Cancer: Bloodbath in the Acid – 1990. 08. 31., Wrexham, Memorial Hall, Wales

A ’80-as évek végén, ’90-es évek elején bekövetkezett nagy death metal robbanás Nagy-Britanniát sem kerülte el, mégpedig olyannyira nem, hogy Az ország az irányzat egyik zászlóshajójává vált. A grindcore-úttörői, a Napalm Death és a Carcass (később mindketten a death metal felé indultak el) mellett a Bolt Thrower, a Benediction, a Desecrator, a Necrosanct, a Cancer stb. öregbítették a műfaj hírnevét a szigeten, illetve világszerte.

Utóbbi csapatot Telfordban alapította John Walker énekes/gitáros, Ian Buchanan basszusgitáros, és Carl Stokes dobos. Két demót (No Fuckin Cover – 1988, Demo #2 – 1989) követően szerződtette le őket a Vinyl Solution (a kiadó többek között a Bolt Thrower, a Bomb Disneyland, a Cerebral Fix, valamint az Energetic Krusher otthona volt akkoriban), amely 1990 májusában dobta piacra a csapat To the Gory End címre keresztelt bemutatkozását.

Ian Buchanan

Ez a bootleg anyag egyfajta lemezbemutatóként aposztrofálható, amelyre a korong megjelenése után három hónappal került sor. A zenekar az „egyszerű, de nagyszerű” elve alapján közelített a death metal felé, a fifikás, komplex megoldások nem az ő kenyerük volt, ellenben fogós dallamokkal szőtték át szerzeményeiket. Sajnos a felvétel megszólalása hagy kívánnivalót maga után, ugyanakkor a zenészek játékának feszességéhez, pontosságához nem férhet kétség. Érdekesség, hogy két nóta (Gruesome Tasks, Tasteless Incest) következő albumukon, a szintén zseniális, James Murphy-vel készült Death Shall Rise-on kapott helyet.

Ian Buchanan1993-ban pályafutásuk legkomplexebb alkotásával, a The Sins of Mankind-dal rukkoltak elő, majd miután a death metal kiszorult az undergroundból, a csapat is hátat fordított a műfajnak, és az 1995-ös Black Faith-szel romba döntöttek mindent, amit addig felépítettek. Ennek egyenes következményeként fel is oszlottak, hogy aztán egy rövid időre (2003–2006) visszatérjenek (Corporation$ EP – 2004, Spirit in Flames – 2015), de ezek az anyagok a „kiábrándító” kategóriába sorolandók. (Az inaktív évek alatt, 2006-ban Ian és Carl egy demót készítettek Hail of Fire néven, míg John Walker – szintén 2006 óta – a Liquid Graveyard-ot működteti.)

A lényeg azonban az, hogy 2013-ban a Walker–Buchanan–Stokes trió újra egyesítette erőit, azóta koncerteznek, fesztiváloznak, sőt, 2018-ra új lemezt ígértek, amelyWalker szerint klasszikus death metal alkotás lesz. Remélem, hogy több csalódást már nem okoznak.

A szerző: Dávid László 823 Articles
Első cikke 1994-ben jelent meg a Metal Hammerben. Hazánk első webzine-je, a Ragyogás egyik alapítója. Később a Stygian Shadows fanzine munkatársa, hazai és külföldi fanzine-ek/webzine- ek cikkeinek szerzője.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*