Decadence: Téveszmélet (2017)

Kilenc évvel a bemutatkozó nagylemez után, 2017. december 23-án megjelent a karcagi Decadence második albuma, a Téveszmélet. Az anyag 10 magyar nyelvű dalt tartalmaz, amelyek közül néhány ismerősen csenghet a zenekar kedvelői számára, hiszen az Elveszett holnapok című nóta már szerepelt a 2013-as kislemezen, igaz, akkor még I Am Gathering the Pain címmel, ám most magyar szöveggel, áthangszerelve, új köntösben került a korongra. A Nyitott elmék pedig azok számára lehet ismerős, akik látták a múlt évben, Németh Mihály (Nímó kapitány) segítségével készült klipet.

A melodikus death metalt játszó csapat 1999-ben alakult, de 2004-től működik tevékenyen. Bemutatkozó albumuk, a Bitter Rain 2008 augusztusában látott napvilágot.


A zenekar tagjai:

Ráczkevi Imre – ének
Harsányi Gábor – gitár, vokál
Nagy Péter – gitár
Császár Imre – basszusgitár
Kocsis Krisztián – dobok

Az új album zenei stílusa kissé elkanyarodott a Bitter Rain lemez által képviselt melodikus death metaltól, és sokkal több, némileg komplexebb, thrash-es riffet tartalmaz. A felvételek 2017. augusztus-november között, Karcagon készültek, a hangmérnök Mulicz Zoltán volt.

A lemezen közreműködtek:

Hocza Róbert (Mytra, Remorse) – zongora, vokál
Cselényi Csaba (ex-Wos, ex-Stardrive) – vokál
Marsi Illés (Maximus) – vokál
Mulicz Ferenc (Vale Of Tears) – vokál

A szövegek – a zenekar hagyományaihoz hűen – ezúttal is Harsányi Gábor nevéhez fűződnek, és egy közös koncepció köré épülve, egy különleges, sötét világba kalauzolják el a hallgatót. A lemez fő gondolati hátterét az amerikai kormány által New York államban, Harlem Valley-ben létrehozott, „Őrültek Városa” néven ismert pszichiátriai intézetben lezajlott események adták. A világhálón megtalálható több tanulmány is foglalkozik a CIA bevonásával lebonyolított kísérletekkel, amelyeknek része volt többek között az inzulinsokk, az LSD-terápia, a szifilisszel történő megfertőzés, valamint a lobotómia hatásainak vizsgálata. Sokszor ártatlan emberek százait vetették alá kísérleteknek, a beavatkozások hatásainak tanulmányozása érdekében.

A lemez dalai egy, az intézetben élő „páciens” szemszögéből próbálják lefesteni ezt a különleges világot. A szövegekben a bezárt ember gondolatai, vívódásai törnek elő, néha az őrület húrjait pengetve, tébolyodottan, néha pedig csendesen visszahúzódva, visszagondolva az elmúlt napokra, a „tegnap hamvaira”. A belső viszonyok bemutatása mellett az egyén elszigetelődésének folyamata is nyomon követhető a szövegekben, amellyel párhuzamosan a zene is igyekszik visszaadni a visszafordíthatatlan szellemi és testi hanyatlás nyomasztó hangulatát.

Az anyag a zenekartól rendelhető meg (raci78@gmail.com) 1500 forint + postaköltség áron.

A Decadence tavasszal az alábbi időpontokban és helyeken látható, hallható élőben:

Március 31. Székesfehérvár, 8 Műhely
Május 19. Budapest, Dürer Kert

A szerző: Rattle Inc. 294 Articles
A Metal Attack fanzine-t 1988 őszén indította két egri főiskolás, Benjoe és Coly. A lap a nyolcadik számtól jelent meg Rattle Inc. név alatt. A kiadvány összesen 18 számot élt meg, és 1991 tavaszán szűnt meg. A fanzine - negyedszázados kihagyást követően - online változatban, 2016 decemberében kelt újra életre a Facebook-on, és 2017 januárjában kapott saját felületet.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*