Facebook vagy saját weboldal?

Amíg csak a legnagyobb közösségi oldalon voltunk jelen, többen értetlenkedve kérdezték, hogyhogy nincs saját weboldalunk. Arra biztattak, hogy legyen. Hiányosságunkként rótták fel, hogy a korábbi cikkeket nem lehet visszakeresni, elolvasni. Ráadásul úgy éreztük, egyes koncertszervezők és zenekarok – mint potenciális együttműködő partnerek és lehetséges interjúalanyok – sem vesznek komolyan egy kizárólag a Facebook-on létező sajtóorgánumot.

A mai napig kényelmes számunkra egy kész struktúrát, ráadásul ingyen használni, néhány klikkeléssel feltölteni a Facebook-ra a folyamatosan készülő cikkeket. És nektek is kényelmes az általatok rendszeresen látogatott, jól ismert felületen végigpörgetni a friss posztokat. Azonban nekünk és nektek is azzal kellett szembesülni, hogy a közösségi oldalon publikált cikkeink egy része „eltűnik” a rendszerből, a másik része pedig hosszas és fárasztó ujjgyakorlatok árán érhető csak el.

Rengeteg munkánk van benne: bő egy év alatt több mint 1100 poszt került fel az oldalra. Ha napi egy cikk elkészítésével számolunk (egy interjúhoz kb. három napra van szükség), akkor 3-4 évnyi munkát tettünk bele – hogy hárman vagy nyolcan, az most részletkérdés. Nem szeretnénk, ha ez elveszne.

Ezért is volt fontos egy saját honlap létrehozása, ahol nem „bérlőként”, „vendégként”, hanem a saját jogunkon, tulajdonosként vagyunk jelen. Ahol az összes eddigi cikkünk megtalálható, elolvasható (lesz).

Ez a kétlakiság persze azt is eredményezi, hogy elsősorban a honlapon „alkotunk”, és ennek eredményeiről a Facebook-on adunk hírt. A párhuzamos aktivitásnak, annak, hogy a cikkek ugyanúgy felkerüljenek oda, mint ide, nem látjuk értelmét, hiszen akkor mi értelme lenne a saját oldalnak, hogyan várhatnánk el, hogy azt látogassátok?

A Rattle.hu honlapon továbbra is ugyanolyan rendszerességgel és ütemezéssel jelennek meg az ismertetők és a beszámolók, mind eddig, és ezekről a közösségi oldalon is hírt adunk. (Megnyugodva tapasztaltuk, hogy a Facebook-on ugyannyi mozdulat rákattintani a weboldal linkjére, mint a bejegyzés elején található „Továbbiak” gombra. :-))

Valószínűleg jó részeteknek okoz majd némi kényelmetlenséget „átszokni” a jól ismert, naponta használt közösségi oldalról egy csak emiatt látogatott tematikus portálra. Már csak azért is, mert az elmozdulás éppen ellenkező irányú szokott lenni: az alapvetően honlapokon kínált termékeket, szolgáltatásokat kezdik el a Facebook-on is népszerűsíteni. Sejthetően lesznek, akik emiatt hanyagolnak, ritkábban látogatnak majd bennünket, mások remélhetőleg értékelni fogják a Rattle.hu színességét, könnyen áttekinthető struktúráját és idővel lesznek új olvasóink is.

Nyilván nem tudunk egyszerre mindenki kedvében járni, ezért azt tesszük, amit jónak gondolunk, miközben természetesen a ti igényeiteket is próbáljuk figyelembe venni.

Mi megyünk tovább, tartsatok velünk itt és a Rattle.hu-n is!

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*