Michael Denner, Timi „Grabber” Hansen és Kim Ruzz (Mercyful Fate)

MICHAEL DENNER

A Mercyful Fate-ben világhírűvé vált gitárpáros tagjainak csaknem négy évtizedes pályafutásából, összeszámoltam, 28 olyan év volt, amelyet közösen töltöttek valamelyik zenekarukban. Így aztán, miután Hank Shermann kapcsán már felsoroltam a közös pontokat, Michael Denner esetében elég a muzsikus karrierjének egyéb fontos állomásait megemlíteni.

Michael Denner, King Diamond szólócsapatának tagjaként (a fenti kezdőképen is ő látható, jó néhány évvel később)

A társához hasonlóan 1958-as születésű Denner, mint írtam, a Mercyful Fate 1985-ös szakadását követően King Diamond-dal (és Timi „Grabber” Hansen-nel) tartott az énekes frissen formálódó szólózenekarába. A csapat első két nagylemezén (Fatal Portrait – 1986, Abigail – 1987) játszott, majd miután kilépett, nyitott egy Beat Bop nevű lemezboltot Koppenhágában (amely máig működik, és komoly zarándokhelye a Mercyful Fate-fanatikusoknak), majd hamarosan jött a Lavina/Zoser Mez-időszak Shermann-nal.

A Mercyful Fate 1993-ban indult, második korszakában 1996-ig, három nagylemez (In the Shadows, Time, Into the Unknown) erejéig vett részt, majd a következő projekt, amely kapcsán a neve felmerül, egy ismét csak Shermann-nal közös zenekar, a 2003-2006 között létezett Force of Evil. Denner ezután két évig egy Art Cinema nevű bandában gitározott, majd még mielőtt Hank-kel elindították volna saját magukról elnevezett közös csapatukat, Michael 2012-ben saját zenekarát is tető alá hozta. Ez a Denner’s Trickbag, amely elvileg a mai napig létezik, s amelynek csupán egyetlen hangzóanyaga jelent meg, az együttes nevét viselő, 2013-as bemutatkozó album.

A gitáros saját csapata, a Denner’s Trickbag

A Denner/Shermann formáció mellett a lexikonok több olyan együttesről is írnak, amelyben e fejezet főszereplője megfordult: ilyen az Iron Space, a Lucifer’s Airship vagy a Taylor’s Universe. Ismeri valaki bármelyiket is? Én nem.

Shermann-hoz hasonlóan Denner-is számos zenekar lemezén szerepelt vendégként. A két legismertebb valószínűleg a szintén dán Volbeat, akiknek két albumán is (Beyond Hell/Above Heaven – 2010, Outlaw Gentlemen & Shady Ladies – 2013) hallható a gitáros játéka, illetve az ugyancsak honfitárs Artillery, akiknek tavalyi, Penalty by Perception anyagán penget Denner – naná, hogy Shermann-nal együtt.

Denner, koppenhágai lemezboltjában, egy rajongójával

TIMI „GRABBER” HANSEN

Akárcsak Denner, az ugyancsak 1958-as születésű basszusgitáros (eredeti neve Timi Holm) is alapember volt King Diamond első két albumán, és bár ebben a vonatkozásban eddig nem esett róla szó, de a Lavina-t is vele indították el Shermann-ék, a Zoser Mez-be viszont már nem tartott velük.

Az újjáalakuló Mercyful Fate-be is csupán egy évre tért vissza, és bár az 1993-as In the Shadows vele készült, a lemezbemutató turnén már nem kívánt részt venni, így társai Sharlee D’Angelo-val pótolták.

S hogy honnan kapta Timi a becenevét? A kezdeti években egy Gibson G3 Grabber márkájú gitárt használt és a hangszerbolti eladó egy idő után elkezdte őt „Grabber”-nek szólítani, ami aztán rajta ragadt. Évek múlva, azt megelőzendő, hogy félreértsék vele kapcsolatban ezt a melléknevet (a „grabber” pénzéhes, haszonleső embert is jelent), színpadi nevét szép lassan visszaváltoztatta az eredetileg használt Timi Hansen-re.

A basszusgitárosnak egyetlen nevezetesebb vendégszereplését jegyezte fel a „történelem”, méghozzá a tavalyi Hansen & Friends – Three Decades in Metal című albumon, amely nem az ő, hanem a névrokon Kai Hansen 30 évre visszatekintő pályafutását ünnepelte. Timi az albumot záró Follow the Sun című dalban penget.

KIM RUZZ

Miután az eredetileg Kim Thyge Jensen néven született dobos 1985-ben kiszállt a Mercyful Fate-ből, a zeneiparnak is jó időre hátat fordított. Néhány évre postásnak állt, majd építőipari képesítést szerzett, és brigádvezetőként, valamint pénzügyi tervezőként dolgozott. Jelenleg pedig egy dán kisváros, Slagelse munkaügyi központjának a tanácsadója.

Kim-nek volt zenésztársaival sem szakadt meg végleg a kapcsolata. „2006 novemberében elnyertük a Danish Metal Awards életműdíját, és az ennek apropóján rendezett ünnepségen King kivételével valamennyien megjelentünk – mesélte egy vele készült interjúban. – És a varázslat újra ott volt a levegőben. Így aztán, ki tudja, mit hoz a jövő? Bármi megtörténhet.” A várt reunion azonban mégsem jött össze: mint korábban írtam, a Metallica 2011-es meghívásának – ki tudja, miért – végül csak négy egykori Mercyful Fate-tag tett eleget.

Egy évvel később viszont Kim visszatért a rockzene világába, méghozzá egy vadonatúj zenekar, a Metalruzz élén. A csapat az első fellépésekig eljutott, a lemezkészítésig viszont nem, sőt, a históriás könyvek tanúsága szerint 2014-ben be is szüntette működését.

A Metalruzz, Kim jobbról a második

Talán a legfrissebb hír a Mercyful Fate-tel kapcsolatban, hogy a zenekart ez év februárjában egy újabb rangos díjjal tüntették ki: a heavy metal műfajában végzett úttörő munkájukért ismerte el őket a dán zenei újságírók közössége. A koppenhágai Bremen Teater-ben rendezett ünnepségen a klasszikus felállás négy tagja volt jelen – ezúttal is az énekes maradt távol. Michael Denner rövid beszédét követően a Mercyful Fate menedzsere, Ole Bang olvasta fel a Király, azaz King Diamond üzenetét a közönségnek, amely ezt „standing ovation”-nel fogadta.

A 2017-es koppenhágai díjátadón: Hansen, Denner, Shermann és Ruzz
A szerző: Alby 45 Articles
Az egykori Metal Attack/Rattle Inc. fanzine-ek képregényfigurája. Néhány évvel ezelőtt magánnyomozó-irodát nyitott, amely reflektorfényből eltűnt rockzenészek felkutatására szakosodott. :-)

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*