„Zeneileg maximálisan egy hullámhosszon vagyunk Pete-tel”

Levélváltás Jake Adams-szel, a Valkyrie énekes-gitárosával

A Virginia államban található Harrisonburg-ból származó Valkyrie finoman szólva nem egy mainstream csapat, ezzel együtt Európában is számos rajongót tudhat a magáénak. A Jake és Pete Adams vezette formáció eddig három nagylemezt jelentetett meg; saját definíciójuk szerint korai metal hatásokkal fűszerezett heavy rock-ot játszanak. A zenekaralapító-frontember Jake-et elsőként a kezdetekről és az általuk játszott stílusról kérdeztem, az interjú második részében pedig jelenlegi aktivitásaik és jövőbeli terveik, valamint néhány, velük kapcsolatos különlegesség is szóba kerül – ha kerül. Az idősebbik Adams fivér ugyanis – elfoglaltságaira hivatkozva – csupán a kérdések kisebbik hányadát válaszolta meg. Csak remélni tudom, hogy belátható időn belül a maradékra is sort kerít…

Rattle Inc.: Jake, úgy tudom, hogy Pete-tel gyakorlatilag gyerekkorotok óta zenéltek.

Jake Adams: Én olyan 12 éves lehettem, amikor gitárt akasztottam a nyakamba, az öcsém pedig, aki három évvel fiatalabb nálam, rövid időn belül követte a példámat.

Rattle Inc.: Mikor lett ebből a „zenélgetésből” zenekar? A Valkyrie vagy egy másik banda volt az első együttesed?

Jake Adams: Már a Valkyrie-t megelőzően is voltak különböző srácok, akikkel együtt jammeltünk. Több bandánk is volt, amelyek ahogy születtek, úgy néhány hónap vagy egy-két év után meg is szüntek.

Rattle Inc.: A JAB (Jake Adams Band) – amiben a tesód basszusgitározott és a Baroness-es John Baizley dobolt – is még a Valkyrie előtt volt?

Jake Adams: Ez volt az első igazi bandánk, az egyik haverunk javasolta a nevet, és mivel momentán jobb nem jutott eszünkbe, ránk ragadt. Mindössze néhány házibulin és iskolai tehetségkutatón léptünk fel vele, A garázs rock és a punk rock elegyét játszottuk, és néha beleraktunk egy kis ska-s gitárbetétet. Abban az időben egy csomó brit punkzenét, oi-t és ska-t hallgattunk, ami nyilván az általunk előadott muzsikában is visszaköszönt. Körülbelül 8-10 saját nótát is összehoztunk.

Alan Fary basszusgitáros, Pete Adams, Warren Hawkins dobos és Jake Adams

Rattle Inc.: Hogyan definiálnád a Valkyrie stílusát? A netes lexikonok doom és stoner metálnak írják, de szerintem több annál…

Jake Adams: A legtöbbször azt válaszolom erre a kérdésre, hogy klasszikus hard rockot játszunk, mivel az átlagember nem igazán van tisztában a doom mibenlétével. Ráadásul, nem ritkán fel is pörgetjük a tempót, és a szövegeink is inspirálóbbak és pozitívabbak, mint a legtöbb doom csapat szerzeményei. A „stoner”-t némileg behatárolt kategóriának és egy kissé derogáló kifejezésnek érzem; ezért a leginkább azt mondanám, hogy a korai metálzenekarok által inspirált heavy rock-ot játszunk.

Rattle Inc.: Mely együttesek voltak rátok a legnagyobb hatással?

Jake Adams: A Yes, a Black Sabbath, az Iron Maiden, a Deep Purple, a Led Zeppelin és a Wishbone Ash.

Rattle Inc.: Szerinted mennyire igaz a zenétekre a „pszichedelikus” jelző?

Jake Adams: Bizonyos értelemben igen, bár nem ez áll nálunk a középpontban. A súlyosságot pszichedelikus hangulattal próbáljuk kombinálni; utóbbi leginkább a rövid zenei közjátékokban érhető tetten.

A tesó, Pete

Rattle Inc.: Zeneileg és emberileg milyen a viszonyotok a térség olyan zenekaraival, mint a Baroness, a Kylesa vagy a Black Tusk?

Jake Adams: Mivel mindannyian a folyamatosan erősödő déli underground szcéna szereplői voltunk, az élet időről-időre egymás mellé sodort bennünket a koncertszínpadokon és a kisebb-nagyobb fesztiválokon. Azok a bandák, amelyeket említettél, egytől egyig a Georgia állambeli Savannah-ban alakultak, és mivel a Valkyrie-hez való csatlakozását megelőzően Pete is élt ott egy ideig, azt mondhatom, hogy mindannyiukat jól ismertük. A Baroness tagjai pedig eredetileg szülővárosunkból, Lexington-ból származnak, így velük még nyilvánvalóbb volt ez a kapcsolat.

Rattle Inc.: Testvérként mennyire könnyű vagy nehéz Pete-tel együtt dolgozni?

Jake Adams: A dalszerzés és a játék is igazán könnyen megy vele; érezzük egymást, zeneileg teljesen azonos hullámhosszon vagyunk. Viszont mint testvérek, időnként seggfejként viselkedünk egymással, akadnak kisebb-nagyobb nézeteltéréseink.

Rattle Inc.: Bár ő is játszik a csapat valamennyi albumán, azt gondolom, a Valkyrie jóval inkább a te zenekarod: te alapítottad, Pete később csatlakozott, az elmúlt csaknem egy évtizedet „házon kívül” töltötte, és jelenleg több másik formációban is érdekelt. Nagyon más személyiségek vagytok? Te az állandóságot igényled, ő pedig a változatosságot, vagy egész egyszerűen így alakult a helyzet?

Jake Adams: Ahogy mondod, így hozta az élet. Amikor megalakítottam a Valkyrie-t, ő még a seregben szolgált, ám amikor leszerelt, természetes volt, hogy csatlakozik hozzánk. Nekem stabil tanári állásom van és két gyerekem, mellettük nem jut időm arra, hogy más bandákhoz csatlakozzam. Pete-nek erre jóval több lehetősége van, amelyeket ő rendre meg is ragad.

Pete a Baroness tagjaként, John Baizley oldalán

Rattle Inc.: Mennyiben működött máshogy, működött-e egyáltalán a Valkyrie Pete távollétében (aki 2008-2017 között a Baroness szólógitárosa volt)?

Jake Adams: Semmi nem változott, továbbra is voltak közös próbáink, legfeljebb annyi, hogy nélküle nem álltunk színpadra.

Rattle Inc.: Hogyan osztjátok meg egymás között a dalszerzői munkát, az éneket és a gitárrészeket?

Jake Adams: Pete és én összejövünk, és a dalok többségét gitáron írjuk meg. Ezeket aztán megmutatjuk a többieknek (jelen pillanatban Alan Fary basszusgitárosnak és Warren Hawkins dobosnak – a szerk.), és onnantól már közösen csavarunk és finomítunk rajtuk.

(remélem, egyszer) folytatjuk

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

1 Trackback / Pingback

  1. Valkyrie: Fear (2020) – Rattle Inc.

Comments are closed.