Sal Abruscato, Kenny Hickey, Josh Silver és Johnny Kelly (Type O Negative)

2010. április 14-én elhunyt Peter Steele, a Type O Negative frontembere, s ezzel a csapat gyakorlatilag megszűnt létezni. Az énekes-basszusgitáros társai szétszóródtak a színtéren, illetve egyikük hamarosan kiszállt a zeneiparból, és civil foglalkozást választott magának.

A legendás gót metal zenekart 1989-ben, New York-ban alapította (a korábban, Carnivore nevű csapata élén már komoly underground sikereket elérő) Steele gyerekkori barátaival, Kenny Hickey gitárossal, Josh Silver billentyűssel és Sal Abruscato dobossal, akit 1993-ban, a Bloody Kisses album megjelenését követően a banda dobtechnikusa, Johnny Kelly váltott. A felállás onnantól betonszilárdságúvá vált, és egészen a csapat meghatározó emberének, fő dalszerzőjének haláláig együtt maradt.

A Type O Negative – még Sal Abruscato-val

Nézzük, mi történt a többiekkel (előtte és) azt követően, kezdjük a legkorábban lelépő Sal Abruscato-val!

SAL ABRUSCATO

Az 1970-es születésű dobos (összehasonlításul: Peter Steele 1962-ben látta meg a napvilágot) a Type O előtt a thrash-t játszó Toximia-ban énekelt és püfölte a bőröket. A csapat egy demót (Another Beautiful Day – 1986) követően a bemutatkozó lemezig (War – 1987) jutott el, majd „közbeszólt a sors keze”, és Abruscato – Steele hívására – egy magasabb ligába lépett.

Sal végül azért szakított az éppen beinduló Type O Negative-val, hogy csatlakozhasson egy másik Brooklyn-i formációhoz, a meglehetősen más zenét játszó Life Of Agony-hoz. A csapat öt nagylemezéből egyedül az 1997-es Soul Searching Sun-on nem játszott, és kisebb megszakításokkal egészen tavalyig a banda tagja volt.

Közben volt zenekarával is életben tartotta a kapcsolatát, amikor is a 2003-as Life Is Killing Me album egyik dalában, az I Like Goils-ban elvállalta a háttérvokalista hálás szerepét.

A Life Of Agony soraiban

2010-ben pedig létrehozta saját bandáját, az A Pale Horse Named Death-t, amelyben énekel és gitározik, a stúdióban dobol is. (A koncerteken pedig ki más is ülhetne a dobcucc mögött, mint Type O Negative-os utódja, Johnny Kelly.) Eddig két albumuk jelent meg (And Hell Will Follow Me – 2011, Lay My Soul to Waste – 2013), és úgy tűnik, a jövőben is ez jelenti a fő csapást Abruscato zenei pályafutásában.

A dobos 2011. november 11-én (11/11/11) vette feleségül barátnőjét, Jacqueline Nevada-t. Közös gyermekük, Elizabeth Maria viszont már egy évvel korábban megszületett.

Saját csapata, az A Pale Horse Named Death élén

KENNY HICKEY

Kenneth Shaun Hickey 1966-ban, ugyancsak New York-ban látta meg a napvilágot. A Type O Negative-et megelőző zenei karrierjéről nem tudni, viszont már a Steele-vel együtt töltött időszak vége felé, 2003-ban létrehozta – méghozzá a dobos Johnny Kelly-vel együtt – újabb zenekarát, az alapvetően doom-ot játszó Seventh Void-ot, amelyben a gitározás mellett énekel is. A csapat bemutatkozó albuma, a Heaven Is Gone viszont csupán 2009-ben látott napvilágot, és azóta sem jelent meg újabb kiadványuk.

Kenny 2006-2007-ben a Danzig gitárosaként turnézott (minő véletlen, hogy a csapat dobosa akkor is éppen Johnny Kelly volt), 2008-ban pedig a Kingdom of Sorrow nevű formációt segítette ki ugyanezen minőségében. Utóbbi együttes soraiban olyan nagyságokat találunk, mint a Crowbar-főnök Kirk Windstein vagy Jamey Jasta, a Hatebreed énekese.

Seventh Void

Tavaly pedig szintén Johnny Kelly-vel és az egykori Agnostic Front-gitáros Joseph James-szel egy újabb bandát indított útjára, a Silvertomb-ot.

