Rock Storage: ahol ezerrel nyomják a metalt

A hazai online rádiózás egyik legdinamikusabban növekvő csatornájánál, a Mex Rádiónál Szilvesztert, a Rock Storage című adás szerkesztő-műsorvezetőjét kerestük meg, hogy meséljen műsora profiljáról és zenei kínálatáról.

Rattle Inc: Néhány hónapja sikeresen dolgozunk együtt, a visszajelzésekből ítélve az olvasóinkat is érdekli, hogy kik vagytok, és mit csináltok, hiszen viszonylag új szereplőnek számítotok a médiapalettán.

Szilveszter: Valóban mondhatjuk, hogy új rádió vagyunk, hiszen a Mex csupán másfél éves múltra tekint vissza. Azonban a jelek arra utalnak, hogy az újdonság erejével hatunk a közönségre: Magyarországon kívül a környező és távolabbi országokból is egyre többen hallgatnak bennünket.

Rattle Inc: Mi a titka a rádió egyre növekvő népszerűségének?

Szilveszter: Nincs ebben titok. Egy nagyszerű, fiatalos társaság vagyunk, és a zenei kínálatunk egyedülálló. Azt szoktam mondani, hogy aki nálunk nem találja meg az ízlésének megfelelő muzsikát, az biztos nem zenére vágyik.

Rattle Inc: Ez nagyon magabiztosan hangzik!

Szilveszter: Mert azok is vagyunk. Lantai Tamás (Mex) vezetésével és 44 kollégámmal együtt öt különböző zenei csatornán zenélünk, a Live, a Retró, a Deejay, a mulatós és persze a Rock csatornán. Gyakorlatilag a ma ismert zenei kínálat teljes skáláját kínáljuk a hallgatóknak.

Rattle Inc: Ez utóbbi csatornán te készíted a Rock Storage című műsort. Elsőre egy kicsit furán hangzik ez a név.

Szilveszter: Eleinte Hangvárium volt a műsorom címe, de mivel külföldi kapcsolatokat is szeretnék, és ezt a szót nem igazán lehet lefordítani, egy olyan nevet kerestem, amelyet Magyarországon is be lehet vezetni, és külföldön is van jelentése. Így lett Rock Storage, ami rock raktárt jelent. Van benne minden, mint egy raktárban.

Rattle Inc: Mit kell a „minden” alatt érteni?

Szilveszter: Rockot, blues-t, metált, amatőröktől a legendákig. Utóbbi előadók nagyon kedveltek, sokan hallgatják őket szívesen. Méltatlanul keveset hallani őket a mainstream csatornákon, így mindenképpen helyük van az adásomban, és természetesen a rádió minden műsorában. Mint minden másban, a zenében is szeretem a csemegéket. A Rock Storage-ben szinte minden alkalommal elhangzik egy-egy különlegesség, amely máshol nem hallható, vagy nem így. Most éppen a japán metálra vagyok rácsúszva, eredeti nyelven – ami keveseknek tetszik –, de volt már adásban lengyel, szlovén, kínai nyelvű előadó is. Mindenből csak egy csepp, hogy van ilyen is, így nem lesz egyhangú a műsor. Legutóbb éppen Zozzie, a Rattle Inc. szerkesztője ajánlott a figyelmembe finn, dán és közel-keleti csapatokat, örömmel le is játszottam őket.

Rattle Inc: És mi van az amatőrökkel?

Szilveszter: Még a legendák sem nagyon férnek be a rádiókba, az amatőr csapatoknak pedig szinte esélyük sincs médiafelülethez jutni. Én társadalomkutató ember vagyok, aki a maga ösvényét járja, és sosem a könnyebbik utat választja. Összekötöm hát a kellemest a hasznossal, és folyamatosan keresem a jó minőségű rockot, bluest, metált játszó amatőr csapatokat és egyéni előadókat, akik legalább egy demót fel tudnak már mutatni, ami adásba vihető.

Rattle Inc: Bárki szerepelhet a Rock Storage-ban?

Szilveszter: Tulajdonképpen bárki, de nem akármi. A vulgáris szavaknak kívül kell maradniuk, csakúgy, mint a kirekesztő, rasszista szövegeknek, és persze a politikai tartalmaknak. Az első kategória a médiahatóságok miatt és a jó ízlés kedvéért, a másodikkal a szociológusi mivoltom nem ért egyet, a harmadik pedig a Mex Rádió elve, amit nagyon szeretek, hogy így van. A rádió teljesen mentes mindenféle pártpolitikai irányzattól.

A tartalom mellett természetesen a hangminőség is nagyon fontos. Kaptam már mobiltelefonon rögzített koncertfelvételt is, hogy játsszam le adásban. Persze nem ment le, de néhány más banda sem, akik egy szál mikrofonnal rögzítették a felvételt. Nagyon szívesen meghallgatom, de a rádióban nem mehet le.

Rattle Inc: Értékeled is a bandákat?

