Tony Iommi és T. J. Lammers: Iron Man – A Black Sabbath útja mennyen és poklon át

Mr. Black Sabbath. Amióta csak létezik a zenekar, az egyetlen ember, aki végig ott állt a fedélzeten. Így aztán, ha valaki igazán tudja, hogy mi hogyan történt, az ő, a jövőre 70 éves gitáros, Tony Iommi. Az együttes története az ő sztorija is – és fordítva.

Az énekestől néhány éve már olvashattuk az ő verzióját (Én, Ozzy – 2010), most a gitároson a sor, hogy meséljen. Meg is teszi: a történet íve hat és fél évtizeden át, Iommi születésétől egészen a Black Sabbath 2013-as visszatérő albumát megelőző időszakig húzódik.

Óriási sztorik a dalok és a lemezek születéséről, bunyókról és egymás szívatásáról, feleségekről és groupie-król, Rolls-Royce-on járó, kaviárral megpakolt luxusról, börtönről, elbizonytalanodásokról és megdicsőülésekről; ezt a könyvet tényleg nem lehet letenni, én is kénytelen voltam bő két nap alatt elolvasni.

Ahogy ígértem, egyetlen poént sem fogok lelőni, helyette inkább a kíváncsiságotokat próbálom felkelteni olyan „kvíz-kérdésekkel”, mint például

– Melyik világhírű rockzenész volt Tony első esküvői tanúja?
– Ami azonban sokkal nagyobb poén: ki, pontosabban mi volt a második?
– Milyen praktikus okból növesztett a gitáros bajuszt? (nem divatozni akart vele)
– Honnan jön, mit jelent az N.I.B. nóta címe? (nem azt)
– Mi lett volna eredetileg a Paranoid címe?
– Kinek a köhögése hallható a Sweet Leaf elején?
– Iommi egyetlen Sabbath-dalban énekelt (vokálozott), vajon melyikben?
– Kinek köszönheti a metál világa az ördögvillát: Geezer Butler-nek vagy Ronnie James Dio-nak?

Talán máshol is, de ebben a könyvben biztos megtaláljátok a fentiekre a választ. Ami engem a legjobban meglepett (holott a neten is szerepel ez az infó), hogy Iommi jelenlegi felesége nem más, mint az egykori svéd lánycsapat, a grunge-ban utazó Drain STH énekesnője, Maria Sjöholm. Ami pedig a legmegdöbbentőbb, hogy a Sabbath úgy írta a 2013-as album dalait, hogy a gitárost közben kemoterápiás és sugárkezelések gyengítették (és gyógyították).

A kötet képanyaga nem túlzottan gazdag, viszont több különleges családi és zenekari fotót is tartalmaz.

Néhány szőrözős megjegyzés: a könyv olvasható adatok szerint a kiadvány 2018-ban lát majd napvilágot, holott a tényleges magyarországi megjelenés dátuma 2017. november 20. volt. Aztán, a könyv eredeti címe: „Iron Man – My Journey Through Heaven & Hell with Black Sabbath”, amelynek második része talán pontosabban hangzana úgy magyarul, hogy „Utam mennyen és poklon át a Black Sabbath-tal”. Végezetül pedig, a bevezetőből és a törzsszövegből is részletesen megismerhetjük Tony ujjvégei elvesztésének történetét, ami – ha nem is zavaró, de – egy kicsit felesleges.

Ezzel együtt az Iron Man-t mindenkinek csak ajánlani tudom, a kiadvány nyilvánvalóan egyetlen rockzenei témájú könyvkollekcióból sem hiányozhat.

2017, Cser Kiadó

A kötet közvetlenül a kiadótól 20%-os kedvezménnyel, 3596 Ft-ért szerezhető be.

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.