Silvertomb

JOSH SILVER

Az 1962-es születésű billentyűs zenei pályafutása 1979-ben kezdődött, amikor Steele-lel együtt megalapította első, rövid életű rockcsapatát, a Fallout-ot. Ebből a zenekarból lett 1982-ben (az énekes és Louis Beato/Beateaux dobos révén) a Carnivore, míg a másik két tag, Silver és John Campos gitáros az Original Sin nevű hard rock zenekart hívta életre (amely nem tévesztendő össze a többi hasonló nevű, nagyobb karriert befutott együttessel).

Silver zenésztársa halálát követően végleg hátat fordított a zeneiparnak. Az az információ azonban lehet, hogy elsikkadt vele kapcsolatban, hogy már a csapat legutolsó turnéján sem ő, hanem Scott Warren (Keel, Dio) állt a szintetizátorok mögött.

Peter Steele és Josh Silver a Fallout tagjaiként (álló sor)
Silver az Original Sin-ben

A Type O motorja a legutolsó album, a 2007-es Dead Again megjelenését követően, Steele súlyosbodó egészségügyi problémája miatt takarékon járt. A többi tag ekkor kezdett komolyabban projektezgetni: a dobos Kelly 2008-tól a Danzig állandó tagjává vált, a gitáros Hickey – mint láthattuk – 2009-ben végre tető alá hozta a Seventh Void bemutatkozó anyagát, a billentyűs pedig pályát módosított, és ma mentősként dolgozik. Ez volt a B-terve – ahogy ő maga fogalmazott –, annak érdekében, hogy el tudja tartani a családját.

Az egykori Type O-billentyűs ma mentőstiszt

A muzsikálással párhuzamosan, a ’80-as évek végétől egyébként Silver zenei producerként is dolgozott. A referencialistája ezen a téren ugyan nem túl terjedelmes, viszont ő gondozta például a Life Of Agony több anyagát, így az 1993-as, nagy sikerű River Runs Red albumot is (minő véletlen, hogy ezen is az egykori zenésztárs, Sal Abruscato ütötte a bőröket!).

JOHNNY KELLY

A Type O egykori dobosa ugyancsak a Nagy Almában, 1968. március 9-én jött a világra, vagyis néhány napja ünnepelte az 50.  születésnapját. A már említettek mellett (A Pale Horse Named Death, Seventh Void, Silvertomb) Kelly-t számos zenekar foglalkoztatta/foglalkoztatja. A kétezres évek első felében két alkalommal is kisegítette a Danzig-et dobos poszton, 2008 és 2017 között pedig ő volt a zenekar első számú ütőse. Összesen másfél évtizeden át játszott együtt Glenn-nel, az ő játéka hallható a 2010-es Deth Red Sabaoth-on, a 2015-ös Skeletons feldolgozásalbumon és részben a tavalyi Black Laden Crown-on.

2011-ben ő ugrott be a kieső Will Hunt helyére a Black Label Society Európa-turnéján, illetve ütötte fel a dobtémákat a csapat 2011 válogatásalbumára, a The Song Remains Not the Same-re. Időközben egy Led Zeppelin tribute csapat, az Earl’s Court soraiban is megfordult, 2012 óta viszont a gitáros Jack Frost-vezette Seven Witches tagja, közös munkájuk gyümölcse eddig két nagylemez (Rebirth – 2013, The Way of the Wicked – 2015). 2014-ben pedig ő váltotta Vinny Appice-t a Kill Devil Hill dobszerkója mögött. Ez a csapat még „adós” egy vele készült anyaggal.

Seven Witches
Vinny Appice utódaként a Kill Devil Hill-ben

Mint látható, akár együtt, akár külön nyomják a metalt (Silver pedig a sziréna gombját), egyik volt Type O Negative-os muzsikus sem unatkozik. Csak győzzük számon tartani a közreműködésükkel megjelent albumokat…

A szerző: Alby 45 Articles
Az egykori Metal Attack/Rattle Inc. fanzine-ek képregényfigurája. Néhány évvel ezelőtt magánnyomozó-irodát nyitott, amely reflektorfényből eltűnt rockzenészek felkutatására szakosodott. :-)

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*