Együtt, olcsóbban

Bizonyára sok, hozzám hasonló metalrajongó fogadja örömmel a hírt, hogy a 2018-as év mennyire bővelkedik majd a hazánkba látogató jobbnál jobb külföldi zenekarokban. Szerencsére ez már jó pár éve így van, de az idei esztendő a korábbi éveket is felülmúlja. Jóformán minden héten értesülünk egy-egy újabb koncertdátumról. Eddig három, igazi nagyágyúnak számító csapat van az idei nevek között (Metallica, Judas Priest, Iron Maiden).

Ilyenkor gyakran eszembe jutnak a ’80-as évek, amikor két-három nagyobb együttesen kívül nem sok, úgymond, kisebb vagy éppen kezdő zenekar jutott el hozzánk nyugatról. Nem úgy, mint manapság. Pedig egy 300-400 fős klubkoncert keretében már akkoriban is szívesen megnéztük volna Magyarországon a Death-t, a Celtic Frost-ot, a Megadeth-t vagy az Exodus-t. De egy korai, mondjuk, ’85-ös Metallica vagy Slayer is rendesen odabaszott volna, az tuti! Az akkori, Nyugat- és Kelet-Európa közötti aszimmetria mára teljesen kiegyenlítődött, jóformán minden másod- és harmad-vonalbeli együttes európai turnéjának van magyar állomása is.

2018 számomra már inkább a túlkínálatról szól. Ezt úgy értem, hogy szelektálnom kell a koncertek között, hogy melyikre menjek és melyikre ne. A fő szempont az, hogy láttam-e már az adott bandát. A Judas Priest nyári koncertje eddig kiemelt helyen volt nálam, de most, hogy (sajnos) Glenn Tipton is kiesett a csapatból, már erősen gondolkodom a dolgon. A két gitáros (K. K. Downing és ő), valamint Halford voltak, úgymond, a Priest „arcai”, sok korai fotón csak ők hárman szerepeltek. És most, hogy a két gitáros ikon már nincs, nekem már valahogy nem az igazi. 2001 körül láttam őket „Ripper” Owens-szel, és hiába tartottam őt jó énekesnek, nekem akkor is hiányérzetem volt (Halford miatt), ez esetben pedig még inkább az lenne.

Ennek tükrében a Helloween FEZEN-es koncertje és a másnapi Anthrax-buli lesz nálam a fő fesztiválprogram a nyárra, de az Alice In Chains Budapest Park-os fellépése és a Nightwish, illetve a Within Temptation év végi koncertjei is érdekelnek. És persze jó pár klubkoncertre is menni szeretnék, hál’ istennek van miből válogatni! Lévén, hogy csupán februárt írunk, biztosak lehetünk benne, hogy jelentenek még be olyan figyelemreméltó koncerteket, amelyekre „menni kell”.

A sok koncert sok utazással jár, ami persze anyagilag is elég húzós dolog. És pont ezért tennék itt egy javaslatot a jövőbeli koncertekre járással kapcsolatban. Mivel a jegyárak után szerintem az utazási költség a legnagyobb kiadás egy adott koncert kapcsán, ezért mostantól akár a Rattle Inc. web- vagy Facebook-oldalán keresztül is kereshetnénk magunknak útitársakat a koncertek előtt (mint autóval utazó sofőrök vagy mint utasnak jelentkezők). Olyan telekocsiszerűen! Így a felére vagy akár a negyedére is csökkenthető az útiköltség, amivel mindenki jól jár. Nem beszélve az autó mellett szóló egyéb előnyökről, például nem kell gyalogolni vagy tömegközlekedni akár több kilométert is az állomás és a koncerthelyszín között; az utazás nincs menetrendhez kötve (mint a busz vagy a vonat esetében); ráadásul 1-2 éjszakára, főleg fesztiválok esetében így akár a szállás is megoldott, ha az utasok bevállalják a kocsiban alvást stb.

Jómagam sokszor élek ezzel a lehetőséggel, akár sofőrként, akár utasként, és a jövőben is szívesen csatlakozom az ilyen hozzáállású koncertre járókhoz. Elsősorban anyagi érdekből éri meg így utazni, de nekem több olyan Facebook-os ismerősöm is van, akivel így hozott össze a sors, és azóta is tartjuk egymással a kapcsolatot. Szóval egy ilyen ismerkedős vonzata is van a dolognak.

Persze ez csupán egy javaslat. Mivel a mi kis webzine-ünk az olvasótalálkozókkal egyfajta közösségformáló szerepet is felvállal, akár az ilyen közös koncertre utazást is kezelhetjük ekképpen. Egy további lehetőség a szerkesztőség és az olvasók közötti kapcsolattartásra, ha egy-egy koncert előtt vagy egy fesztiválon összefutnánk egymással, persze csak ha van rá igény. A lap Facebook-oldalán ez is simán megszervezhető.

Tudom, van ennek némi gittegylet-szaga, de a Rattle Inc. pont abban különbözik a többi internetes rock-metal magazintól, hogy próbál személyes kapcsolatot is létesíteni az olvasóival. Na, de nem fényezem magunkat…

Összegzésképpen elmondhatjuk, hogy az idén igazi metaldömping várható, csak győzzük megfizetni! Az utazás költségeinek csökkentésére pedig használjátok a Rattle Inc. internetes felületeit, a fent említett telekocsi-hirdetésekhez hasonlóan! Aztán akár egyénileg, akár csoportosan érkezve találkozunk a koncerteken. Addig is maradjatok heavy-k!

A szerző: Sipy 96 Articles
Az egykori Detonator zenekar énekese. Jelenleg szabadúszó, motoros rocker.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*