Ami gyönyörködtet

Tíz lemez ugyanattól a kiváló előadótól vagy tíz jó album egy-egy csapattól? Én az utóbbit választanám. Ahogy nyaralni sem ugyanazokra a helyekre járok vissza, és étteremben is igyekszem mindig új ízeket megkóstolni. Mert a változatosság az, ami gyönyörködtet – állapította meg annak idején a bölcs Cicero. A zenében is – teszem hozzá én.

Talán ez húzódhat meg annak a hátterében, hogy egy idő után „hűtlen” lettem bizonyos csapatokhoz, és akár két, akár öt lemez után újabb kedvenceket, friss hangokat kerestem magamnak. Vannak persze örök favoritjaim, akiknek minden anyaga megvan: ilyen például a The Evil vagy a The Doomsday Kingdom. 🙂 A viccet félretéve, a Metallica-nak például valamennyi lemeze ott van a gyűjteményemben, az Iron Maiden-nek, az Alice In Chains-nek és a Gamma Ray-nek is. Sorolhatnám meg, de talán meghökkentőbb azoknak a zenekaroknak listája, amelyek esetében – bár nagy kedvenceim – foghíjas a gyűjteményem. Ilyen a Black Sabbath (Cross Purposes, Forbidden: ismerem, de nem szeretem őket), a Judas Priest (itt a Ripper-éra maradt ki – szándékosan), Anthrax-éknél pedig a John Bush nevével fémjelzett albumok nagyobb része. Overkill, Testament, Death Angel – nem sorolom, rengeteg olyan előadó van, amellyel jó időre szakítottam, és csak az utóbbi egy-két évben vettem fel újra a kapcsolatot.

Mert egy bizonyos ponton úgy éreztem, ismétlik önmagukat, nem alkotnak kiemelkedőt, s ezért más muzsikákra pattantam rá. Ugyanakkor sok olyan zenekar van, amelyik alapvetően tetszik, mégsem cövekeltem le mellettük: egy-két alkotás tőlük, és ugyanennyi másoktól. A kínálat gyakorlatilag végtelen, az időnk, kapacitásunk pedig véges.

Így aztán gyakran előfordul, hogy egy albumszavazásnál nem tudok három jelöltet állítani, csak egyet, legfeljebb kettőt. És így nem is biztos, hogy voksolok. Néha igen, máskor nem.

Az étteremben is előnyben részesítem a svédasztalt a két-háromfogásos ebédekkel, a szusit a tányérról lelógó rántott hússal és a meddőhányó-méretű körethalmokkal szemben. Én így fogyasztok. És ti?

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

2 Comments

  1. Nálam az Agent Steel, a Nasty Savage, a Possessed, a Mercyful Fate, a Death és az Atheist az örök etalon, a teljes diszkográfia megvan mindegyikőjüktől.

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*