Subject: Inevitable… Inimitable… Unexcelled (2017)

Már az Extreme Deformity-ról szóló cikkemben is kifejtettem, hogy a 90-es évek legelején hazánk undergroundját sem hagyta érintetlenül a death metal hulláma. Az az idő tájt népszerűvé vált stílus idehaza is termékeny táptalajra talált, sorban bukkantak fel a death/grind zenekarok: a Necrotomy, a Life Discussion, az Intense Agonizing, a Cultic Pulp vagy a Subject.

Az 1991-ben, Budapesten alakult Subject-et Laz énekes, Wik dobos, Rookie basszusgitáros és Gabby gitáros hívta életre, akikhez egy évvel később csatlakozott másodgitárosként a Life Discussion-ből ismert Byg. A fiatalok egy demóval (Nihilistic Perspectives), illetve egy, a holland Lowland Records által kiadott 7” EP-vel (Diaphonous Writhes of a Soul) írták be magukat a magyar death metal történelemkönyvébe, és váltak akkoriban az egyik legnépszerűbb magyar death metal zenekarrá.

A tavaly ősszel megjelent, a Metal Ör Die jóvoltából piacra dobott CD ezt a két, mára klasszikussá vált anyagot tartalmazza három, korábban kiadatlan felvétel társaságában. (Jobban mondva a három valójában csak egy, mert a The Day of Revolt kétszer hangzik el, a Victims of Decay pedig egy Life Discussion-tétel.)

Kétségtelen, hogy a Subject-re a Mentally Murdered/Harmony Corruption-korszakos Napalm Death és a Carcass volt a legnagyobb hatással, ugyanakkor muzsikájukat egyedi ötletekkel, megoldásokkal is felvértezték. Nem választanám szét élesen a két anyagot, lévén a számok egy tőről fakadnak, ugyanakkor nem esztelen, kontrollálatlan zúzásról beszélünk. Természetszerűleg zömében a gyorsan lezavart death/grind témák dominálnak (The Intruder, Nihilistic Perspectives, The Doubts of Freedom), ugyanakkor előszeretettel éltek a komplexebb felépítéssel, a rock ’n’ roll-os témákkal, a doom-os részekkel, ahogy az az olyan hosszabb tételekben is tapasztalható, mint a Bury the Past, After Redefining It, a Shortest Route to Death, vagy az Enjoy Doin’ It, de ugyanígy meg kell említenem a hangulatos, akusztikus részekkel megspékelt intrót, illetve outrót is.

Esetükben értő kezek művelték a brutális death metalt, a felvételek alapján abszolút rászolgáltak ismertségükre, népszerűségükre. Amibe talán egy picit belekötnék, az a számomra kissé kásás hangzás, de ennél figyelembe kell venni, hogy egyrészt akkoriban nem igazán voltunk elkényeztetve stúdiókkal, másrészt a hazai producereknek, szakembereknek nem a death metal volt a profiljuk.

Kizárólag a maximális elismerés, tisztelet hangján tudok nyilatkozni a kiadóról, hogy piacra dobta ezt az anyagot, amelyet a fanatikusok, remélem, már beszereztek a 2017 tavaszán napvilágot látott Necrotomy CD-vel egyetemben.

A szerző: Dávid László 823 Articles
Első cikke 1994-ben jelent meg a Metal Hammerben. Hazánk első webzine-je, a Ragyogás egyik alapítója. Később a Stygian Shadows fanzine munkatársa, hazai és külföldi fanzine-ek/webzine- ek cikkeinek szerzője.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*