Pestilence: Out of the Body (1989. június 24. KIX fesztivál – Veghel, Hollandia)

29 évvel ezelőtt, a kiadvány címében feltüntetett napon és helyszínen öt holland zenekar (Delirious, Odd Ball, Inorganic Germs, Tempter, Pestilence) fellépésére került sor a fesztivál keretein belül. Fiatal, akkoriban három-négyéves múlttal rendelkező együttesek adtak egy-egy bulit, amelyek közül kizárólag a Pestilence rendelkezett lemezzel, sőt, az év végén jelent meg második anyaguk, a Consuming Impulse (1989. december 25.).

Nem érdemtelenül töltötték be az esemény főzenekarának szerepét, a többiekhez képest több tapasztalattal, nagyobb rajongótáborral rendelkeztek. Annyit jegyeznék még meg, hogy a heavy/doom-ot képviselő Tempter kivételével thrash/death csapatok foglalták el a deszkákat ama jeles napon.

A City of the Living Dead intróját követően az Antropomorphia-val kezdtek, és vezettek elő egy közel 50 perces műsort. Ereje teljében mutatja az anyag az akkoriban már javában a Consuming Impulse-ra készülő együttest; kétségtelen, hogy komoly szintet léptek a Malleus Maleficarum-hoz képest. A debütáló lemez thrash-es hatásait levetkőzve a második korong már vegytiszta death metal volt, egyben a nemzetközi death metal színtér élbolyába repítette a zenekart.

Személyi fronton is történt változás, ugyanis Randy Meinhard gitárost Patrick Uterwijk (ex-Theriac) váltotta, ezen a koncerten már ő volt Patrick Mameli társa. Amolyan étvágygerjesztő gyanánt négy tételt (Echoes of Death, Out of the Body, Suspended Animation, The Trauma) is prezentáltak a megjelenés előtt álló második lemezről, a többi dal értelemszerűen a Malleus Maleficarum-ról csendült fel.

Jó hangzású felvételről van szó, amely egy pazar formában lévő együttes programját örökítette meg, akik annak idején teljesen megérdemelten kerültek a színtér népszerű, sikeres előadói közé. Noha manapság már csak Patrick Mameli maradt meg a klasszikus tagságból hírmondónak, jelenlegi teljesítményük, lemezeik maximálisan kielégítik a death metal hívőket, ahogyan azt az idén napvilágot látott Hadeon is igazolja.

A szerző: Dávid László 823 Articles
Első cikke 1994-ben jelent meg a Metal Hammerben. Hazánk első webzine-je, a Ragyogás egyik alapítója. Később a Stygian Shadows fanzine munkatársa, hazai és külföldi fanzine-ek/webzine- ek cikkeinek szerzője.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*