„A legvadabb? Kis családom egy kimerültebb nap után, még messze a vacsora előtt.”

„Metál banda: hááát… durvát nem tudok mondani, az ismertek jönnek szóba nálam: Metallica, Iron Maden, AC DC…”

„Csak akkor tudnék zenekarnevet írni, ha súgna a férjem, de szerintem az nem ér, úgyhogy ezt passzolom.”

„Asszem, a Marilyn Manson. A lengőborda-kiszedetés is sokat elmond… De ha az együttest illetően tévedtem, elnézést! Nekem olykor már a Nirvana is sok… :-)”

„Talán az Iron Maiden (emlékszem a pólókra, amiket hordanak: mind halálfejes ördögfajzat!).”

„Egy randin egy srác kiröhögött, amikor mondtam, hogy nem annyira szeretem a kemény zenéket, és a Guns N’ Roses-zal példálóztam.”

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*