Az Abbott- és a Cavalera-fiúk (Pantera & Sepultura) – 2. rész

MAX ÉS IGOR CAVALERA

A Sepultura-t 1984-ben, a brazil Belo Horizonte városában alapították a Cavalera tesók, az 1969-es születésű Massimiliano Antonio (Max) és egy évvel fiatalabb öccse, Igor Graziano. Olasz származású apjuk 40 évesen halt meg, a fiúk ekkor 9, illetve 8 évesek voltak. (Igor 7 évesen kezdett dobolni, és mindössze 13 éves volt a Sepu megalakításakor.)

Sokáig róluk is elmondható volt, hogy mindent együtt csináltak, a zenei projektekbe is közösen vágtak bele. 1986-ban például – anyazenekaruk mellett – elindítottak egy Guerrilha nevű bandát, amivel azonban mindössze egyetlen demóig jutottak.

1994-ben Max a Fudge Tunnel-es Alex Newport-tal megalakította a Nailbomb-ot, amelynek még ugyanebben az évben megjelent a bemutatkozó albuma, az erős indusztriális hatásokat mutató Point Blank. Igor hivatalosan nem volt a csapat tagja, viszont amelyik dalban hagyományos dobot is használtak, ott az ő játéka hallható. A formáció azonban mindössze egyetlen koncertet adott (az 1995-ös Dynamo Open Air fesztiválon), majd feloszlott.

Aztán jött a sorsfordító 1996-os év. A Sepultura legfrisebb lemezét, a Roots-ot népszerűsítette Európában. Ozzy Osbourne zenekara társaságában turnéztak, és éppen a doningtoni Monsters of Rock fesztiválon léptek fel, amikor utolérte őket a hír, hogy Max mostohafia, a 21 éves Dana Wells halálos autóbalesetet szenvedett. A srác anyja a csapat menedzsere, Gloria volt (akit a frontember 1991-ben vett feleségül). Ozzy és neje, Sharon magángépet bérelt Max-éknek, hogy mielőbb otthon lehessenek. A temetést követően visszatértek a zenekarhoz, a turné velük folytatódott…

Wagner Lamounier-vel

…egészen decemberig, amikor is a londoni Brixton Academy-n adott koncertet követően a csapat többi tagja leült Max-szal, és közölték vele, nem akarják, hogy a továbbiakban is Gloria legyen a menedzserük, mert úgy érzik, a nő sokkal több figyelmet szentel az énekesnek, mint a zenekar egészének. Kisser-ék azt javasolták, Gloria egyengesse Max karrierjét, a zenekar ügyeivel viszont valaki más foglalkozzon. A nő ezt visszautasította, Max pedig úgy érezte, elárulták, különösen az öccse. Így történhetett meg, hogy míg az énekes az eset után távozott a zenekarból, Igor továbbra is a csapat tagja maradt, és a testvérek innentől gyakorlatilag egy évtizeden keresztül nem beszéltek egymással.

Az idősebb Cavalera fivér ezt követően alapította meg a nu metal-hatásokkal operáló Soulfly-t. Az öccse még négy albumot rögzített a Sepultura-val, majd 2006-ban, a Dante XXI album megjelenését követően ő is távozott az együttesből. (Kiválásával nem maradt alapító tag a csapatban, hiszen a bőgős Paulo Jr. 1985-ben, a gitáros Andreas Kisser pedig két évvel utána csatlakozott a zenekarhoz.)

Az ifjabb Cavalera lelécelésének hivatalos indoka negyedik gyermekének születése volt. Később ezt annyival egészítette ki, hogy művészi összeférhetetlenség vezetett a Kisser-ékkel való szakításához. A dobos ekkoriban kezdte Iggor-nak mondani és írni a nevét, és miután egy ideje egyre erősebb befolyást gyakorolt rá a hip-hop zenei világa, feleségével, Laima Leyton-nal létrehozta Mixhell nevű DJ projektjét.

