Refraction: nyáron jön a nagylemez!

A Refraction zenekar 2007-ben alakult Cegléden, három állandó taggal: Koncz Gábor – gitár, Kótabé Tamás – basszusgitár és Górnagy Gyula – ének. A 2008-ban megjelent demó három, hangulatában eltérő számot tartalmaz, amelyek alapötletét korábbi zenekarokban játszott dalok szolgáltatták, de ezek addigra jelentős változásokon estek át. 2009 gyászos év volt a zenekar számára. A dobos-keresés, a próbaterem megtalálása és a felszerelés előteremtésének nehézségei a csapat feloszlását idézte elő.

A külön töltött idő hasznosan telt, ez alatt születtek ugyanis az első számok, amelyek körvonalazták a későbbi zenei irányvonalat. Az igazi változást azonban a 2010-es év hozta meg az újraalakult zenekar életében, amikor belépett Bokor Péter dobos, aki változatos és egyedi játékmódjával hozzájárult a bandát jellemző zenei elképzelések megvalósításához.

A zenekar első és legfontosabb célja a tagok által képviselt széleskörű zenei ízlés összefoglalása egy egységes, modern műfajban, amelyben a klasszikus rock gitárszóló éppúgy megjelenhet, mint a szigorú, „ipari” jellegű ritmusgitár-riffek. Az ének tekintetében – a legtöbb hasonló stílusú zenekarral ellentétben – a tiszta hangképzés dominál, de előfordulnak hörgések, torzított, effektezett témák is. A zene helyenként megjelenő „furcsasága” a szövegek fokozatos változását okozta: a kezdeti hétköznapi témák – érzelmek, hangulatok – helyett a fantázia világa, az irodalom, a tudomány került előtérbe.

2011 novemberében készült el a Save Our Souls című ötszámos EP, immár Bokor Péter dobjátékával, amely két – a 2008-as demón szereplő – szám átdolgozását és három vadonatúj nótát tartalmaz. A zenekar jövőbeli célja, hogy a helyi kisebb klubok után minél több helyen bemutassa kb. egy-másfél órás, saját számokból álló koncertanyagát, már az új basszusgitárossal, Nagypál Gergővel. S hogy mit várhatunk a közeljövőben a csapattól? Tavasszal jön az Isolation című dal videója, nyáron pedig az I Was The Human nagylemez.

Élőben itt csíphetitek el a Refraction-t:

Április 7.: Székesfehérvár, Ikon Club
Április 21.: Budapest, Vezér Söröző Music Club
Május 19.: Győr, To the ROCK Music & Drink Bar

Mindhárom helyen az Anxius játszik előttük.

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*