Szilveszter: A világért sem, objektív maradok. Segíteni akarok a bandáknak, nem pedig kritizálni. Nekem nem dolgom, hogy bármihez is előjeleket biggyesszek. Számomra a zene „van”, és mindenkinek lehetőséget adok arra, hogy a saját ízlése szerint döntse el, tetszik-e neki valami vagy sem. Vannak persze – szerencsére ritkán – olyan pillanatok, amikor én is hallom, hogy egy hang mellément, vagy nem jött ki rendesen az énekes szájából, de ez koncerteken még a nagy bandákkal is megesik. Több tucat amatőr csapat debütált már az adásaimban, és soha egy szó kommentárt nem fűzök hozzájuk. Az értékelést rátok bízom, a Rattle Inc. majd ír róluk kritikát. 🙂

Rattle Inc: Vannak kedvenceid?

Szilveszter: Nincsenek. Sok ügyes csapat van, és persze olyan is akad, akinek a dalát a bemutatás után később újra lejátszom, mert jónak találom.

Rattle Inc: Ha valaki (zenész) olvassa ezt az interjút, hogyan veheti fel veled a kapcsolatot?

Szilveszter: Annak megvan a módja: először is önzetlennek kell lennie, és legalább 10 helyen meg kell osztania a Rattle Inc. heavy metal magazin linkjét, hogy az összes ismerőse tudjon a webzine-ről és a Mex Rock Rádióról. Persze csak viccelek! (félig) De azért ossza csak bátran, hogy tudjunk egymásról.

Amúgy egyszerű a dolog. Egy olyan jó minőségű felvételt kell eljuttatnia nekem a szilveszter@mexmedia.hu címre, amely megfelel a fenti feltételeknek, ha lehet, egy rövid bemutatkozással, és ha lesznek fellépések, azok dátumaival. Meghallgatom, és ha semmivel nem ütközik, akkor megy adásba. Természetesen mindenkinek visszajelzek.

Rattle Inc: Mindez ingyen van?

Szilveszter: Természetesen! Ez nem pénzes dolog. Pont itt áll meg a legtöbb amatőr banda karrierje, hogy mindenhez pénz kell, ráadásul nagyon sok. Fantasztikus tehetségek maradnak Tokajban, Nyíregyházán, Kazincbarcikán garázsban, meg a dobos szobájában otthon, mert mindenfelé megfizethetetlen árak vannak. A Mex Rádió Magyarországon az internet-hozzáférés mellett hárommillió háztartásban érhető el a T-Com IP tévé hálózatán. Így a zenekaroknak jó esélyük van arra, hogy meghallja őket valaki, aki tovább tudja segíteni a karrierjüket. Ha mégsem, akkor – talán – az is segít, hogy szerepeltek már rádióban, amit a plakátjaikon is megjelentethetnek. Én örülök ennek.

Rattle Inc: Neked mi hasznod van ebből?

Szilveszter: Az, hogy azt csinálom, amit nagyon szeretek. Közösségfejlesztő vagyok, együtt tehetünk azért, hogy az unokáink is hallgathassanak majd rockzenét, mert nem engedjük eltűnni. Mindenki jól jár! A bandák ismertséghez juthatnak, a Mex Rock Rádiónak ez hallgatókat jelent, a rockzene kedvelőinek pedig ez jó szórakozást nyújt. Ez egy társasjáték, éppen ezért kerestem meg a Rattle Inc. magazint is, hogy működjünk együtt. Örömmel viszem adásba a tartalmaitokat, említem a hétvégi szavazós játékokat, ti pedig megosztjátok a műsorom beharangozóját, vagy éppen interjút közöltök velem. 🙂 Nektek ez olvasókat, nekem hallgatókat hoz. Mindenki jól jár, és mindez egy fillérbe sem kerül. Kedvtelés és emberi kapcsolatok, nem pedig biznisz, ami mindent tönkretesz a pénzzel.

Rattle Inc: Végezetül, kérlek, üzenj valamit a Rattle Inc. olvasóinak!

Szilveszter: Azt üzenem, hogy keressék az emberi kapcsolatokat, működjenek együtt, mert ez az elkövetkező időszak motorja. Olvassák a Rattle Inc.-t, mert nagyszerű dolgokat lehet megtudni belőle, ezt személyes tapasztalatból mondom. És persze hallgassák a Mex Rock Rádiót a nap 24 órájában! www.rockradio.hu

A szerző: Rattle Inc. 294 Articles
A Metal Attack fanzine-t 1988 őszén indította két egri főiskolás, Benjoe és Coly. A lap a nyolcadik számtól jelent meg Rattle Inc. név alatt. A kiadvány összesen 18 számot élt meg, és 1991 tavaszán szűnt meg. A fanzine - negyedszázados kihagyást követően - online változatban, 2016 decemberében kelt újra életre a Facebook-on, és 2017 januárjában kapott saját felületet.

1 Trackback / Pingback

  1. Szárnyal a rock a Mex Rádióban! – Rattle Inc.

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*