Dreamgrave: Monuments I. – The Anxious EP (2017)

Október végén jelent meg a szegedi, progresszív metált játszó Dreamgrave új anyaga, a három dalt tartalmazó Monuments I. – The Anxious EP.

Akárcsak elődje, ez a lemez is teljes egészében a Miracle Soundban, Vári Gábor vezetése alatt készült. A borítóterv Tobias Art keze munkáját dicséri, aki a 2014-es Presentiment album digipack változatának 20 oldalas booklet-jét is illusztrálta.

A Monuments egy EP-sorozat, a zenekar – The Anxious, The Mad, valamint The Imperious alcímekkel – három anyagot tervez kiadni egy közös koncepció mentén, amelyek a mai, egyre uniformizálódó világról mesélnek, és azt taglalják, hogy ebben az emberek milyen módon adják fel saját identitásukat. A következő két rész átlagosan 9-10 havonta követi majd az előző anyagot.

Az EP dalai, a debütalbummal ellentétben, nincsenek szorosan összefűzve, és mindegyiknek külön témája van. Feltöltés, transzformáció és feldolgozás alatt állunk mindannyian: a Monuments című szám – és maga a koncepció is – az egyéniségek elporladó egységesülésének tendenciájáról szól, amely elkerülhetetlenül a megfelelés önként választott kényszerébe taszít bennünket. Hozzászokunk az eltermékesített, előre feldolgozott, gyors és eldobható világunkhoz, és közben szorongunk, megőrülünk, vagy domináljuk a folyamatot. E három aspektus formálja a jelen és a következő két EP dalait.

A Drop the Curtain azokról az emberekről szól, akik demenciában szenvednek, és azokról is, akik a teljes életüket annak szentelik, hogy az utolsó pillanatig róluk gondoskodjanak. A következő és egyben címadó nóta (a borítóval együtt) a már ismertetett világot festi le, bontja ki. A Passing Faith in Others pedig egy szerelmes dal, de nem a hagyományos fajtából. Az emberek nagy része mohón törekszik arra, hogy irigylésre méltó reputációt építsen maga köré. Bármit megtesznek a legtrendibb cuccokért, tökéletes embereket akarnak maguk köré. Másrészt kidobnak bármit, ami elromlik, vagy ami már nem tökéletes a szemükben, és meg sem próbálják azokat megjavítani. És ez különösen igaz a kapcsolatokra. Vagy ami még rosszabb: inkább megmaradnak egy komfortos hazugságban…

A nemrégiben napvilágot látott EP-t a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyban forgatott videóklip, valamint a Showbarlang-os live videó is fogja támogatni.

Az anyag a zenekar Bandcamp, illetve Facebook oldalán is végighallgatható, letölthető, illetve megvásárolható.

Belefülelésre az alábbi YouTube-linket is ajánljuk:

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.