A testvérek újbóli közeledése azzal indult, hogy Max egy interjúban kijelentette, a maga részéről elképzelhetőnek tartja a Sepu reunion-ját. Ez az egymásra találás ugyan nem jött össze, egy másik viszont igen: Igor 2006 januárjában dobbantott a Sepu-ból, júliusban pedig felhívta a bátyját, aki a beszélgetés végén meginvitálta őt Phoenix-be, hogy lépjen fel a Soulfly-jal.

Ehhez egyrészt tudni kell, hogy Max és egyre népesebb családja 1992 óta ebben az amerikai nagyvárosban él. Másrészt mostohafia halálának évfordulóján itt, Phoenix-ben rendezik meg a D-Low elnevezésű koncertet, amelynek főzenekara Max bandája. A Cavalera-tesók végül a Roots Bloody Roots és az Attitude című Sepultura-dalokat játszották el együtt; 10 év után ez volt az első alkalom, hogy közösen álltak színpadra.

A fellépést követően Max felvetette az öccsének, indítsanak közösen egy új projektet. Csapatuk a Soulfly-szólógitáros Marc Rizzo-val és a Gojira bőgős-énekesével, Joe Duplantier-vel lett teljes. 2007-ben még Inflikted-ként indultak, nevüket azonban jogi okok miatt meg kellett változtatniuk, így lett belőlük Cavalera Conspiracy. Négy albummal a háta mögött, a brazil tesók és a már említett Marc Rizzo mellett jelenleg Tony Campos basszusgitáros tagja a csapatnak.

2011 januárjában Max ismét újabb projektet indított, Greg Puciato-val, a The Dillinger Escape Plan gitáros-énekesével. A csapat neve Killer Be Killed, amelyhez 2012 elején csatlakozott Dave Elitch dobos (The Mars Volta) és Nate Newton bőgős (Converge). Utóbbit még abban az évben a Mastodon basszusgitáros-énekese, Troy Sanders váltotta. A bandának eddig egyetlen nagylemeze jelent meg, a 2014-es Killer Be Killed.

A Killer Be Killed, Troy Sanders-szel

S hogy egy kicsit az utánpótlásról („a törzsről”) is beszéljünk, Max-nak és Gloria-nak 5 gyermeke van, akik közül a három idősebb (Roxanne, Richie és Jason) a feleség előző házasságából érkezett, az 1993-as születésű Zyon és két évvel fiatalabb öccse, Igor viszont közös „szerzemény”. A négy fiú közül három – Zyon, Igor és Richie – is aktív zeneileg, ráadásul mindannyian játszottak már együtt az apjukkal. Richie az Incite nevű Phoenix-i banda frontembere, Igor és Zyon pedig az ugyancsak egy helyi csapatban, a sludge-ban utazó Lody Kong-ban muzsikálnak együtt. A negyedik fiútesó, Jason a turnékon Zyon dobtechnikusa, aki 2013 óta a Soulfly-nak is tagja. Testvére, Igor rövid ideig szintén erősítette a csapatot, amikor Tony Campos 2015-ben távozott a zenekarból.

Max öccsének ugyancsak öt gyereke van, ráadásul szintén négy fiú és egy lány: négy saját és egy fogadott (a felesége előző kapcsolatából), a legidősebb most 21 éves. A dobos 1996-ban (más források szerint egy évtizeddel később) – Cavalera néven – egy saját divatmárkát is elindított. Igor 2013 óta Londonban él, játékokat és focimezeket gyűjt, emellett számos egyéb hobbija is van, például a brazil jiu-jitsu, a snowboard, a szörf, a rajzolás, valamint a brazil Palmeiras labdarúgóklub támogatása.

Mindeközben a Soulfly, a Cavalera Conspiracy és a Killer Be Killed is máig létezik. Ahogy a Sepultura is – az alapító tesók nélkül.

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*