Daeva: Pulsing Dark Absorptions EP (2017)

Újfent egy olyan zenekarral hozott össze a sors, amelyről tulajdonképpen nulla információ áll a rendelkezésemre. Bevallom őszintén, annyira nevetséges volt az információs lapon található nyúlfarknyi leírás, hogy nem tudtam eldönteni, egyáltalán komolyan vehető-e ez a zenekar. Ezt nem az én tisztem megállapítani, maradjunk annyiban, hogy egy projektről, örömzenélésről van szó, többről nem nagyon hiszem.

A Philadelphia-i triót Steve Jansson basszusgitáros/gitáros (Crypt Sermon), Justin Bean dobos és Ed Gonet énekes alkotják. Szerintük azt kell tudni róluk, hogy „valaha a Fekete Holdban igazán rettenetes emberek bukkantak fel, akik nincsenek tekintettel a társadalmi normákra, illendőségekre. Egy begyepesedett, szaros attitűd teszi az életet általában elviselhetetlenné, és teremti meg a Styx eme legdühöngőbb, legvadabb, vészjósló és megzavarodott underground metal oldalát. A Daeva hasznosítja gennyes mentalitását, amelyet évek óta rengeteg sörrel savas égéssé fokozott, és ezt debütáló mini albumába, a Pulsing Dark Absorptions-ba, egy black/thrash hangzavar vicsorgó fenevadjába töltött”.

Elismerem, nélkülözhetetlen a figyelemfelkeltő promó szöveg, de napjainkban ez már több, mint nevetséges. Azonban hiába a primitív „biográfia”, a 20 és fél perces, ötszámos anyag elsőre bejött. Klasszikus, enyhe black hatásokkal fűszerezett old school thrash metalt kínálnak, amely többek között a norvég Aura Noir-t, illetve a német Desaster-t juttatta eszembe, de a Descending the Miasmal Void-ban a Destruction hatása, valamint a galoppozós riffelés révén a tradicionális metal befolyása is tetten érhető. Az anyag végén a Mayhem Deathcrush klasszikusának feldolgozása hangzik el, mintegy jelezve, esetükben szó sincs divatmajmolásról, ők a ’80-as évek zenei világára esküsznek, és a hangzást is ennek szellemében kreálták: abszolút alapra vett, a 30-35 évvel ezelőtti korszakot idézi a megszólalás.

Első nekifutásra egy jó kis hanghordozót dobott piacra a banda, régi iskolás metal hívőknek szerintem mindenképpen ínyére válhat az EP. Ennek függvényében azt mondom, jövőre szívesen meghallgatnék tőlük egy teljes albumot.

A szerző: Dávid László 823 Articles
Első cikke 1994-ben jelent meg a Metal Hammerben. Hazánk első webzine-je, a Ragyogás egyik alapítója. Később a Stygian Shadows fanzine munkatársa, hazai és külföldi fanzine-ek/webzine- ek cikkeinek szerzője.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*